Iškritęs sniegas – iššūkis augalijai, nemalonumai žmonėms

Žydinčias tulpes apklojo sniegas.  Gedimino Nemunaičio nuotr. Žydinčias tulpes apklojo sniegas. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Bene didžiausias šios savaitės įvykis Lietuvoje – gausiai iškritęs sniegas.

Balandžio pabaigoje tai nėra labai jau dažnas reiškinys, juolab kad staigus velykinis atšilimas privertė anksčiau pražysti visą augmeniją – kai kur pražydo net ir įprastai vėliau žiedus kraunančios alyvos. 

Socialiniuose tinkluose žmonės suskubo dalintis žiemiškomis nuotraukomis. Ukmergiškiai dalintis tikrai turėjo kuo, nes sniego pas mus pridrėbė daugiau nei kai kuriuose kituose šalies regionuose.

Meteorologai sako, kad storiausia sniego danga buvo susidariusi Panevėžio, Šiaulių ir Radviliškio apylinkėse, kur siekė net 17 cm. Kai kas tokį storį išmatavo ir mūsų rajone.

Dėl gausaus snygio ant medžių, krūmų, laidų, šiltnamių ir įvairių statinių formavosi šlapio sniego apdraba, kuri išlaužė arba nulenkė medžių šakas, todėl dalį gyventojų paliko be elektros. Kai kurios kelių atkarpos dėl nuvirtusių medžių tapo nepravažiuojamos.

Į darbovietes antradienį susirinkę ukmergiškiai dalinosi išgyventomis patirtimis klampojant per pusnis ir apgailestavo, kad teko išsitraukti į tolimesnes spintos vietas jau sukrautus žieminius batus.

Ukmergės seniūnas Žilvinas Dirsė sakė, kad antradienio rytą rimtesnių pranešimų dėl sniego neatlaikiusių medžių ar pastatų nesulaukė. Gauta tik viena informacija apie dėl sniego nulūžusią mieste augusią ievą.

Tačiau pats į darbą važiuodamas nuo Taujėnų pusės Ž. Dirsė pakeliui stebėjo labai neįprastus, pavojingus vaizdus – nulinkusius ir nuvirtusius medžius.

Gausus sniegas be elektros savaitės pradžioje buvo palikęs daugelį mūsų rajono kaimų ir miestelių gyventojų.

Taujėnų seniūnijos vyresnioji specialistė, laikinai vykdanti seniūno pareigas Loreta Varnienė pasakojo, kad antradienį iki vidurdienio be elektros dar buvo likę beveik visi seniūnijos kaimai – Baleliai, Lėnas, Užupušiai ir kiti.

Dėl nulūžusių medžių daug skundų nebuvo gauta.

„Labai didelių skundų iš gyventojų seniūnija nebuvo gavusi. Kai kurie patys suskubo tvarkytis, sakė, o kaip kitaip, juk visur prisnigo“, – pasakojo L. Varnienė.

Pasak jos, labiausiai nepravažiuojamu kuriam laikui buvo tapęs kelias link Lėno. Sniegas link žemės prilenkė medžius iš abiejų kelio pusių. Apie tai buvo informuota regioninį kelią prižiūrinti bendrovė.

Valstybinių miškų urėdijos Ukmergės regiono padalinio vadovas Virginijus Šalčiūnas sakė, kad prireiks dar ne vienos dienos gamtos padarytiems nuostoliams įvertinti.

Vis dėlto, tikisi, kad jie labai dideli nebus. Pastebi, kad miškuose bene labiausiai nukentėjo beržai, ypač jauni jų medeliai. O priežastis ta, kad beržai jau visiškai išsprogę, o ant lapų uždrėbtas sniegas jiems tapo per didele našta. Tiesa, kai kurie nulinkę nuo svorio medžiai, tikėtina, dar atsities.

Ukmergės regiono padalinio vadovas V. Šalčiūnas pasakojo, kad beržams padaryti nuostoliai akivaizdžiausi dar ir dėl to, kad miškuose tai – dažniausi lapuočiai. Kitų lapuočių ne tiek ir daug arba jie dar nesužaliavę.

Pastebima, kad šiemet beržai išsprogo net dviem savaitėmis anksčiau nei vidutinis daugiametis laikas: ilgametė norma – balandžio 20-oji, o šiemet buvo balandžio 8 d.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų