Kviečia į spektaklio premjerą

Ukmergės kultūros centro mėgėjų teatras „Vilko pėdsakas“ Tarptautinės teatro dienos proga kviečia į spektaklio „Gaidžio teismas“ premjerą.

Naujajam kūrybiniam darbui pasirinkęs Kosto Ostrausko absurdo pjesę teatras ją tapatina su Franco Kafkos „Procesu“, keliančiu egzistencinius žmogaus būties ir lemties klausimus. Žmogaus likimą apsprendžia kažkas nematomas, žmogus, tarsi marionetė, tampomas už virvelių ir didžiajame gyvenimo teisme galiausiai vis tiek yra nuteisiamas.

Nors pjesėje kalbama apie Viduramžiais vykusius gyvulių teismus, parbrėžiant paties fakto absurdiškumą, žvelgiant giliau, teisiamojo figūroje matyti paprastas „mažas“ žmogus, neturintis priemonių apsiginti ir neginamas, o teisėjai – tik nužmogėję žmogėnai, savo rankose turintys valdžios ir galios svertus. Jie laukia savo grobio, tarsi hienos, pasirengę jį sudraskyti dar gyvą.

Proceso metu per Vištos ir Gaidžio parodymus atsiveria ir žmogui pažįstamos šeiminių santykių peripetijos – iš šalies komiškos, o išties kalbančios apie socialines visuomenės problemas, kruopščiai uždangstomas pasakymais „nieko tokio“, „pati norėjo“.

Į K. Ostrausko pjesę įsiveržia ir nūdienos aktualijos, išreiškiamos per radikalių aktyvisčių, kovojančių už moterų, gyvūnų, mažumų ir kitų grupių teises, protestą. Lengvai pasišaipydamas teatras tarsi sako, jog nuo Viduramžių šioje srityje pažengėme ne tiek jau ir daug.

Scenografija ir kostiumais nebandomas rekonstruoti konkretus laikmetis, nesiekiama nei Viduramžių, nei dabarties atkūrimo scenoje, o tuo pačiu sukuriama aliuzija į abu. Medis, geležis, pančiai – primena ano meto viešų teismų aplinką. Vis tik nuo žiūrovo neslepiama, jog visa pagaminta iš šiuolaikinių europadėklų, primenančių, jog esame standartizuotoje dabartyje. Fantasmagoriški kostiumai dar labiau „išpučia“ iškreiptą kai kurių personažų fanatizmą.

Spektaklio mintį perteikti siekiama scenoje derinant tai, kas estetiška ir bjauru, juokinga ir šiurpu, fantastiška ir realu. Personažų lūpose – ir prasčiokiška šneka, ir lotyniškos frazės, ir nūdienos biurokratinis „žargonas“.

Spektaklyje Teisėjų vaidmenis kuria – Josvydas Gricius, Asta Girnienė, Arnas Pelakauskas, Gaidžio – Nerijus Maldaikis, Vištos – Nijolė Grotuzienė, Budelio – Linas Fedaravičius, Aktyvisčių – Karolina Spalgėnaitė, Audronė Rutavičienė ir Audronė Šližienė.

Šviesomis žaidžia K. Spalgėnaitė.

Režisavo ir kostiumus kūrė Skaistė Vasiliauskaitė-Dančenkovienė. Scenografiją gamino patys aktoriai iš rėmėjo UAB „Stansefabrikken Automotive“ padovanotų europadėklų. Muzikinį spektaklio audinį sudaro elektroniniai garsai bei muzika.

Spektaklis vyks kovo 27 d. 19 val. kultūros centro „Kambario“ teatre. Renginio trukmė – 35 min. Dėl riboto vietų skaičiaus spektaklio kūrėjai vietas rezervuoti prašo iš anksto telefonu 8 601 77064.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų