LPKTS Ukmergės filialas paminėjo 35-erių metų sukaktį

Kultūros centro salėje vyko Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Ukmergės filialo įkūrimo 35-mečio šventė. Kultūros centro salėje vyko Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Ukmergės filialo įkūrimo 35-mečio šventė.

Aldona KALESNIKIENĖ

LPKTS Ukmergės filialo pirmininkė

Kovo 9 d. Ukmergės tremtiniai, svečiai, bendruomenės nariai rinkosi Ukmergės kultūros centro salėje, kur vyko Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Ukmergės filialo įkūrimo 35-mečio šventė.

Visi galėjo apžiūrėti fotografijų parodą, pasakojančią apie filialo istoriją, atspindinčią užfiksuotas akimirkas iš tremtinių veiklos.

Pilnutėlėje salėje išgirdome traukinio, vežusio žmones į tolimą Sibirą, ratų bildėjimo garsus. Tai sukaustė susirinkusiųjų širdis. Toliau sekė ukmergiškių tremtinių pasakojimai – operatoriaus Kęstučio Zabielos nufilmuotas iki širdies gelmių jaudinantis filmas, Lietuvos himnas, tylos minutė, pagerbiant jau išėjusiuosius amžinybėn...

Jono Basanavičiaus gimnazijos moksleiviai atliko literatūrinę-muzikinę kompoziciją apie sunkų tremtinių likimą. Už tai dėkojame mokytojoms Jovitai Majauskei, Irminai Balsienei, Loretai Žilinskienei. Atliekamą dainą apie mėlynas „vosilkas“ kartu traukė visi susirinkusieji.

Pranešimą apie filialo 35-erių metų veiklą pristatė filialo valdybos pirmininkė Aldona Kalesnikienė. Ji pažymėjo, kad 1988 m. susibūrusi iniciatyvinė grupė 1989 m. kovo mėnesį sukūrė dabartinio filialo pirmtaką – klubą „Tremtinys“.

Pirmuoju jo vadovu tapo kunigas Viktoras Aukštakalnis, vėliau vadovavo Stasys Žižys, Pranas Kanapeckas, Albinas Zailskas, Rita Jesaulenkienė. Pranešėja pažymėjo visų buvusių vadovų įneštą didžiulį indėlį į filialo veiklą.

Pirmaisiais gyvavimo metais didžiausiu rūpesčiu buvo įvairiose rajono vietose užkastų žuvusių pokario partizanų palaikų paieška ir perlaidojimas Dukstynos kapinėse. Vėliau filialo nariai tęsė laisvės kovų ir tremties aukų įamžinimą.

Buvo laikas, kai tremtiniai ir politiniai kaliniai dalyvavo politinėje veikloje – rinkti Ukmergės savivaldybės tarybos nariais. Turėjo ir savo partijos narį merą – Vytautą Grušauską.

Dabartinėje veikloje tremtiniai daug dėmesio skiria jaunimo pilietiniam ugdymui, organizuoja viktorinas moksleiviams, vykdo patriotinę, kultūrinę, atminimo įamžinimo veiklą, tvarko, rekonstruoja, stato rezistencijos, tremties atminimo ženklus, paminklus, atminimo kryžius.

Taip pat organizacijos nariai organizuoja minėjimus, akcijas, renginius, vykdo ir leidybinę veiklą: išleistos knygos „Viltis sugrįžti“ (dvi dalys), „Laiko atodangos“, „Buožės“ vaiko prisiminimai“, lankstinukai apie filialo veiklą.

Tremtiniai vyksta į įvairias išvykas, vykdo edukacines programas, didelio pasisekimo sulaukė organizuojami žygiai Vyčio ir Didžiosios Kovos apygardos partizanų kovų takais.

Kiekvienais metais Ukmergės filialo nariai vyksta į LPKTS suvažiavimus ir į didžiausią tremtinių šventę – sąskrydį Ariogaloje „Su Lietuva širdy“.

Filialo nariai įtraukti į įvairias darbo grupes, komisijas Ukmergės rajono savivaldybėje ir net Seime.

Apibendrinant pirmininkė pakvietė pažiūrėti trumpą filmą iš filialo veiklos archyvų, kuriame ir su smagia gaidele pažvelgta į tremtinių vykdytą veiklą.

Jubiliejiniame renginyje pasisakė LPKTS valdybos pirmininkas Vladas Sungaila, Seimo nariai Juozas Varžgalys, Angelė Jakavonytė, Algirdas Stončaitis, Jonas Pinskus, Ukmergės rajono savivaldybės meras Darius Varnas, Širvintų rajono savivaldybės merė Živilė Pinskuvienė, Ukmergės rajono savivaldybės tarybos nariai, Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro darbuotojai, filialų iš Utenos, Jonavos, Panevėžio, Širvintų bei Šaulių sąjungos atstovai.

Visi sveikino ir dėkojo už tremtinių veiklą ir už raginimą suprasti, kokia neįkainojama yra laisvė.

LPKTS apdovanojimai „Už nuopelnus Lietuvai“ įteikti Janinai Vanagienei ir Algytei Kirvelienei, padėkos – aktyviausiems nariams, o tremtinys Algirdas Žilys ir politinis kalinys Leonardas Zigmantas Vašatkevičius pasveikinti ir su garbingais jubiliejais. Priimti nauji nariai, kuriems pažymėjimus įteikė LPKTS valdybos pirmininkas V. Sungaila.

Už aktyvų dalyvavimą sąjungos veikloje, puoselėjamą bendrystę ir patriotiškumą filialo nariai apdovanoti Seimo nario J. Pinskaus padėkomis.

Savo dainomis susirinkusiuosius pasveikino ansamblis iš Širvintų „Viltis“, vadovaujamas Irenos Vasiliauskienės, nuostabias dainas atliko Ukmergės choras „Tremtinys“, kurio vadovė – Julė Juodienė. Renginio pabaigoje koncertą dovanojo dainininkai Liveta ir Petras Kazlauskai.

Už šią šventę dėkojame Seimo nariui J. Varžgaliui, merui D. Varnui, Ukmergės rajono vartotojų kooperatyvo direktorei Angelei Andrikonienei, verslininkui Valdui Mikalajūnui, renginio vedėjai Genei Astikienei, kultūros centro darbuotojams, Ukmergės gėlininkų draugijos pirmininkei Zinaidai Zarankienei, Ukmergės krašto neįgaliųjų sąjungos pirmininkei Daliai Unikienei, LPKTS Ukmergės filialo valdybos nariams ir visiems, padėjusiems organizuoti šventę.

Tai buvo neeilinė proga visiems susitikti, pabūti kartu, pasidalinti prisiminimais ir suprasti, kad iš žmogaus negalima atimti meilės, vilties, svajonių, laisvės ir tikėjimo.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų