Nebūk vienišas – junkis prie mūsų!

Stovyklautojai laiką leido aktyviai. Stovyklautojai laiką leido aktyviai.

Jolita STANKAITIENĖ

LSB Ukmergės skyriaus pirmininkė

Lietuvos samariečių bendrijos Ukmergės skyrius, gavęs finansavimą iš Ukmergės rajono savivaldybės visuomenės sveikatos rėmimo specialios programos, surengė dvi sveikatinimo stovyklas „Nebūk vienišas – junkis prie mūsų“. Jos orientuotos į pagyvenusius vienišus žmones, neįgaliuosius, žmones, atsidūrusius socialinėje atskirtyje.

Pirmoji stovykla vyko prie Alaušo ežero – mėgavomės mankštomis, pokalbiais apie sveikatą, gamtoje gaminome šaltibarščius, vyrai prigaudė žuvies. Didžiausia atgaiva tapo maudynės ežere. Vyko daug nuoširdžių pokalbių, prisiminimų. Išklausėme samarietės savanorės, Ukmergės socialinių paslaugų atvejo vadybininkės Sigitos paskaitos „Savanorių įsitraukimas į socialinių paslaugų teikimą“.

Antroji stovykla įvyko Bugenių viloje. Stovyklautojai, kurių jauniausiam nebuvo ir dvejų metų, o vyriausiam – arti 90-ies, mėgavosi puikia aplinka: pušynu, sportui paruošta aikštele, draugiškais pusryčiais gamtoje, valgant cukinijų blynus su uogiene, keptų obuolių desertą, naminį sūrį, medų. Sveikas maistas – viena iš stovyklos pokalbio temų.

Kol vyrai ruošė malkas pirčiai, moterys išsiruošė pasivaikščiojimui po miškelį. Buvo malonu stebėti, kaip atvykusios su lazdelėmis moterys jas pamiršo, padarė mankštą, o tie, kurie vis bandė pasakyti, kad sunkiai juda, žaidė tinklinį, laipiojo kalneliais. Skausmai pasimiršo. Žaidimai, pasivaikščiojimas miške, pirtis, vandens terapija, buvimas gryname ore teigiamai veikia organizmą.

Diskutavome ir apie vienišumo, streso įtaką sveikatai, nepamiršome prisiminti, kaip suteikti pagalbą miokardo infarkto ir insulto atvejais.

Stovyklos tikslas ir buvo parodyti, kad vienatvė sveikatą ardo tyliai ir nepastebimai, kad socialinė atskirtis laikoma lygiaverte kitiems žalojantiems veiksniams, atkreipti dėmesį į vienišumo problemą, kad žmogų gali numarinti ne metai, o pasyvumas.

Gaila, kad ne visi kviesti atvyko į stovyklą, nepabandė pabėgti nuo vienatvės, nepakeitė namų aplinkos... Nepabandęs nesuprasi, kaip gera su puikiais žmonėmis užmiršti kasdienybę ir atrasti naujų jėgų, kaip įdomiau gyventi ir rūpintis savo sveikata.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų