Nutarė, ką siūlys kultūros nominacijoms

Dainiaus Vyto nuotr. Nominacijos kasmet teikiamos balandžio 15-ąją minimos Kultūros dienos proga. Dainiaus Vyto nuotr. Nominacijos kasmet teikiamos balandžio 15-ąją minimos Kultūros dienos proga.

Naujai išrinkta rajono savivaldybės Kultūros ir meno taryba rinkosi į pirmąjį posėdį, kuriame svarbiausias darbas – Kultūros dienos nominantų svarstymas.

Taryba svarstė kandidatus, pateiktus sėkmingiausio šių metų kūrybinio projekto atrankai, geriausio rajono kultūros darbuotojo nominacijai ir kultūros mecenato vardui gauti.

Geriausio metų rajono kultūros darbuotojo nominaciją siūloma skirti muziejininkei Vaidai Noreikienei. Ukmergės kraštotyros muziejuje ji dirba nuo 2018 metų. 2019 m. įgyvendintas jos parengtas modernus projektas „Inovatyvūs užsiėmimai muziejuje. Partizanų bunkeris“. Pernai jos pateikti projektai „Daugiakultūrė Ukmergės istorija fotografijose“, „Iš ukmergiškių praeities: Ukmergės miesto gyventojų švenčių ir kasdienio gyvenimo prisiminimai“ gavo finansavimą.

Įgyvendinant juos išleistas albumas su miesto kultūros paveldo objektais, organizuotas pristatymo visuomenei renginys, surengta fotografijų paroda, surinkta kraštotyrinė medžiaga. Teikime nurodoma, kad V. Noreikienė yra perspektyvi muziejininkė, veikloje puikiai pritaikanti žinias ir metodines inovacijas, imli naujovėms bei sugebanti puoselėti etninių ir bendrosios kultūros vertybių išsaugojimą.

Metų kultūros mecenato nominacija pasiūlyta apdovanoti Ukmergės rajono laikraščius „Ukmergės žinios“ ir „Gimtoji žemė“. Abiejų šių laikraščių redakcijos ne vienus metus bendradarbiauja su kultūros įstaigomis: neatlygintinai publikuoja straipsnius apie rajono kultūros įstaigų veiklą, viešina skelbimus bei informacinius pranešimus. Rajono spaudoje atsispindi svarbiausi kultūriniai metų įvykiai, pristatomi renginiai, kultūros paslaugos, kultūros lauko žmonės.

Kandidatai minėtoms nominacijoms kasmet siūlomi bendru Ukmergės kraštotyros muziejaus, Vlado Šlaito viešosios bibliotekos ir kultūros centro teikimu. Kultūros ir meno taryba teikimams pritarė.

Sėkmingiausio rajono kūrybinio projekto atrankai pateikti trys projektai. Vienas iš jų – Ukmergės meno draugijos suaugusiųjų neformaliojo švietimo programos projektas „Pažinti miestą: Ukmergės architektūra ir miestelėnai“, kurio vadovė – Jurgita Jackevičiūtė. Projekto metu vyko paskaitos ir ekskursija. Siekta supažindinti ukmergiškius su miesto architektūrine įvairove, aptarti išnykusių ir išlikusių pastatų, objektų vertes, atskleisti miesto daugiastilistiškumą, susipažinti su religinių kultūrų kulto pastatų specifika.

Kitas – Ukmergės kraštotyros muziejaus projektas, kurio metu surengta paroda ir ją lydėję renginiai, „Laisvės dvasia – Rockmergė“. Projekto vadovė – Eglė Butkutė. Paroda buvo skirta „Rockmergės“ reiškiniui bei organizuotiems roko festivaliams Ukmergėje. Surinkus įvairią medžiagą – fotografijas, vaizdo ir garso įrašus, tekstus, instrumentus, straipsnius, atributiką, atlikėjų asmeninius daiktus ir kt. – parengta interaktyvi ir šiuolaikiška paroda apie XX a. 9–10 dešimtmečių muzikinį judėjimą Ukmergėje. Buvo suorganizuotas atidarymo renginys su koncertu, surengta ekskursija po parodą ir uždarymo renginys su koncertu ir diskusijomis.

Trečiasis kandidatas – laikraščio „Ukmergės žinios“ internetinės žiniasklaidos projektas „Laisvė žaisti“, skirtas Ukmergės teatriniam gyvenimui per tris Lietuvos atkurtos nepriklausomybės dešimtmečius pristatyti. Projekto vadovė – Skaistė Vasiliauskaitė-Dančenkovienė. Buvo parengta įvairialypė medžiaga, apimanti spaudos archyvų apžvalgas, interviu, recenzijas, anonsus, vaizdo įrašus  apie teatrus Ukmergės mieste bei rajone, jų veiklą, pastatymus ir pasiekimus, teatrinius renginius, festivalius. Bendradarbiaujant su Lietuvos sensorinės bibliotekos Ukmergės filialu, Vlado Šlaito viešąja biblioteka ir kultūros centro mėgėjų teatru „Vilko pėdsakas“ vyko projekto medžiagos garsiniai skaitymai regos negalią turintiems asmenims.

Kultūros ir meno taryba pripažino, kad visi trys atrankai pateikti projektai buvo aktualūs ir reikšmingi Ukmergei. Po balsavimo sėkmingiausiu išrinktas Ukmergės kraštotyros muziejaus projektas „Laisvės dvasia – Rockmergė“.

Šiuos teikiamus kandidatus dar turi patvirtinti rajono savivaldybės taryba.

Nominacijos kasmet teikiamos balandžio 15-ąją minimos Kultūros dienos proga.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų