Pažinimo džiaugsmas: sąvartynas ar lobis?

Gedimino Nemunaičio nuotr. Verslininkas Juozas Armanavičius tikina, jog tai, kas yra laikoma Jakutiškiuose, yra ne atliekos, o turtas. Gedimino Nemunaičio nuotr. Verslininkas Juozas Armanavičius tikina, jog tai, kas yra laikoma Jakutiškiuose, yra ne atliekos, o turtas.

Turtingiausiu verslininku ir rajono politiku kadaise vadintas Juozas Armanavičius Jakutiškių kaime (Deltuvos sen.) suvežė kalnus šlamšto. Be jokio leidimo šis sąvartynas stirkso iki šiol.

Vieną rytą sulaukėme svečių – Jakutiškių kaimo žmonių delegacijos. Juos atvedė noras gyventi gražiai ir švariai, o atsidūrė jie prie sąvartyno. Jį, pasak kaimo gyventojų, buvusio vaikų darželio teritorijoje įrengė tuometis Ukmergės politikas Juozas Armanavičius. Jis nusipirko nebenaudojamą vaikų darželio pastatą ir į jo teritoriją ėmė vežti statybines atliekas.

Buvo vaikų darželis

Buvęs vaikų darželis stovi viduryje Jakutiškių, Darželio gatvėje. Vienoje jos pusėje – gyvenamieji namai su mansardomis ir rūtų darželiais, kitapus – buvusio vaikų darželio pastatas. Iš išorės visas apšiuręs, o jo teritorijoje, kur kadaise krykštavo ir pienių vainikus pynė vaikai, – suakmenėjusio cemento, betoninių plokščių luitai, plytų ir plytelių gabalai, tuščios statinės, šilumos vamzdžių puslankiai, statybinės vatos gniužulai, suirusių plastikinių maišų gabalai... Visas šis kratinys tvirtai susisluoksniavęs, vietomis jau apneštas žemėmis – tikras stambiagabaričių atliekų sąvartynas. „Plekšt, plekšt“, – pleškenasi jame lietus. „Liur, liur“, – sunkiasi į žemę jo vanduo.

Staiga kitapus šio šlamšto krūvos iškyla žmogaus su vešlia barzda figūra.

Tai – Povilas Kabakas, kaimo seniūnaitis. Vaikšto aplink sąvartyną, nežinia, ko vaikšto: gėrisi juo ar jį saugo – nieko neaiškina ir nekomentuoja. Bet patvirtina, kad sąvartynas ne vakar atsirado. Ir šios stambiagabaritės atliekos – ne iš vaikų darželio, o buvo suvežtos iš kitų statomų ir montuojamų objektų.

Įsikūrė UAB „Konstra“

Sąvartynas viduryje Jakutiškių atsirado tada, kai buvusio darželio patalpose maždaug prieš 8-erius metus buvo įsteigta UAB „Konstra“.

Įsteigė ją tuometis savivaldybės tarybos narys ir netgi jos kontrolės komiteto pirmininkas Juozas Armanavičius.

UAB „Konstra“ veikla, kaip nurodoma jos registracijos įraše, – statyba. Kaip skelbia Registrų centras, įmonė šiandien turi tik du darbuotojus, du automobilius ir 133 eurus „Sodrai“ nesumokėtų mokesčių. Nematyti jos ir pernykščių pajamų. Kaip ir pačios veiklos buvusiame darželyje. Jame – nė gyvos dvasios. Jokios gyvybės. O prieš 8-erius metus joje kokia veikla virė. Ūžė visas kaimas: mašinos važiavo ir važiavo: vienos atlinguodavo pilnos statybinio šlamšto, kitos išbildėdavo tuščios. Nuo jų keliamų dulkių Darželio gatvėje rūtos net linko.

Užtat kokios „Konstros“ pajamos buvo. Pavyzdžiui, 2015 metais, kaip pati įmonė deklaravo Registrų centrui, jos siekė 2–3 mln. eurų.

Tėvo ir sūnaus verslas

UAB „Konstra“ verslo partneriu buvo ir J. Armanavičiaus vyresnis sūnus Aldas. „Nieko aš nežinau, klauskite tėvo“, – paklaustas, kieno statybinės atliekos liko Jakutiškiuose, „Ukmergės žinioms“ atsakė Aldas Armanavičius. Pasak jo, jis dabar turi kitą įmonę ir nuo tėvo verslo galutinai atsiskyrė.

Juozas Armanavičius dabar vadovauja UAB „Sigma Solar“. Šioje įmonėje, kaip skelbiama registre, dirba per 30 darbuotojų, o pajamos siekia milijoną eurų.

„Prie ko „Konstra“ – ją įsigijo kitas žmogus“, – sako UAB „Sigma Solar“ direktorius. Koks žmogus? Ar ne jo jaunėlis sūnus? Tėvas sutinka šiek tiek papasakoti apie šiukšles, kurias sukrovė kaimo žmonėms po nosimis. Neva dalį atliekų jis jau išvežė, būtų išvežęs ir likusias, bet sūnus, taip pat Juozas, jam pasakęs, kad jų jam reikės aikštelei statyti. Kokią aikštelę ir kur ją statys? „Ar nežinote, kaip atrodo aikštelė? Jakutiškiuose statys. Reikės dar ir žvyro, ir smėlio – vyks betonavimo darbai“, – aiškino direktorius.

Tai užbetonuos sąvartyną? „Kokį sąvartyną? Ten – ne sąvartynas, o statybinės medžiagos“, – ginčija J. Armanavičius. Tai – dabar jo sūnaus turtas. Jis – vertingesnis ir už eurus. „Dar po kiek metų jo vertė dar labiau išaugs“, – tikino verslininkas.

Pats J. Armanavičius sakė, kad nebeturi kadaise deklaruoto milijoninio turto. Pasak jo, po to, kai bankrutavo UAB „Izobara“, kurios direktoriumi jis buvo, tą milijoną reikia rašyti su minuso ženklu.

Problema – ne šios dienos

Sąvartynas Jakutiškių gyvenvietėje – ne šios dienos problema. Apie ją kaimo žmonės jau kuris laikas skambina visais varpais. Juos girdėjo ir Deltuvos seniūnas Gintaras Radzevičius. „Bet ten – privati teritorija. O privačioje teritorijoje žmogus ką nori, tą laiko – tai jo nuosavybė“, – įsitikinęs seniūnas. Ir todėl niekas negali savininkų priversti tos „nuosavybės“ išsikuopti. „Tyrė ir aplinkos apsaugos departamento Ukmergės rajono agentūra ir rajono laikraštis rašė“, – kalbėjo seniūnas.

„Susidariusios nepavojingos atliekos jų susidarymo vietoje gali būti laikinai laikomos ne ilgiau kaip vienus metus. Visos ūkinės veiklos (statybos, renovacijos, remonto ir kt.) metu susidariusios atliekos pagal sudarytą rašytinės formos sutartį (-is) privalo būti perduodamos tokias atliekas tvarkančioms įmonėms“, – laikraščiui komentavo tuometinis Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Ukmergės rajono agentūros vedėjas.

Nuo to laiko praėjo treji metai.

O rajono savivaldybės Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyrius privataus sąvartyno Jakutiškiuose nemato.

„Tokios sąvokos, kaip privatus sąvartynas, nėra ir jokie leidimai tokių sąvartynų įrengimui nėra išduodami. Dar 2008 m. Ukmergės rajone buvo uždaryti visi mažieji sąvartynai, esantys seniūnijose, 2012 m. uždarytas vidutinio dydžio Beržutės sąvartynas (Pabaisko sen.)“, – „Ukmergės žinioms“ atsakė Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos poskyrio vedėja Vilija Grabauskienė.

Sąvartynas, apibrėžia Atliekų tvarkymo įstatymas, – tai atliekų šalinimo įrenginys ant žemės ar žemėje (po žeme). Stambiagabaričių atliekų sąvartynas – didelių gabaritų ir statybinių atliekų surinkimo ir laikymo įrenginys – aikštelė, skirta surinkti ir laikyti atliekas.

Ar buvusio vaikų darželio Jakutiškiuose kiemas nuklotas statybinėmis atliekomis? Ar betono luitai, plytų duženos – statybinės atliekos ar valiuta? Tai – klausimai, į kuriuos keleri metai niekas nepajėgia atsakyti.

Skambinkite telefonu 112

Tačiau „Ukmergės žinioms“ Aplinkos apsaugos agentūra (AAA) paaiškino, jog nesvarbu privačiame ar valstybės žemės sklype norima laikyti atliekas, tam būtinas taršos leidimas.

Jis išduodamas tik atlikus poveikio aplinkai vertinimo atrankos procedūrą.

Nei poveikio aplinkai vertinimo, nei taršos leidimo UAB „Konstra“ Aplinkos apsaugos agentūros neprašė.

Poveikio aplinkai vertinimo prašė UAB „Sigma Solar“. Jį atlikti prašė Labūnavos kaime Kėdainių rajone, kur ji perėmė „Izobaros“ konsesinę sutartį su Kėdainių savivaldybės administracija dėl šilumos tiekimo. O taršos leidimą ten gavo UAB „Konstra“. Labūnavoje, Kėdainių rajone, biokurui laikyti. Ne Jakutiškiuose, Ukmergės rajone, statybinėms atliekoms sandėliuoti.

„Informuojame, jog UAB „Konstra“ veiklavietei adresu Darželio g. 1, Jakutiškių k., Deltuvos sen., Ukmergės r., taršos leidimas nėra išduotas“, – „Ukmergės žinias“ informavo AAA. Ir patarė žmonėms pastebėjus kur nors sandėliuojamas atliekas skambinti bendruoju pagalbos telefonu 112.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

-2 # As 2020-01-30 10:40
apsidairykite aplink Ukmerge, beveik paciame mieste kokius savartynus daro 'verslininkas". Ir veza visoki lauza, o kur garantija kad siferio atlieku ten nera ir panasiu kenksmingu dalyku? Uzpiltos zemes ant tokio lauzo sveikatai kenksmingu veiksniu nepasleps...
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų