Sraigių Ukmergėje niekam nereikia

Autorius Ukmergės žinios

Pa­va­sa­rį dar­bo ne­tu­rin­tys žmo­nės ban­do už­si­dirb­ti rink­da­mi srai­ges. Ta­čiau pra­ėju­sią sa­vai­tę jie to­kią ga­li­my­bę bent jau lai­ki­nai pra­ra­do. Pa­aiš­kė­jo, kad su­rink­tų srai­gių nie­kam ne­be­rei­kia – jų rin­ka šiuo metu per­pil­dy­ta.

 

Vil­ma NEMUNAITIENĖ

05-11-1_straipsnio_nuotr

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr. Lie­tu­vių vir­tu­vė­je srai­gės – re­te­ny­bė.

Uk­mer­giš­kis Al­gis pa­sa­ko­jo, kad prieš mė­ne­sį in­ter­ne­te ra­do in­for­ma­ci­ją apie tai, kad ra­jo­nuo­se rei­ka­lin­gi srai­gių su­pir­kė­jai. Ža­dė­tas pui­kus at­ly­gis. Žmo­gus su­si­gun­dė ir nu­ta­rė im­tis lai­ki­no ver­slo. Nuo ge­gu­žės pra­džios jis pa­si­skel­bė laik­raš­ty­je apie su­per­ka­mas srai­ges. Va­ži­nė­jo po mū­sų ir ap­lin­ki­nius ra­jo­nus ir su­pir­ki­nė­jo srai­ges. Žmo­nės at­neš­da­vo jų nuo ke­lio­li­kos iki ke­tu­rias­de­šim­ties ki­log­ra­mų.

Al­gis pa­sa­ko­jo, kad, ga­li­my­bė už­si­dirb­ti su­do­mi­no dau­ge­lį. Te­le­fo­nai ne­ty­la nuo skam­bu­čių žmo­nių, no­rin­čių su­ži­no­ti, ar pri­ima­mos srai­gės ir kiek už jas mo­ka­ma.

De­ja, šią sa­vai­tę pa­aiš­kė­jo, kad sos­ti­nė­je įsi­kū­ru­siai srai­gių su­pir­ki­mo įmo­nei srai­gių jau ne­be­rei­kia. Nuo li­to iki pu­sės li­to su­ma­ži­nę su­pir­ki­mo kai­ną ga­liau­siai su­pir­kė­jai pa­reiš­kė, kad šliu­žų dau­giau vi­sai ne­be­rei­kia, nes rin­ka per­pil­dy­ta.

Bent lai­ki­ną už­dar­bį ra­dęs uk­mer­giš­kis sa­ko, kad per ke­lias sa­vai­tes, kuo­met srai­gių dar rei­kė­jo, pri­da­vė jų per ke­tu­rias to­nas.

De­ja, už­dar­bis su­lig kiek­vie­nu ve­ži­mu vis ma­žė­jo, kol ga­liau­siai ta­po nuos­to­lin­gas.

Da­bar di­džiau­sias Al­gio rū­pes­tis – iš­plau­ti srai­gių pri­derg­tą au­to­mo­bi­lį.

Apie tai, kad ne­be­su­pir­ki­nė­ja srai­gių, šį sa­vait­ga­lį sa­kė ir ki­ti mū­sų ir ap­lin­ki­niuo­se ra­jo­nuo­se tuo už­si­i­man­tys smul­kūs su­pir­kė­jai.

Vy­nuo­gi­nių srai­gių rin­ki­mo se­zo­nas tę­sia­si nuo ge­gu­žės 1 iki bir­že­lio 10 die­nos. Tai­gi, ga­li­ma ti­kė­tis, kad lai­ki­nas ver­slas šį se­zo­ną dar „ne­už­si­da­rys“.

Na­cio­na­li­nės vy­nuo­gi­nių srai­gių per­dir­bė­jų aso­cia­ci­jos duo­me­ni­mis, per­nai srai­ges rin­ko ir par­da­vė su­pir­kė­jams 24 tūks­tan­čiai žmo­nių. Srai­gių rin­kė­jams bu­vo su­mo­kė­ta 1,164 mi­li­jo­no li­tų. Vie­nas žmo­gus vi­du­ti­niš­kai už­dir­bo 47,76 li­to.

Lie­tu­vo­je dau­giau­sia vy­nuo­gi­nių srai­gių pri­ren­ka­ma Ute­no­je, Mo­lė­tuo­se, Anykš­čiuo­se, Jur­bar­ko ap­skri­ty­je, ma­žiau­siai – pa­jū­ry­je.

Tuo tar­pu srai­ges sa­vo vir­tu­vė­je nau­do­jan­tys gur­ma­nai siū­lo ne tik ban­dy­ti už­si­dirb­ti, bet ir pa­si­ga­min­ti bei pa­ra­gau­ti pi­kan­tiš­kų pa­tie­ka­lų.

 

* * *

 

Pir­miau­sia rei­kia pa­ruoš­ti pa­čią ža­lia­vą. Su­rink­tas srai­ges pa­tal­pin­ti me­di­nė­je ar plas­ti­ki­nė­je pra­pu­čia­mo­je dė­žu­tė­je ir ne­mai­ti­nus lai­ky­ti 3-5 pa­ras sau­so­je vė­sio­je vie­to­je. Iš­si­va­liu­sios srai­gės pa­sū­do­mos ir su­me­ta­mos į ver­dan­tį van­de­nį (van­dens kie­kis tu­ri ma­žiau­siai du kar­tus vir­šy­ti srai­gių kie­kį). Po 5 mi­nu­čių srai­gės kiau­ra­sam­čiu iš­grai­bo­mos ir ša­ku­te iš­lu­pa­mos iš kiau­tų. Nu­ker­pa­mas žar­ny­nas, mė­sa nu­plau­na­ma ir ver­da­ma su prie­sko­niais ir drus­ka.

 

Srai­gės pa­da­že

 

80 ga­ba­liu­kų iš­va­ly­tų srai­gių mė­sos, 2 mor­kos, 2 sa­lie­ro la­pai, 4 svo­gū­nai, 4 skil­te­lės čes­na­ko, 1 lit­ras sau­so bal­to sta­lo vy­no, 2 šaukš­tai po­mi­do­rų pa­stos, 100 g svies­to, tar­kuo­to par­me­za­no sū­rio, drus­kos ir pi­pi­rų.

Iš­im­tą iš kiau­tų, nu­plau­tą ir nu­va­ly­tą srai­gių mė­są įdė­ti į puo­dą kar­tu su trin­to­mis dar­žo­vė­mis, bal­tu vy­nu ir ne­at­šil­dy­tu svies­tu. Vir­ti apie ke­tu­rias va­lan­das. Ver­dant pa­mai­šy­ti vis įpi­lant po tru­pu­tį van­dens. Ga­liau­siai įdė­ti drus­kos ir pi­pi­rų. Pa­ruoš­tos srai­gės pa­bars­to­mos tar­kuo­tu par­me­za­nu ir pa­tie­kia­mos kar­tu su ga­ba­lė­liu vir­tos ar ap­kep­tos ku­ku­rū­zų ko­šės.

 

Kiau­ši­nie­nė su srai­gė­mis ir svo­gū­nais

 

500 g srai­gių mė­sos, 3 val. vir­tų bal­ta­me vy­ne, 1 svo­gū­nas, 2 skil­te­lės čes­na­ko, 6 kiau­ši­niai, 1 šaukš­te­lis grie­ti­nės, svo­gū­no laiš­kų, 1 šaukš­te­lis cuk­raus, aly­vų alie­jaus, tar­kuo­to sū­rio, ac­to, drus­kos ir pi­pi­rų.

Įmuš­ti kiau­ši­nius į tal­pų mo­li­nį du­be­nį, su­dė­ti ir smul­kiai su­trin­tas srai­ges. At­ski­rai alie­ju­je pa­ke­pin­ti svo­gū­nus ir čes­na­kus, vis­ką su­dė­ti kar­tu ir ge­rai iš­mai­šy­ti. Tu­ri­nį su­pil­ti į ke­pi­mo for­mą, iš­klo­tą ke­pi­mo po­pie­riu­mi, at­sar­giai, kad ne­pri­lip­tų ir ne­vir­šy­tų ke­pi­mo for­mos aukš­čio, ki­taip ge­rai ne­iš­keps. Įdė­ti į karš­tą or­kai­tę ir kep­ti apie 15 mi­nu­čių.

 

Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *