Salmorejo cordobés – autentiškas andalūziškas receptas

Autorius Ukmergės žinios
De Javier Lastras from España/Spain - Salmorejo, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9939284

Šis tradicinis šaltos pomidorų sriubos patiekalas iš Kordobos yra puikus pavyzdys, kaip iš kelių ingredientų galima sukurti nepaprastą skonį. Tirštesnis nei gazpacho, šilkinės tekstūros ir be galo gaivus – salmorejo puikiai tinka karštai dienai.

Reikės (4 porcijoms):

• 1 kg gerai prinokusių pomidorų (geriausia – slyvinių ar kriaušinių)

• 200 g baltos duonos minkštimo (be plutelės, pvz., batono ar ciabattos)

• 1 skiltelės česnako

• 100 ml aukščiausios rūšies alyvuogių aliejaus (extra virgin)

• 1 šaukštelio druskos

• 2 virtų kiaušinių (patiekimui)

• 50 g iberiško kumpio (jamón serrano ar jamón ibérico) drožlių (patiekimui)

Gaminimo eiga:

1. Pomidorus nuplikyk verdančiu vandeniu (apie 30 sek.), tada perkelk į šaltą vandenį ir nulupk. Supjaustyk stambiais gabalais.

2. Sudėk pomidorus, česnaką ir druską į trintuvą (blenderį) ir sutrink iki vientisos masės.

3. Sudėk duoną į gautą tyrę – leisk pamirkti 5 minutes.

4. Vėl plak blenderiu, kol masė taps tiršta, lygi ir kreminė.

5. Lėtai pilk alyvuogių aliejų, plakant toliau – taip masė emulguosis (taps šilkinė ir sodri).

6. Paragauk – jei reikia, įberk dar truputį druskos.

7. Padėk į šaldytuvą bent 2 valandoms – turi būti gerai atvėsintas.

Patiekimas:

Pilk į dubenėlius ar gilius lėkštutes, ant viršaus užberk:

• kapotų virtų kiaušinių

• jamón drožlių

• gali įpilti ir lašelį alyvuogių aliejaus

Patarimas:

Jei neturi iberinio kumpio – naudok bet kokį vytintą (ar net šiek tiek pakepintą) kumpį, svarbu, kad būtų

www.europospulsas.lt

Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *