Šal­ta­lan­kio gy­do­mo­sios sa­vy­bės

Autorius Ukmergės žinios

Šal­ta­lan­kio vai­siai ren­ka­mi ru­de­nį ar­ba žie­mą. Po pir­mų­jų šal­nų uo­gos leng­viau at­si­ski­ria nuo ša­ke­lių. Šal­ta­lan­kio uo­go­se yra obuo­lių, rūgš­ty­nių, gin­ta­ro, cit­ri­nos, vy­no rūgš­ties. Uo­go­se esan­tis vi­ta­mi­nas P ge­ri­na skran­džio, žar­ny­no, krau­jo ka­pi­lia­rų dar­bą, stip­ri­na an­ti­tok­si­nę ke­pe­nų veik­lą, stab­do ate­rosk­le­ro­zės vys­ty­mą­si, ma­ži­na cho­les­te­ro­lio kie­kį krau­jy­je, nor­ma­li­zuo­ja skyd­liau­kės veik­lą.

Šal­ta­lan­kių ne­pa­tar­ti­na var­to­ti ser­gant cho­le­cis­ti­tu, esant pa­di­dė­ju­siam skran­džio sul­čių rūgš­tin­gu­mui. Šal­ta­lan­kių pro­duk­tus pa­ta­ria­ma nau­do­ti che­mi­nės ir ra­dia­ci­nės te­ra­pi­jos me­tu ir po jos, po an­ti­bio­ti­kų kur­so, dia­be­ti­kams, pa­gy­ve­nu­siems žmo­nėms, pro­fe­sio­na­liems spor­ti­nin­kams, in­ten­sy­viai dir­ban­tiesiems. Tai ge­ra prie­mo­nė pa­var­gu­siai šir­džiai, pro­fi­lak­ti­nė prie­mo­nė prieš in­sul­tą, in­fark­tą, at­sta­to or­ga­niz­mą po li­gų ir psi­chi­nių bei fi­zi­nių per­var­gi­mų, di­di­na vy­rų ly­ti­nį ak­ty­vu­mą (pro­sta­tos veik­lą). Be to, pa­ste­bė­ta, jog var­to­jant šal­ta­lan­kio alie­jų dings­ta ste­no­kar­di­jos prie­puo­liai, nor­ma­li­zuo­ja­si ar­te­ri­nis spau­di­mas. Šal­ta­lan­kių alie­jus – efek­ty­vi prie­mo­nė odai gy­dy­ti. Juo gy­do­mi odos nu­de­gi­mai, sun­kiai gy­jan­čios žaiz­dos ir nu­ša­li­mai, pra­gu­los.






Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *