Žemaičių blynai su varške ir pievagrybių padažu

Autorius Ukmergės žinios
Porcijos 4
Paruošimas 40 min
Gaminimas 25 min

Tradiciniai žemaičių blynai su varške – tai autentiškas Lietuvos regioninis patiekalas, kuris jungia mūsų protėvių kulinarinį paveldą su šiuolaikiniais skoniais. Šis patiekalas išsiskiria savo sodrumu ir kreminiu pievagrybių padažu, kuris puikiai papildo varškėtus blynus. Receptas perduodamas iš kartos į kartą ir yra ypatingai mėgstamas šeimos susibūrimuose bei šventėse. Blynai yra purūs, minkšti ir tirpsta burnoje, o padažas suteikia elegantišką gastronomini akcentą.

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Vietoje varškės galima naudoti rikotos sūrį arba graikišką jogurtą.
  • Pievagrybius galima pakeisti voveraitėmis arba baravykais.
  • Grietinėlę padažui galima pakeisti kokosų pienu (veganiška alternatyva).
  • Kvietinius miltus galima pakeisti speltos arba rugių miltais.

Patiekalo gaminimo patarimai

  • Varškę reikėtų gerai nuvarvinki, kad blynai būtų purūs.
  • Tešlą geriausia palikti pastovėti 15-20 minučių.
  • Blynus kepti ant vidutinės kaitros, kad vidus spėtų iškepti.
  • Padažą ruošti prieš pat patiekiant.

Kalorijos

Bendras kalorių kiekis: 2400 kcal Vienos porcijos (2-3 blynai su padažu): 600 kcal

Blynų tešlai:

  • Varškė: 500 g
  • Kiaušiniai: 3 vienetai
  • Kvietiniai miltai: 200 g
  • Pienas: 250 ml
  • Druska: 1/2 arbatinio šaukštelio
  • Cukrus: 1 valgomasis šaukštas
  • Kepimo milteliai: 1 arbatinis šaukštelis

Pievagrybių padažui:

  • Pievagrybiai: 300 g
  • Svogūnas: 1 vidutinis
  • Grietinėlė (35%): 200 ml
  • Sviestas: 30 g
  • Druska: pagal skonį
  • Juodieji pipirai: pagal skonį
  • Česnako milteliai: 1/2 arbatinio šaukštelio
  • Pirmiausia paruošiame varškės masę – varškę sutriname su kiaušiniais iki vientisos masės.
  • Atskirame dubenyje sumaišome sausus ingredientus: miltus, druską, cukrų ir kepimo miltelius.
  • Į varškės masę pamažu įmaišome pieną, po to suberiame sausų ingredientų mišinį.
  • Tešlą išmaišome iki vientisos konsistencijos ir paliekame pastovėti 15-20 minučių.
  • Keptuvę įkaitiname ant vidutinės kaitros, patepame sviestu.
  • Dėsime po du valgomuosius šaukštus tešlos vienam blynui ir kepsime 2-3 minutes iš abiejų pusių.
  • Pievagrybių padažui smulkiai supjaustysime svogūną ir pievagrybius.
  • Keptuvėje ištirpdysime sviestą ir pakepinsime svogūnus iki skaidrumo.
  • Sudėsime pievagrybius ir kepsime 5-7 minutes, kol išgaruos skystis.
  • Supilsime grietinėlę, įdėsime prieskonius ir virsime ant mažos kaitros 5 minutes.
  • Patiekiant blynus, juos apliesime karštu pievagrybių padažu.
Dalintis