Žemaičių blynai su mėsa, kepti orkaitėje

Autorius Ukmergės žinios
Porcijos 6
Paruošimas 45 min
Gaminimas 35 min

Žemaičių blynai – tai autentiškas Lietuvos regioninis patiekalas, atkeliavęs iš Žemaitijos krašto. Šis receptas yra modernizuota klasikinio patiekalo versija, kur tradicinis kepimas keptuvėje pakeistas kepimų orkaitėje, taip sumažinant riebalų kiekį ir padarant patiekalą sveikesnį. Sultingi, aromatingi ir sotūs blynai puikiai tinka tiek kasdieniams pietums, tiek šventiniam stalui. Patiekiami su grietinėlės padažu, jie tampa tikru gardėsiu, kuris nepaliks abejingų.

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Vietoje kiaulienos faršo galima naudoti jautienos, kalakutienos arba mišrų faršą.
  • Grietinė gali būti pakeista graikišku jogurtu.
  • Svogūnus galima pakeisti šalotiniais svogūnais.
  • Vietoje bulvių galima naudoti saldžiąsias bulves (batatus).

Patiekalo gaminimo patarimai

  • Bulves tarkuokite smulkia tarka, kad tešla būtų vientisesnė.
  • Prieš kepimą orkaitėje, leiskite blynams pastovėti 10-15 minučių, kad ingredientai susijungtų.
  • Kepimo formą patepkite aliejumi, kad blynai nepriliptų.
  • Prieš patiekiant, leiskite blynams šiek tiek atvėsti, taip jie bus patvaresni.

Kalorijos

Bendras patiekalo kaloringumas: 2400 kcal

Vienos porcijos kaloringumas: 400 kcal

  • Bulvės: 1 kg
  • Kiaulienos faršas: 500 g
  • Svogūnai: 2 vidutiniai (200 g)
  • Kiaušiniai: 2 vienetai
  • Druska: 2 arbatiniai šaukšteliai
  • Juodieji pipirai: 1 arbatinis šaukštelis
  • Aliejus kepimui: 3 valgomieji šaukštai
  • Grietinė padažui: 200 ml
  • Česnakas: 2 skiltelės
  • Petražolės: 1 ryšelis
  • Pradėsime nuo bulvių paruošimo – jas nuplausime, nuskusime ir sutarkuosime smulkia tarka.
  • Tarkuotas bulves būtina nusunkti per marlę arba tankų sietelį, pašalinant perteklinį skystį.
  • Svogūnus supjaustysime smulkiais kubeliais ir pakepinsime aliejuje iki švelnios auksinės spalvos.
  • Į nusunktas tarkuotas bulves įmaišysime pakepintus svogūnus, kiaulienos faršą, įmušime kiaušinius.
  • Masę pagardinsime druska ir pipirais, viską gerai išmaišysime iki vientisos konsistencijos.
  • Įkaitinsime orkaitę iki 180°C temperatūros.
  • Kepimo skardą išklojame kepimo popieriumi ir lengvai patepsime aliejumi.
  • Formuosime vidutinio dydžio blynus (apie 10 cm skersmens) ir dėsime juos ant paruoštos skardos.
  • Kepame orkaitėje 35 minutes arba kol blynai gražiai apskrus.
  • Kol blynai kepa, paruošime padažą: grietinę sumaišysime su smulkintais česnakais ir petražolėmis.
Dalintis