Tradicinės mielinės bandelės su varške – tai puikus pasirinkimas tiek pusryčiams, tiek popietinei arbatai. Šios minkštos, pūrios bandelės su kreminiu varškės įdaru primena senolių keptas bandeles, kurių kvapas užpildydavo visą namą. Receptas yra perduodamas iš kartos į kartą, o šiandien aš pasidalinsiu savo ištobulintu variantu, kuris niekada nenuvilia. Bandelės išsiskiria savo tekstūra – traški išorė puikiai dera su minkštu vidumi ir kremine varške.
Galimos ingredientų alternatyvos
- Vietoje sausų mielių galima naudoti 25g šviežių mielių.
- Aliejų galima pakeisti tirpintu sviestu.
- Persikus galima pakeisti konservuotomis kriaušėmis, abrikosais arba šviežiomis uogomis.
- Įprastą varškę galima pakeisti rikotos sūriu.
- Vietoj baltų kvietinių miltų galima naudoti spelta miltus (405).
Patiekalo gaminimo patarimai
- Pienas turi būti šiltas (37-40°C), bet ne karštas, kad nenužudytų mielių.
- Tešlą minkyti reikia mažiausiai 10 minučių, kol taps elastinga.
- Kildinti tešlą geriausia šiltoje vietoje, be skersvėjų.
- Bandelių formavimui naudoti miltais pabarstytą paviršių.
Kalorijos
Vienos bandelės energetinė vertė: 285 kcal Viso patiekalo kalorijos: 2565 kcal
- Pienas (šiltas): 200 ml
- Aliejus: 70 ml
- Cukrus: 3 valgomieji šaukštai
- Druska: 1 žiupsnelis
- Sausos mielės: 7 g
- Miltai: 450 g
Įdarui:
- Varškė: 500 g
- Cukrus: 100 g
- Kiaušinis: 1 vnt
Viršui:
- Kiaušinio trynys: 1 vnt
- Konservuoti persikai: 200 g
Trupinių viršui (crumble):
- Miltai: 100 g
- Sviestas: 50 g
- Cukrus: 50 g
- Pirmiausia paruošiame mielinę tešlą. Šiltame piene ištirpiname sausas mieles ir cukrų, paliekame 10 minučių, kol mielės aktyvuosis.
- Dideliame dubenyje sumaišome miltus su druska, įpilame aliejų ir mielių mišinį.
- Minkome tešlą, kol ji taps elastinga ir nelips prie rankų (apie 10-15 minučių).
- Tešlą apdengiame rankšluosčiu ir paliekame šiltoje vietoje kilti 1 valandą.
- Pakilusią tešlą perminkome ir vėl paliekame kilti 30 minučių.
- Tuo metu paruošiame varškės įdarą: varškę sutriname su cukrumi ir kiaušiniu iki vientisos masės.
- Paruošiame trupinius: miltus, sviestą ir cukrų sutriname pirštais iki trupinių konsistencijos.
- Pakilusią tešlą padalinsime į 9 lygias dalis ir kiekvieną suformuojame į krepšelio formą.
- Suformuotas bandeles sudedame ant kepimo popieriumi išklotos skardos, paliekame 15 minučių pakilti.
- Kiekvieną bandelę aptepame kiaušinio tryniu.
- Į kiekvieną bandelės centrą įdedame varškės įdaro.
- Ant varškės uždedame persiko skilteles.
- Apibarstome paruoštais trupiniais.
- Kepame įkaitintoje orkaitėje 180°C temperatūroje 20-30 minučių, kol bandelės gražiai paruduoja.