Labai skanios mielinės bandelės su varške ir konservuotais persikais

Autorius Ukmergės žinios
Porcijos 9
Paruošimas 150 min
Gaminimas 30 min

Tradicinės mielinės bandelės su varške – tai puikus pasirinkimas tiek pusryčiams, tiek popietinei arbatai. Šios minkštos, pūrios bandelės su kreminiu varškės įdaru primena senolių keptas bandeles, kurių kvapas užpildydavo visą namą. Receptas yra perduodamas iš kartos į kartą, o šiandien aš pasidalinsiu savo ištobulintu variantu, kuris niekada nenuvilia. Bandelės išsiskiria savo tekstūra – traški išorė puikiai dera su minkštu vidumi ir kremine varške.

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Vietoje sausų mielių galima naudoti 25g šviežių mielių.
  • Aliejų galima pakeisti tirpintu sviestu.
  • Persikus galima pakeisti konservuotomis kriaušėmis, abrikosais arba šviežiomis uogomis.
  • Įprastą varškę galima pakeisti rikotos sūriu.
  • Vietoj baltų kvietinių miltų galima naudoti spelta miltus (405).

Patiekalo gaminimo patarimai

  • Pienas turi būti šiltas (37-40°C), bet ne karštas, kad nenužudytų mielių.
  • Tešlą minkyti reikia mažiausiai 10 minučių, kol taps elastinga.
  • Kildinti tešlą geriausia šiltoje vietoje, be skersvėjų.
  • Bandelių formavimui naudoti miltais pabarstytą paviršių.

Kalorijos

Vienos bandelės energetinė vertė: 285 kcal Viso patiekalo kalorijos: 2565 kcal

  • Pienas (šiltas): 200 ml
  • Aliejus: 70 ml
  • Cukrus: 3 valgomieji šaukštai
  • Druska: 1 žiupsnelis
  • Sausos mielės: 7 g
  • Miltai: 450 g

Įdarui:

  • Varškė: 500 g
  • Cukrus: 100 g
  • Kiaušinis: 1 vnt

Viršui:

  • Kiaušinio trynys: 1 vnt
  • Konservuoti persikai: 200 g

Trupinių viršui (crumble):

  • Miltai: 100 g
  • Sviestas: 50 g
  • Cukrus: 50 g
  • Pirmiausia paruošiame mielinę tešlą. Šiltame piene ištirpiname sausas mieles ir cukrų, paliekame 10 minučių, kol mielės aktyvuosis.
  • Dideliame dubenyje sumaišome miltus su druska, įpilame aliejų ir mielių mišinį.
  • Minkome tešlą, kol ji taps elastinga ir nelips prie rankų (apie 10-15 minučių).
  • Tešlą apdengiame rankšluosčiu ir paliekame šiltoje vietoje kilti 1 valandą.
  • Pakilusią tešlą perminkome ir vėl paliekame kilti 30 minučių.
  • Tuo metu paruošiame varškės įdarą: varškę sutriname su cukrumi ir kiaušiniu iki vientisos masės.
  • Paruošiame trupinius: miltus, sviestą ir cukrų sutriname pirštais iki trupinių konsistencijos.
  • Pakilusią tešlą padalinsime į 9 lygias dalis ir kiekvieną suformuojame į krepšelio formą.
  • Suformuotas bandeles sudedame ant kepimo popieriumi išklotos skardos, paliekame 15 minučių pakilti.
  • Kiekvieną bandelę aptepame kiaušinio tryniu.
  • Į kiekvieną bandelės centrą įdedame varškės įdaro.
  • Ant varškės uždedame persiko skilteles.
  • Apibarstome paruoštais trupiniais.
  • Kepame įkaitintoje orkaitėje 180°C temperatūroje 20-30 minučių, kol bandelės gražiai paruduoja.
Dalintis