Bulviniai blynai – kotletai su grybais

Autorius Ukmergės žinios
Porcijos 4
Paruošimas 30 min
Gaminimas 20 min

Šis tradicinis lietuviškas patiekalas yra puikus klasikinių bulvinių blynų ir kotletų derinys, papildytas sodrių grybų skoniu. Šie bulviniai blynai-kotletai su grybais yra puikus pasirinkimas tiek kasdienei vakarienei, tiek šventiniam stalui. Patiekalas išsiskiria savo tekstūrų deriniu – traškiu paviršiumi ir minkštu, aromatingu vidumi. Receptas yra paprastas, bet rezultatas – nepaprastai skanus.

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Vietoje pievagrybių galima naudoti baravykus, voveraites ar kitus miško grybus.
  • Džiūvėsėlius galima pakeisti malta džiovinta duona arba kukurūzų miltais.
  • Įprastus miltus galima pakeisti bulvių krakmolu arba kukurūzų miltais.
  • Vietoje įprasto svogūno tinka ir raudonieji svogūnai ar šalotiniai svogūnai.

Patiekalo gaminimo patarimai

  • Bulves geriausia rinktis miltingas, tokias kaip ‘Laura’ ar ‘Vineta’ veislės.
  • Bulvių košė turėtų būti paruošta be pieno ir sviesto, kad masė būtų standesnė.
  • Prieš kepant, masę galima palaikyti šaldytuve 30 minučių – taip kotletai bus standesnės formos.
  • Kepant svarbu palaikyti vidutinę temperatūrą, kad kotletai iškeptų tolygiai.

Kalorijos

Bendras patiekalo kaloringumas: 1200 kcal Vienos porcijos (250g) kaloringumas: 300 kcal

  • Bulvės: 1 kg
  • Pievagrybiai: 9 vienetai (apie 225g)
  • Svogūnas: 1 vidutinis (apie 100g)
  • Kiaušinis: 1 vienetas
  • Miltai: 2 šaukštai (30g)
  • Druska: pagal skonį
  • Pipirai: pagal skonį
  • Džiūvėsėliai: apie 100g apvoliojimui
  • Aliejus: kepimui
  • Pradėkite nuo bulvių paruošimo – nuskuskite ir supjaustykite jas vienodo dydžio gabalėliais.
  • Užkaiskite puodą su pasūdytu vandeniu ir virkite bulves, kol jos taps visiškai minkštos (apie 20 minučių).
  • Tuo metu paruoškite grybų įdarą – pievagrybius sutarkuokite stambia tarka.
  • Svogūną supjaustykite itin smulkiais kubeliais.
  • Įkaitinkite keptuvę su šlakeliu aliejaus ir sudėkite svogūnus bei grybus.
  • Kepkite grybų-svogūnų mišinį ant vidutinės ugnies, kol išgaruos skystis ir įgaus auksinę spalvą.
  • Pagardinkite grybų masę druska ir šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
  • Išvirusias bulves nusunkite ir leiskite joms šiek tiek atvėsti.
  • Sutrinkite bulves į vientisą masę, stengdamiesi išvengti gumulėlių.
  • Į bulvių masę įmuškite kiaušinį, suberkite miltus ir gerai išmaišykite.
  • Atsargiai įmaišykite atvėsusį grybų-svogūnų mišinį į bulvių masę.
  • Drėgnomis rankomis formuokite vidutinio dydžio kotletus.
  • Kiekvieną kotletą apvoliokite džiūvėsėliuose iš visų pusių.
  • Įkaitinkite keptuvėje aliejų ant vidutinės ugnies.
  • Kepkite kotletus po 4-5 minutes iš kiekvienos pusės, kol jie įgaus gražią auksinę spalvą.
  • Patiekite ir skanaukite!
Dalintis