Šis tradicinis lietuviškas patiekalas yra puikus klasikinių bulvinių blynų ir kotletų derinys, papildytas sodrių grybų skoniu. Šie bulviniai blynai-kotletai su grybais yra puikus pasirinkimas tiek kasdienei vakarienei, tiek šventiniam stalui. Patiekalas išsiskiria savo tekstūrų deriniu – traškiu paviršiumi ir minkštu, aromatingu vidumi. Receptas yra paprastas, bet rezultatas – nepaprastai skanus.
Galimos ingredientų alternatyvos
- Vietoje pievagrybių galima naudoti baravykus, voveraites ar kitus miško grybus.
- Džiūvėsėlius galima pakeisti malta džiovinta duona arba kukurūzų miltais.
- Įprastus miltus galima pakeisti bulvių krakmolu arba kukurūzų miltais.
- Vietoje įprasto svogūno tinka ir raudonieji svogūnai ar šalotiniai svogūnai.
Patiekalo gaminimo patarimai
- Bulves geriausia rinktis miltingas, tokias kaip ‘Laura’ ar ‘Vineta’ veislės.
- Bulvių košė turėtų būti paruošta be pieno ir sviesto, kad masė būtų standesnė.
- Prieš kepant, masę galima palaikyti šaldytuve 30 minučių – taip kotletai bus standesnės formos.
- Kepant svarbu palaikyti vidutinę temperatūrą, kad kotletai iškeptų tolygiai.
Kalorijos
Bendras patiekalo kaloringumas: 1200 kcal Vienos porcijos (250g) kaloringumas: 300 kcal

- Bulvės: 1 kg
- Pievagrybiai: 9 vienetai (apie 225g)
- Svogūnas: 1 vidutinis (apie 100g)
- Kiaušinis: 1 vienetas
- Miltai: 2 šaukštai (30g)
- Druska: pagal skonį
- Pipirai: pagal skonį
- Džiūvėsėliai: apie 100g apvoliojimui
- Aliejus: kepimui
- Pradėkite nuo bulvių paruošimo – nuskuskite ir supjaustykite jas vienodo dydžio gabalėliais.
- Užkaiskite puodą su pasūdytu vandeniu ir virkite bulves, kol jos taps visiškai minkštos (apie 20 minučių).
- Tuo metu paruoškite grybų įdarą – pievagrybius sutarkuokite stambia tarka.
- Svogūną supjaustykite itin smulkiais kubeliais.
- Įkaitinkite keptuvę su šlakeliu aliejaus ir sudėkite svogūnus bei grybus.
- Kepkite grybų-svogūnų mišinį ant vidutinės ugnies, kol išgaruos skystis ir įgaus auksinę spalvą.
- Pagardinkite grybų masę druska ir šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
- Išvirusias bulves nusunkite ir leiskite joms šiek tiek atvėsti.
- Sutrinkite bulves į vientisą masę, stengdamiesi išvengti gumulėlių.
- Į bulvių masę įmuškite kiaušinį, suberkite miltus ir gerai išmaišykite.
- Atsargiai įmaišykite atvėsusį grybų-svogūnų mišinį į bulvių masę.
- Drėgnomis rankomis formuokite vidutinio dydžio kotletus.
- Kiekvieną kotletą apvoliokite džiūvėsėliuose iš visų pusių.
- Įkaitinkite keptuvėje aliejų ant vidutinės ugnies.
- Kepkite kotletus po 4-5 minutes iš kiekvienos pusės, kol jie įgaus gražią auksinę spalvą.
- Patiekite ir skanaukite!