Brusketa su pelėsiniu sūriu, karamelizuotomis kriaušėmis ir rikota

Autorius Ukmergės žinios
Porcijos 4
Paruošimas 25 min
Gaminimas 10 min

Brusketa su pelėsiniu sūriu, karamelizuotomis kriaušėmis ir rikota yra puikus užkandis, kurį galima patiekti tiek šventinio stalo svečiams, tiek jaukiam vakarui su šeima. Šis itališkos virtuvės įkvėptas patiekalas sužavi kontrastingų skonių deriniu – aštrokas pelėsinis sūris puikiai dera su saldžiomis karamelizuotomis kriaušėmis, o švelnaus skonio rikota subalansuoja visą kompoziciją. Traškus skrudintas batonas tampa tobulu pagrindu šiam gurmanų vertam delikatesui. Brusketa – tai tradicinis itališkas užkandis, kurio pavadinimas kilęs iš itališko žodžio „bruscare”, reiškiančio „kepti ant žarijų”. Šiuolaikinėje virtuvėje brusketos tapo populiariu užkandžiu, kurį galima ruošti su įvairiais priedais. Mūsų receptas – tai klasikinės brusketos interpretacija su lietuviams patinkančiais ingredientais.

Galimos ingredientų alternatyvos

Ruošiant šį patiekalą, galite eksperimentuoti su ingredientais. Pelėsinį sūrį galima pakeisti rokforo, gorgonzolos arba Danish Blue sūriais. Jei neturite rikotos, galite naudoti maskarponę, minkštą varškės sūrį arba graikišką jogurtą, nusunktą per marlę. Vietoj kriaušių puikiai tiks obuoliai, persikai ar net karamelizuoti bananai. Riešutus galima rinktis pagal skonį – tinka lazdyno, graikiniai, pekaniniai ar net pinijos riešutai. Batoną galima pakeisti čiabata, bagete ar lietuvišku ruginiu duonos kepalu.

Patiekalo gaminimo patarimai

Geriausiam rezultatui pasiekti, batoną skrudinkite iš abiejų pusių, kad jis būtų traškus, bet ne per sausas. Kriaušes rinkitės šiek tiek kietas, kad karamelizuojant jos išlaikytų formą. Pelėsinį sūrį prieš patiekimą rekomenduojama išimti iš šaldytuvo bent 30 minučių, kad atsiskleistų jo skonis. Riešutus prieš trupinimą galima lengvai paskrudinti sausoje keptuvėje – taip jie įgaus sodresnį aromatą.

Kalorijos

Bendra šio patiekalo kalorijų vertė yra apie 1280 kcal. Vienos porcijos (viena brusketa) kalorijų kiekis – apie 320 kcal. Kalorijų kiekis gali šiek tiek skirtis priklausomai nuo naudojamų produktų kiekio ir rūšies.

  • Batonas: 1 vidutinio dydžio.
  • Pelėsinis sūris: 100 g.
  • Rikota: 150 g.
  • Kriaušės: 2 vnt.
  • Cukrus: 3 šaukštai.
  • Sviestas: 30 g.
  • Medus: 1 šaukštas.
  • Riešutai (lazdyno arba graikiniai): 50 g.
  • Balzaminis actas: 1 šaukštas.
  • Druska: žiupsnelis.
  • Pipirai: pagal skonį.
  • Alyvuogių aliejus: 2 šaukštai.
  • Įkaitinsi orkaitę iki 180°C temperatūros ir supjaustyk batoną 2 cm storio riekelėmis.
  • Aptepk batono riekeles alyvuogių aliejumi ir pakepink orkaitėje 5-7 minutes, kol jos taps auksinės spalvos ir traškios.
  • Keptuvėje ištirpini sviestą, įdedi cukrų ir maišydamas kaitini, kol cukrus pradės karamelizuotis.
  • Kriaušes nulupk, išimk sėklas ir supjaustyk plonomis skiltelėmis.
  • Į karamelizuotą cukrų sudėsi kriaušių skilteles ir pakepinsi apie 3-5 minutes, kol jos suminkštės ir įgaus gražų auksinį atspalvį.
  • Į keptuvę įpilk šaukštą balzaminio acto ir šaukštą medaus, gerai išmaišyk ir pakaitink dar minutę.
  • Smulkiai sutrupink riešutus, naudodamas peilį arba maišytuvą.
  • Rikotą išmaišai su druska ir pipirais.
  • Ant paruoštų skrudintų batono riekelių užtepk paruoštą rikotą.
  • Ant rikotos sluoksnio dėk karamelizuotas kriaušes.
  • Viršų papuošk sutrupintu pelėsiniu sūriu.
  • Apibarstyk viską smulkiai trupintais riešutais.
  • Jeigu nori, pašlakstyk brusketas šiek tiek medaus.
  • Patieksi iš karto, kol brusketos dar šiltos.
Dalintis