Aplinkos ministerija kviečia prisijungti prie Europos atliekų mažinimo savaitės, kuri šiemet vyks lapkričio 16–24 dienomis.
Jau 16-ąjį kartą organizuojama savaitė skirta atkreipti dėmesį į atsakingą vartojimą, o šių metų tema – maisto švaistymo mažinimas.
Savivaldybės, švietimo įstaigos, nevyriausybinės organizacijos raginamos organizuoti renginius, diskusijas ar edukacines veiklas, skirtas informuoti visuomenę apie maisto švaistymo prevenciją.
Verslo sektorius raginamas parodyti svarų pavyzdį, kaip mažinti maisto atliekas ir skatinti sąmoningesnį vartojimą.
Europos Sąjungoje kasmet iššvaistoma apie 59 mln. tonų maisto, kurio vertė siekia 132 mlrd. eurų. Tai – didžiulis išteklių praradimas, ypač kai didžiausias maisto švaistymo kiekis – net 70 kg vienam gyventojui – susidaro būtent namų ūkiuose. Lietuvoje šis rodiklis dar aukštesnis – kiekvienas šalies gyventojas kasmet išmeta apie 86 kg maisto. Šie skaičiai rodo, kokią didelę įtaką gali turėti individualūs sprendimai.
Yra daugybė būdų, kaip galima kovoti su maisto švaistymu. Būtina skaityti produktų etiketes, nes 10 proc. maisto švaistymo yra susiję būtent su maisto ženklinimu. „Geriausias iki…“ galiojimo terminas nurodo iki kada produktas išlaiko savo geriausias kokybines savybes ir jeigu jis neturi pelėsio ar pašalinio kvapo, jo pakuotė be defektų, dar yra tinkamas vartoti ir po šio termino pabaigos.
Šiandien maisto prekių parduotuvėse jau galima pigiau įsigyti produktų, kurių etiketėse minimalus tinkamumo vartoti terminas „Geriausias iki…“ jau yra pasibaigęs. Taip pat pigiau parduodami ir specialiai paženklinti produktai, kurių vartojimo terminas „Tinka vartoti iki…“ baigiasi šiandien ar po kelių dienų.
Namuose galima taupiai elgtis su maisto likučiais – internete gausu patarimų, kaip iš jų paruošti gardžius patiekalus. Tokie įpročiai padeda ne tik tausoti gamtą, bet ir sumažinti kasdienes išlaidas. Be to, gyventojams sudarytos galimybės rūšiuoti virtuvės atliekas, todėl maisto likučiai turi būti tvarkomi tvariai.
UŽ inf.