Dažniausia ES valstybėse užfiksuojamų ūmių žarnyno infekcinių susirgimų priežastimi būna bakterijos salmonella enteritidis, o vienas pagrindinių užkrato šaltinių – kiaušiniai. Daugelyje ES valstybių dėl įgyvendinamų salmoneliozės kontrolės programų…
Gedimino Nemunaičio nuotr. Vienas pagrindinių užkrato šaltinių – kiaušiniai.
…ir vištų dedeklių pulkų mažinimo susirgimų salmonelioze per pastaruosius metus sumažėjo, todėl įvairių šalių kiaušinių gamintojai iškėlė iniciatyvą prailginti šių produktų tinkamumo vartoti terminą. Apie tai informuoja Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.
Atlikdami vertinimą, Europos maisto saugos tarnybos Biologinių pavojų specialistų grupės nariai ištyrė valgomų ar dedamų į patiekalus kiaušinių vartojimo pasekmes įvairiais jų tinkamumo vartoti laikotarpio momentais. Ekspertų nuomone, nurodyta šių produktų tinkamumo vartoti data yra ribinis laikotarpis, per kurį kiaušiniai išlaiko savo geriausią kokybę, tekstūrą ir skonį.
Ekspertų teigimu, ilgiau laikant kiaušinius sandėliuose, prekyboje ar namie, tikimybė apsikrėsti salmonelėmis padidėja. Jei šių produktų pardavimo laikas būtų pratęsiamas nuo 21 iki 28 dienos, infekcijos tikimybė padidėtų apie 50 proc. Jei kiaušiniai būtų laikomi 42–70 dienų, rizika apsikrėsti išaugtų maždaug tris kartus. Gauti panašūs rezultatai ir tiriant kiaušinių vartojimą viešojo maitinimo įmonėse, kur šie produktai įsigyjami tiesiai iš didmenininkų, aplenkiant parduotuves.
Specialistai priėjo bendrą išvadą, kad jei kiaušiniai viduje yra užkrėsti salmonelėmis, tuomet kuo ilgiau jie yra laikomi, tuo didesnį pavojų gali kelti visuomenės sveikatai. Šiuo metu teisės aktai numato, kad maistinių kiaušinių tinkamumo vartoti terminas yra ne ilgesnis nei 28 dienos po kiaušinių padėjimo.
Veiksmingiausias būdas sumažinti bet kokią riziką bei prailginti produktų galiojimą – laikyti juos šaldytuve, tačiau praėjus 3 savaitėms po galiojimo termino pabaigos, net ir šaltai laikyti produktai kelia didesnį pavojų užsikrėsti. Išvirti kiaušiniai ženkliai sumažina infekcijos riziką.
Šių metų I pusmetį buvo atlikti 89 kiaušinių tyrimai dėl salmonelių. Visi jie neigiami – salmonelių nerasta. Pernai atlikti 127 kiaušinių tyrimai dėl salmonelių, nė viename mėginyje salmonelės nebuvo aptiktos.
Žmonės raginami pirkti tik ženklintus kiaušinius (ypač turgavietėse). Reiktų atkreipti dėmesį į galiojimo datą (galiojimo terminas – 28 dienos). Ant perkamų kiaušinių turi būti užrašytas kilmės šalies kodas. Laikyti kiaušinius reikia šaldytuve, nuplauti tik prieš vartojimą, nes nuplovus tik nupirktus kiaušinius, labai sutrumpėja tinkamumo vartoti terminas. Skilę ar dužę kiaušiniai kelia pavojų, į juos lengviau patenka įvairūs mikrobai, todėl juos reikia virti ne mažiau nei 7 min.
UŽ inf.