Prezidento Antano Smetonos dvaro lankytojai savaitgalį turėjo progos dalyvauti neeiliniame renginyje. 16-metis taujėniškis Rokas Galvonas čia surengė savo kulinarinių patiekalų prezentaciją. Prabangių restoranų verti patiekalai ir subtilus jų pateikimas įrodė – moksleivis drąsiai eina link užsibrėžto tikslo.
Taujėnų gimnazijos antros gimnazinės klasės moksleivis Rokas Galvonas sakė, kad šiai prezentacijai rengėsi be proto atsakingai. Būta daug streso ir bemiegių naktų.
Juk tai pirmasis toks – pusšimčiui svečių skirtas labai atsakingas pristatymas.
Rokas pats serviravo stalus, pats gamino visus puošybos elementus, lankstė servetėles. Ir, žinoma, pats gamino maistą.
Vaikinas puotai atsivežė visus paties pirktus indus, staltieses, servetėles. Sakė indų jau yra įsigijęs šimtui žmonių pavaišinti.
Įmantrūs patiekalai
Savo kulinarinio talento įvertinimui 16-metis parinko labai rimtus, sudėtingus, gurmano liežuvio vertus tris karštus patiekalus.
Moksleivis gamino vištienos filė suktinukus, įdarytus saulėje džiovintais pomidorais su fetos sūriu, parmos kumpiu. Jie patiekti su bolivinių balandų garnyru ir vyno padažu.
Antras karštas patiekalas – jautienos suktinukai, įdaryti marinuotu agurkėliu, patiekti su žirnelių piurė ir garstyčių padažu. Trečias – antienos krūtinėlė su makaronais, bruknių ir kriaušių padažu.
Desertui patiektas karštas obuolių pyragas su naminiais ledais ir karamele, šaltiems užkandžiams – lengvos it pūkas salotos, mėsos vyniotiniai, keptos krevetės, sušis, žuvis…
„Norėjau parodyti, kad ir labai gerus patiekalus įmanoma pagaminti kaime – nebūtinai prestižiniuose did-miesčių restoranuose“, – sako Rokas.
Jis prisipažįsta: tokiai vakarienei vien maisto gaminimui prireikė kelių parų. Neskaitant stalų serviravimo, puošybos elementų gaminimo, puokščių komponavimo.
Renginio metu koncertavo Roko bendramokslė Viktorija Pranaitytė. Susirinkusiųjų aplodismentai liudijo, kad prezentacija puikiai pavyko.
Kepa net šakočius
Rokas pasakojo virtuvėje besisukiojantis nuo pat vaikystės. Ketverių jau būdavo prilipęs prie virtuvėje šeimininkaujančios mamos. Kad kulinarija – jo didžioji aistra, suprato būdamas dešimties. Nuo tada pamažu kopia virtuvės subtilybių pažinimo laiptais.
Ko nesugebėtų pagaminti, vaikinui sunku sugalvoti. Net įmantrių tortų ar konditerijos aukštuma vadinamo šakočio kepimas jam – lengvai įkandamas riešutas.
Sako mielai žiūrintis televizijos laidas apie kulinariją. Bet pasaulinėmis kulinarijos žvaigždėmis ypatingai nesižavintis – mano, kad svarbiausia gyvenime – būti savimi.
Vaikinas turi ir savo mokytoją. Kulinarinių subtilybių jį moko kavinės savininkė kaunietė Dalia Kvalitaitė. Su ja drauge yra aplankę ne vieną restoraną Kaune. Juk nepamatęs, neįvertinęs, neišmoksi to daryti pats.
Įgūdžiai – šeimoje
Roko talentai ir darbštumas – šeimos tradicija. Tėveliai Elytė ir Saulius Galvonai – žinomi Taujėnų krašto ūkininkai, auginantys javus, įvairių veislių galvijus, paukščius. Ukmergiškiams ši šeima bene labiausiai žinoma iš mugių, įvairių švenčių, kuriose galima pasigardžiuoti jų tradicine žirniene.
Šeimoje auga trys sūnūs – 2-ejų metukų Jokūbas, 11-metis Teodoras ir vyriausiasis Rokas.
Dar mažas būdamas su tėvais jis pradėjo dalyvauti įvairiose mugėse, imtis verslų, prekiauti suvenyrais, tad paties uždirbti pinigai vaikinui seniai nėra naujiena.
Rokas jau yra ne kartą savarankiškai rengęs banketus. O štai dabar išsipildė ir sena svajonė – surengti savo virtuvės prezentaciją ir patiekalų degustaciją.
Nors iki abitūros – dar dveji metai, Rokas jau labai aiškiai žino savo gyvenimo kelią, kuriuo norėtų eiti – baigęs Taujėnų gimnaziją Kaune planuoja studijuoti maisto technologiją.
Populiarins dvarą
Į renginį Taujėnų seniūnijoje pakvietusi Ukmergės kraštotyros muziejaus direktorė Vaidutė Sakolnikienė džiaugėsi bendromis jėgomis įgyvendintu sumanymu, kurio vertintojais tapo dvaro lankytojai iš visos Lietuvos.
„Sieksime populiarinti dvaro istorinį, kultūrinį paveldą. Norime, kad renovuota prezidento Antano Smetonos vasaros rezidencija taptų traukos centru, kad čia žmonės galėtų praleisti visą dieną, skanauti prezidento virtuvės patiekalų“, – pasakojo direktorė.