Grybų sezonas jau eina į pabaigą, tačiau mėgstantys šiuos gardumynus dar traukia į miškus ieškoti žaliuokių. Savo valandos laukia ir paruoštos grybų atsargos žiemai. Nors medikai įspėja, kokių grybų nerinkti, žmonės apsinuodijimų neišvengia.
Jolita ŽURAUSKIENĖ
„Statistiniais duomenimis per metus grybais apsinuodija per du šimtai žmonių. Medikai žmonėms pagalbą suteikia ne tik ankstyvą pavasarį, rudenį, bet ir prieš Kalėdas, kai valgomi žiemai paruošti grybai“, – sakė Vilniaus apsinuodijimų kontrolės ir informacijos biuro vedėja Ramunė Rutkauskaitė.
Grybų sezonas jau eina į pabaigą, tačiau mėgstantys šiuos gardumynus dar traukia į miškus ieškoti žaliuokių. Savo valandos laukia ir paruoštos grybų atsargos žiemai. Nors medikai įspėja, kokių grybų nerinkti, žmonės apsinuodijimų neišvengia.
Jolita ŽURAUSKIENĖ
Dažnai apsinuodijama pačiais pavojingiausiais grybais – žalsvąja bei blyškiąja musmire. Net viename grybe esantis nuodo amatoksino kiekis gali būti mirtinas. Šio nuodo savybės nežūsta verdant, kepant, sūdant, konservuojant, džiovinant. Apsinuodiję žalsvąja ar blyškiąja musmirėmis, pirmą dieną žmonės niekuo nesiskundžia, antrą ima kankinti silpnumas, mieguistumas, prasideda vėmimas, pilvo skausmai, viduriavimas.
„Kuo sunkesnis apsinuodijimas, tuo vėliau pasireiškia jo požymiai. Jei simptomai pasireiškia po 12-18 valandų, tai jau labai sunkus apsinuodijimas. Apsinuodijimų galima išvengti, jei pacientas laiku kreipiasi į medikus. Tik atlikus kraujo tyrimus, galima nustatyti kepenų pažeidimo požymius“, – pabrėžė Vilniaus apsinuodijimų kontrolės ir informacijos biuro vedėja.
Jei pacientas laiku nesikreipia į medikus, ketvirtą dieną pažeidžiami vidaus organai, vėliau dėl sutrikusios medžiagų apykaitos pažeidžiamos galvos smegenys, sutrinka sąmonė, gali ištikti koma ir mirtis. Apsinuodijimo kitais nuodingais grybais požymiai – panašūs, skiriasi tik laikas nuo grybų suvalgymo iki pirmųjų požymių pasireiškimo. Primenama, jog galima apsinuodyti ir netinkamai paruoštais konservuotais grybais, kurie sukelia botulizmą. Konservuotų grybų kąsnis gali būti mirtinas.
Grybai – sunkiai virškinamas maistas, todėl vaikams, pagyvenusiems žmonėms ir tiems, kurie turi virškinamojo trakto ligų, grybų patariama nevalgyti. Sveikiems žmonėms nerekomenduojama valgyti grybų dideliais kiekiais, nepatariama jų valgyti ir vėlai vakare.
Norintieji gauti informaciją apie apsinuodijimus ar nežinantieji, kaip suteikti artimajam pirmąją pagalbą, gali paskambinti į Apsinuodijimų kontrolės ir informacijos biurą. Informacija teikiama telefonu: (8-5) 2362052.