Chromas gali apsaugoti nuo antro tipo diabeto

Chromas gali apsaugoti nuo antro tipo diabeto /

Dėl sveikos gyvensenos nepaisymo vis daugiau gyventojų suserga antro tipo diabetu. Ši ligos forma paprastai susijusi su atsparumu insulino poveikiui.

Gydytojai nerimauja dėl diabeto epideminio lygio paplitimo, tačiau tyrimų rezultatai rodo, kad mikroelemento chromo papildai gali šiek tiek apsaugoti nuo šios ligos, o kasdien vartojant chromo papildus pavojus susirgti diabetu gali sumažėti net 20–30 proc.

Tyrimo metu, kuriame dalyvavo 28 539 tiriamieji, 58 proc. jų vartojo papildus. Pastebėta, kad vartojusiesiems chromo papildus pavojus susirgti diabetu buvo 27 proc. mažesnis.

Kito tyrimo metu grupė tyrėjų iš Indianos universiteto nustatė, kad tiriamieji, kurių organizmuose chromo buvo daugiausia, buvo 20 proc. mažiau linkę susirgti metaboliniu sindromu. Taip vadinama ankstyvoji diabeto stadija, pasireiškianti nutukimu, hipertenzija, prasta cukraus kiekio reguliacija kraujyje ir atsparumu insulino poveikiui.

Organinės chromo mielės

Anksčiau Prahos Karolio universitete buvo atliktas tyrimas, kurio metu nustatyta, kad sergantieji antro tipo diabetu ir vartojantieji papildus, kurių sudėtyje yra natūralių chromo mielių, geriau reguliuoja cukraus kiekį kraujyje, palyginus su vartojančiais placebą.

Taip pat atskleista, kad ženkliai pagerėjo įvairius chromo papildus vartojusių tiriamųjų diabeto žymenys. Tačiau praėjus aštuonioms savaitėms po nevartojimo chromo mielių, sugrįžo ankstesnės, iki papildų vartojimo buvusios kiekių reikšmės.

Apsaugo nuo oksidacinio streso

Chromas galimai apsaugo nuo reiškinio, vadinamo oksidaciniu stresu, kai potencialiai kenksmingos molekulės, vadinamieji laisvieji radikalai, užpuola sveikas ląsteles ir negrįžtamai jas pažeidžia. Mokslininkai mano, kad oksidacinis stresas susijęs su keletu diabeto komplikacijų, kurios ilguoju laikotarpiu gali rimtai pakenkti pacientų sveikatai.

Kaip veikia chromas?

Chromas yra būtinas mikroelementas ir mineralas, kad žmonės galėtų atlikti įvairias užduotis. Jis padeda paversti riebalus, angliavandenius ir baltymus organizmo energija ir dėl to yra svarbus normaliam svoriui išsaugoti. Dar daugiau – chromas padeda insulinui pernešti gliukozę iš kraujotakos į ląsteles.

Chromas yra chromodulinu vadinamo iš chromo ir keleto aminorūgščių sudaryto komplekso dalis. Jei insulinas ląsteles veikia iš išorės, tai chromodulinas yra tarsi raktas, iš vidaus atrakinantis kiekvieną ląstelę, kad į ją patektų daugiau cukraus. Jei trūksta chromo, insulinas sunkiau kontroliuoja cukraus kiekį ląstelėse. Dėl to gali susidaryti atsparumas insulinui, kai organizmas išskiria pakankamą insulino kiekį, tačiau netinkamai į jį reaguoja – tiesiog dėl to, kad trūksta chromo.

Geriau įsisavinamas

Maistinis chromas ir plačiausiai papilduose aptinkamos jo formos, du sintetinio chromo šaltiniai – chromo pikolinatas ir chromo chloridas – labai prastai įsisavinami. Organizmas veiksmingai įsisavina vos 0,5–2,0 procentus jų. Bendrovės „Pharma Nord“ sukurtos natūralios chromo mielės „Chromo Precise“, kurios įsisavinamos iki 10 kartų geriau.

Dokumentais patvirtintą šio chromo šaltinio biologinį įsisavinimą ir saugumą pripažino Europos maisto saugos tarnyba.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *