Ar ši maistinė medžiaga galėtų būti lėtesnio senėjimo paslaptis?

Autorius Ukmergės žinios
Ar ši maistinė medžiaga galėtų būti lėtesnio senėjimo paslaptis? / Mokslininkų teigimu

Italų mokslininkai pastebėjo, kad senstant mažėja į vitaminą panašaus junginio kofermento Q10 kiekis žmogaus organizme. Ši maistinė medžiaga, kuri yra visų ląstelių energijos žaliava, garsėja savo gebėjimu sustiprinti širdį.

Mokslininkai visais laikais įnirtingai mėgino paaiškinti, kaip ir kodėl mes senstame. Šiam procesui įtakos turi gausybė veiksnių, tačiau Italijos tyrėjų dėmesį patraukė vienas faktas – senstant natūralaus junginio, vadinamo kofermentu Q10, kiekis organizme mažėja. Jų tyrimų duomenys pateikiami „European Research Journal“ sausio mėnesio numeryje.

Ši tyrėjų grupė apžvelgė aštuoniasdešimties tyrimų mokslinius duomenis.

Mokslininkai pabrėžė terapinę Q10 papildo naudą sergant degeneracinėmis nervų sistemos ligomis, pavyzdžiui, Parkinsono, Alzheimerio ar Hantingtono liga. Tačiau ši maistinė medžiaga taip pat gali padėti keleto su senėjimu susijusių klinikinių būklių, pavyzdžiui, širdies ligų, atvejais.

Mokslininkai itin daug dėmesio skyrė plačiai nuskambėjusiam tyrimui „KiSel-10“ su 443 pagyvenusiais vyrais ir moterimis.

Jo metu tiriamiesiems atsitiktinės parinkties būdu buvo paskirta vartoti 200 mg aukštos kokybės Q10 („Bio-Quinone Q10“, kurio gamintojas „Pharma Nord“) ir seleno mielių arba atitinkamo kiekio placebo.

Praėjus ketveriems papildų vartojimo metams pastebėta, kad papildus vartojusių tiriamųjų grupėje mirštamumas dėl širdies ir kraujagyslių ligų sumažėjo 54 proc. ir aiškiai pagerėjo jų širdies raumens veikla.

Panašūs rezultatai pastebėti ir kito tyrimo („Q-Symbio“) metu, kai įprasti kasdieniai vaistai širdies ligai gydyti buvo papildyti 300 mg Q10. Mirštamumas širdies nepakankamumu sergančių tiriamųjų grupėje sumažėjo 43 proc.

Pusė tiriamųjų vartojo Q10, kita pusė – placebą. Neskaitant mažesnio mirštamumo, Q10 papildą vartojusių tiriamųjų grupėje užfiksuota ženkliai pagerėjusi širdies raumens veikla.

Nedidelį kiekį Q10 mes gauname su maistu, tačiau didžiąją šios medžiagos dalį organizmas gaminasi pats.

Nustatyta, kad endogeninės Q10 gamybos pikas pasiekiamas sulaukus 20–25 metų, o vėliau nuolat mažėja.

Tad ar verta pradėti vartoti tam tikrą maisto papildą? Verta, ir netgi rekomenduojama, tačiau tyrėjai pabrėžia, kad organizmui sudėtinga įsisavinti Q10 iš papildų, nebent preparatai būtų pagaminti taip, kad virškinimo sistema galėtų lengviau juos įsisavinti.

Q10 molekulėms būdinga kauptis ir sudaryti stambius netirpius kristalus, kurie nesugeba prasiskverbti per žarnų sieneles ir patekti į kraujotaką. Unikalios formulės atveju Q10 maišomas su specialiais aliejais ir gautas mišinys kaitinamas; taip galima neleisti susidaryti kietiems kristalams. Rezultatas – itin gerai biologiškai įsisavinamos formos Q10, kurio laisvos ir nesusikibusios molekulės lengvai patenka į kraują ir ląsteles. Būtent tokios specialios formulės preparatas buvo naudojamas tyrimo „KiSel-10“ metu.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *