Ar geoterminiam šildymui suteikiama valstybinė parama?

Autorius Ukmergės žinios

Geoterminis šildymas tampa vis populiaresniu pasirinkimu tiems, kurie siekia ekologiškų ir ilgalaikių sprendimų savo namų šildymui. Vis daugiau šalių siekia sumažinti priklausomybę nuo iškastinio kuro ir skatina gyventojus pereiti prie atsinaujinančių energijos šaltinių, tokių kaip geoterminė energija. Norint paskatinti šį perėjimą, valstybės siūlo įvairias paramos programas, skirtas padėti gyventojams įsirengti tvarias šildymo sistemas. Tačiau ar geoterminiam šildymui suteikiama valstybinė parama, ir kaip šis sprendimas lyginamas su oras-vanduo sistema?

Valstybinė parama geoterminiam šildymui

Daugelyje Europos šalių ir kitų pasaulio regionų valstybės skiria paramą gyventojams, kurie nusprendžia įsirengti geoterminį šildymą. Ši parama dažniausiai yra skiriama per įvairias subsidijas, mokesčių lengvatas ar valstybės finansuojamas paskolas, kurios padeda sumažinti dideles pradines įrengimo išlaidas. Valstybinė parama siekiama skatinti pereiti prie tvarių energijos šaltinių ir sumažinti anglies dioksido emisijas.

Kodėl geoterminis šildymas geriau už oras-vanduo?

Geoterminis šildymas ir oras-vanduo šilumos siurbliai yra dvi pagrindinės ekologiškos šildymo technologijos, naudojamos šiuolaikiniuose namuose. Tačiau yra kelios priežastys, kodėl geoterminis šildymas yra geriau už oras-vanduo sistemą:

1. Efektyvumas visus metus

Geoterminis šildymas naudoja žemės gelmėse sukauptą šilumą, kurios temperatūra išlieka pastovi ištisus metus. Tai reiškia, kad sistema veikia efektyviai nepriklausomai nuo lauko temperatūros. Oras-vanduo sistema tiesiogiai priklauso nuo oro sąlygų – kuo šiltesnis laukas, tuo efektyviau ji veikia. Tačiau šaltuoju metų laiku, kai temperatūra nukrenta žemiau nulio, oras-vanduo šilumos siurblių efektyvumas smarkiai sumažėja, o tai lemia didesnes energijos sąnaudas.

2. Ilgaamžiškumas

Geoterminio šildymo sistema yra ilgaamžė ir patikima. Požeminiai vamzdžiai gali veikti daugiau nei 50 metų, o šilumos siurbliai – apie 20–30 metų. Tai ilgalaikė investicija, kuri nereikalauja didelės priežiūros. Oras-vanduo šilumos siurbliai taip pat yra ilgaamžiai, tačiau jie dažnai reikalauja daugiau priežiūros, ypač esant atšiaurioms oro sąlygoms.

3. Mažesnės sąnaudos ilgainiui

Nors pradinis geoterminio šildymo įrengimas yra brangesnis nei oras-vanduo sistemos, ilgainiui jis atsiperka dėl mažesnių energijos sąnaudų. Geoterminė sistema naudoja stabilų ir pigų energijos šaltinį – žemės šilumą, o oras-vanduo siurbliams reikia daug energijos, ypač žiemos metu. Todėl geoterminis šildymas yra ekonomiškesnis ilgalaikėje perspektyvoje.

4. Ekologiškumas

Geoterminis šildymas yra visiškai ekologiškas sprendimas, nes jis nenaudoja iškastinio kuro ir neskleidžia tiesioginių šiltnamio efektą sukeliančių dujų. Tai leidžia sumažinti anglies dioksido išmetimą ir prisidėti prie aplinkos apsaugos tikslų. Nors oras-vanduo sistema taip pat yra draugiška aplinkai, jos priklausomybė nuo lauko temperatūros gali lemti didesnį energijos suvartojimą, ypač žiemos metu.

Kaip gauti paramą?

Norint gauti paramą geoterminio šildymo įsirengimui, svarbu laiku teikti paraišką į valstybės remiamas programas. Lietuvoje tokią paramą teikia Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA), kuri nuolat skelbia naujus kvietimus. Būtina pateikti visus reikalingus dokumentus, įskaitant sąmatą, techninius projektus bei įrodymus, kad šildymo sistema atitinka paramos reikalavimus. Kiekviena parama yra ribota, todėl verta atidžiai stebėti skelbiamus kvietimus.

Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *