Numatyta vaizdo stebėjimo kamerų stebėtojo funkcija

Autorius Ukmergės žinios
Gedimino Nemunaičio nuotr. Vaizdo kameros stebi daugelį miesto erdvių.

Saugant Ukmergės gatves ir kitas viešąsias zonas stebi per 100 vaizdo stebėjimo kamerų. Įvykus incidentui vaizdo įrašą galima atsukti ir patikrinti įvykio aplinkybes. Tačiau lig šiol nuolatos minėtų kamerų esamuoju laiku niekas nestebėjo. Planuojama, kad situacija ateityje pasikeis.

Paskutiniame Savivaldybės tarybos posėdyje rajono savivaldybės meras Darius Varnas užsiminė, kad mieste įrengtas kameras stebės atskiras darbuotojas.

Gal toks darbuotojas jau įdarbintas ir kaip atrodys jo pareigos?

Savivaldybės administracijos atstovė spaudai Daiva Zimblienė informavo, kad nuo praėjusių metų rugsėjo UAB Ukmergės autobusų parke dirba ukrainietė ir planuojama praplėsti jos pareigybines funkcijas, priskiriant papildomą vaizdo stebėjimo kamerų stebėtojo funkciją. Tai bus padaryta dar šį mėnesį.

Pasak D. Zimblienės, kol kas nuolat Ukmergės vaizdo stebėjimo kamerų niekas nestebi. „Prireikus ir pagal galimybes prie kamerų dirba (realiu laiku stebi) ar įrašus peržiūri Savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus darbuotojai bei Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Ukmergės rajono policijos komisariato pareigūnai“, – paaiškino atstovė spaudai.

Rajono savivaldybė mieste 85-iose vietose yra įrengusi 111 vaizdo stebėjimo kamerų, o rajone, atliekų surinkimo konteinerių aikštelėse, – dar 12 tokių kamerų.

Visos vaizdą stebinčios kameros Ukmergėje buvo pastatytos laikotarpiu nuo 2016-ųjų iki praėjusių metų. „Šiemet naujų vaizdo stebėjimo kamerų neįrengta, vyksta vaizdo stebėjimo kamerų įrengimo projektavimo darbai kaimiškose vietovėse“, – informavo atstovė spaudai.

Ukmergės rajono policijos komisariato Reagavimo skyriaus viršininkas Vladas Butkus patvirtino, kad nuolatinis kamerų stebėjimas nevyksta. Jos stebimos pagal galimybes ir poreikį. Paaiškino, kad kameros atmintyje vaizdo įrašą laiko tam tikrą laiką, tad, gavus pranešimą apie įvykį, visada galima surasti ir peržiūrėti įrašytą vaizdą. Ypač jei įvykis vyko kamerų stebėjimo zonoje ar pažeidėjas nuėjo kryptimi, kur yra kamerų.

Pasak skyriaus viršininko, šios vaizdo stebėjimo kameros, kurios mieste buvo sumontuotos bendradarbiaujant su Savivaldybės administracija, padeda išsiaiškinti nemažai nusikaltimų. Be jų tyrimai vyktų kur kas sudėtingiau ir lėčiau. Tad kameros yra didžiulė pagalba nuo pat tada, kai atsirado. Jos visos yra nupirktos savivaldybės, o serveris ir monitorius įrengti policijos komisariate.

Teiraujantis, kaip įmanoma viename ekrane sužiūrėti visų kamerų vaizdą, V. Butkus paaiškino, kad nėra būtinybės vienu metu stebėti per šimtą vietų. Vaizdas gali būti stebimas pasirinktinai kelių kamerų – keturių, aštuonių ar kt. „Priklausomai nuo to, ką nori stebėti, koks yra tikslas. Pavyzdžiui, jei siekis stebėti Kelių eismo taisyklių pažeidimus, galima pasirinkti tik tas kameras, kurios fiksuoja vaizdą rizikingose kelių vietose“, – sakė pašnekovas.

Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *