Ragina skiepyti vaikus nuo gripo

Autorius Ukmergės žinios

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento Ukmergės skyriaus duomenimis, per praėjusį sezoną Ukmergės rajone nuo gripo buvo paskiepyti 2 267 asmenys, priklausantys rizikos grupėms. Tačiau iš jų – tik 16 vaikų, kurie sudarė 0,29 proc. visų pasiskiepijusiųjų. Lietuvoje nuo gripo paskiepijama apie 2 proc. vaikų iki 17 metų amžiaus.

Kadangi vaikų sergamumas ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis sudaro apie pusę sergančiųjų, tėvai raginami pasinaudoti galimybe ir nemokamai nuo gripo paskiepyti 2–7 metų amžiaus vaikus.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Ukmergės skyriaus specialistai primena, kad skiepai yra efektyviausia apsauga nuo labiausiai plintančių kvėpavimo takų infekcinių susirgimų – gripo ir COVID-19 ligos.

Gyventojai gali pasiskiepyti šių ligų vakcinomis, kurios atnaujintos atsižvelgiant į cirkuliuojančias virusų atmainas.

Labiausiai pasiskiepyti abiem – gripo ir COVID-19 – vakcinomis rekomenduojama rizikos grupei priklausantiems asmenims: 65 metų amžiaus ir vyresniems, taip pat sergantiems lėtinėmis ligomis žmonėms, socialinės globos ir slaugos įstaigų gyventojams, sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojams, nėščiosioms.

Nuo šio rudens nemokamai gripo vakcinomis skiepijami ir 2–7 metų vaikai.

Atkreipiamas dėmesys, kad COVID-19 vakcina nemokamai skiepijami visi privalomuoju sveikatos draudimu drausti asmenys. Taigi vieno vizito metu rizikos grupėms priklausantys gyventojai nemokamai gali pasiskiepyti ir nuo gripo ir nuo COVID-19.

Tiesa, norint pasiskiepyti nuo gripo, rizikos grupei priklausantiems asmenims reiktų kreiptis į savo šeimos gydytoją. Pasiskiepyti nuo COVID-19 galima bet kurioje gydymo įstaigoje, kuri turi vakcinų.

Šiuo metu rekomenduojama laikytis ir asmens higienos. Čiaudint ir kosint būtina užsidengti nosį ir burną, naudoti vienkartines nosinaites, panaudotas reikia nedelsiant išmesti.

Visuomet svarbu reguliariai ir teisingai plauti rankas, jei nėra galimybės nusiplauti muilu ir vandeniu – jas dezinfekuoti. Taip pat labai svarbu neliesti paviršių, kurie gali būti užteršti virusais, nešvariomis rankomis neliesti akių, nosies ar burnos. Rekomenduojama dažnai vėdinti ir drėgnu būdu valyti patalpas. Susirgus kreiptis į gydytoją ir laikytis jo nurodymų bei rekomendacijų.

UŽ inf.

Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *