Tėvams – svarbi žinia apie tykančias grėsmes

Autorius Ukmergės žinios

Ukmergės rajono savivaldybė informuoja apie startavusią socialinę akciją, skirtą nepilnamečių rūkymo ir psichoaktyvių medžiagų vartojimo mažinimui.

Akcijos „Vaiko likimas Jūsų rankose!“ plakatai bus eksponuojami miesto autobusų stotelėse, ugdymo bei kitose biudžetinėse įstaigose. Taip tikimasi atkreipti tėvų dėmesį, pasiekti jų širdis.

„Nauja mada –  garinti elektronines cigaretes – sparčiai plinta į šalies mokyklas. Ukmergė – ne išimtis. Daugeliu atvejų tėvai nežino apie šį savo vaikų įprotį arba nežino, kas tuose garuose yra.

Praėjusių metų patirtys, kai į Ukmergės mokyklas reikėjo kviesti greitosios pagalbos medikus dėl mokinių apsinuodijimo elektroninių cigarečių medžiagomis, verčia susirūpinti vaikų gyvybėmis ir imtis paveikių priemonių“, – sakė rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Vaidotas Kalinas.

Socialinės akcijos plakate vaizduojami iš Ukmergės nepilnamečių vaikų  praėjusiais mokslo metais paimtų elektroninių cigarečių fragmentai. Ant dalies jų testais buvo nustatyti narkotinių medžiagų pėdsakai.

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento duomenimis, šiemet Lietuvoje buvo registruoti 10 264 pranešimai dėl elektroninių cigarečių. Ukmergės rajone vien tik per vasarą nustatyti 6 nepilnamečiai, vartoję psichoaktyviąsias medžiagas.

Narkotikų rinkoje gali atsirasti beveik viskas, kas turi psichoaktyviųjų savybių. Šios medžiagos dažnai neteisingai ženklinamos arba pateikiamos mišiniuose, todėl gali net nežinoti, ką vartoji.

Nors mokykloje mokiniai gauna nemažai informacijos apie psichoaktyviųjų medžiagų poveikį ir vartojimo pasekmes, tačiau svarbiausias išlieka tėvų vaidmuo. Mokslininkai nurodo, kad tėvų ir vaikų pokalbiai yra labai svarbūs, nes vaikai, kurie sužino apie psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo pavojus iš savo tėvų, yra mažiau linkę jas vartoti nei tie, kurie iš tėvų tokios informacijos negauna.

***

Prasidėjus mokslo metams svarbu atkreipti dėmesį ne tik į vaikų žinių pasiekimus, bet ir į elgesį. Pasikeitęs elgesys gali būti ženklas, kad vaikas vartoja psichoaktyviąsias medžiagas.

Požymiai, rodantys, kad vaikas gali turėti problemų:

• pasikeitę valgymo ir miego įpročiai;

• nervingumas, staigi nuotaikų kaita;

• pamokų praleidinėjimas, mokymosi pažangumo pablogėjimas;

• prarastas susidomėjimas ankstesniais pomėgiais;

• mažesnis rūpinimasis savo išvaizda;

• pinigų ar brangių daiktų dingimas iš namų;

• blogėjantys santykiai su šeima ir draugais.

Pastebėjus tai, atvirai kalbėkitės su vaiku, neignoruokite, nekaltinkite, bet išklausykite, padėkite ir kartu ieškokite sprendimų.

UŽ inf.

Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *