Darnios energetikos plėtroje – didžiulis proveržis

Autorius Skaistė VASILIAUSKAITĖ - DANČENKOVIENĖ
Šiemet Ukmergėje pradėjo veikti didžiulis savivaldybės įstaigas elektra aprūpinantis saulės parkas, tad tikėtina, kad darnios energetikos plėtros srityje Ukmergės pozicijos dar labiau sustiprės. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Lietuvos energetikos agentūra paskelbė savivaldybių darnios energetikos plėtros praėjusiais metais vertinimo rezultatus. Ukmergės rajono savivaldybė bendrame reitinge pakilo net per 24-ias pozicijas – iš ketvirtos nuo galo į 33-ią vietą.

Darnios energetikos plėtros vertinimas šalyje atliktas penktą kartą. Jo rezultatai parodo, kaip savivaldybės skatina atsinaujinančių energijos išteklių naudojimą, energijos vartojimo efektyvumo didinimą, darnų judumą ir energetinių paslaugų prieinamumą.

Paskelbti rezultatai rodo, kad atsinaujinančius energijos išteklius naudojančių elektrinių galia Lietuvoje pernai sparčiai didėjo.

Tačiau savivaldybių pažanga vertinama ne tik pagal saulės ar vėjo elektrinių įrengimą, bet ir kitus kriterijus, tarp kurių ir daugiabučių renovacija.

Didžiausią darnios energetikos plėtros pažangą pasiekusių savivaldybių trejetuke yra Kauno rajono savivaldybė, surinkusi 62 balus iš 100-o galimų, Anykščių rajono savivaldybė su 59,5 balo ir Šiaulių rajono savivaldybė su 54,5 balo.

Ukmergės rajono savivaldybė yra 33-ioje vietoje, surinkome 40,5 balo. Lyginant su 2022 metais, pakilome per 24-ias pozicijas, nes  buvome pačiame savivaldybių reitingo gale – 57-oje vietoje tarp 60-ies savivaldybių. 

Anykščiai, 2022 metais buvę 11-oje vietoje, pakilo į antrą. Šalyje jie pirmavo pagal gamintojų saulės elektrinių įrengtąją galią ir pagal pagamintą ir patiektą kitų savivaldybių vartotojams „žaliąją“ elektrą, be to joje gamintojų vėjo elektrinių įrenginių galia buvo beveik 4 kartus didesnė nei vidutiniškai Lietuvoje.

Lietuvos energetikos agentūros Klimato kaitos valdymo centro vadovas Tadas Norvydas sakė, kad savivaldybių vietos yra santykinės. Vertinant buvo atsižvelgiama ne tik į rodiklius, bet ir į pokytį per metus.

Paanalizavome, kaip mūsų savivaldybė įvertinta pagal kai kuriuos kriterijus.

Vėjo neįdarbiname

Pagal komercinių gamintojų vėjo elektrinių įrenginių galią buvome 54-oje vietoje. Patekome tarp beveik pusės – 28-ių savivaldybių, kuriose nėra vėjo elektrinių.

Pagal vėjo elektrinių įrenginių galią pernai pirmavo Vakarų Lietuvos – Telšių, Akmenės  ir Šilutės – rajonai.

Ataskaitoje pažymima, kad daugumoje Rytų Lietuvos savivaldybių vėjo elektrinių negalima statyti dėl krašto apsaugos reikalavimų, saugomų teritorijų ir kraštovaizdžio apribojimų. Vis tik Anykščių rajone yra įrengta nutolusiųjų gaminančių vartotojų vėjo elektrinių.

Panaudojome saulės energiją

Per metus 40-yje Lietuvos savivaldybių saulės elektrinių padaugėjo. Pagal šį kriterijų Ukmergė užėmė 12-ą vietą – penkiomis pozicijomis žemesnę nei 2022 metais.

Vertinant gamintojų saulės elektrinių įrenginių suminės galios pokytį per metus Ukmergė atsidūrė 40-oje vietoje.

Pagal šį kriterijų šalyje pirmavo Anykščiai, kur pernai pastatyta 65,5 MW galios saulės elektrinė. Ji savivaldybėje įrengtų saulės elektrinių galią padidino iki 67,1 MW – tai 12 kartų didesnė galia nei vidutiniškai Lietuvoje.

Kauno rajono savivaldybėje metų pabaigoje saulės elektrinių galia siekė 29 MW, Šiaulių rajone – 27 MW, Klaipėdos rajone – 25 MW,  Elektrėnų savivaldybėje – 18 MW.

Pagal gaminančių vartotojų įrenginių galią Ukmergė šoktelėjo per 24-ias pozicijas ir yra 23-ioje vietoje. Tai – didžiausias pokytis per metus iš visų šalies savivaldybių. Nustatyta, kad gaminančių vartotojų įrenginių galia mūsų rajone siekė 282,43 kW. 

Paprastųjų elektros energiją gaminančių vartotojų įrenginių galios skirtumas per metus Ukmergėje buvo 178,97 kW, pagal šį kriterijų užėmėme 10-ą vietą.

Atlikta analizė parodė, kad savivaldybėse taikomi nekilnojamojo turto mokesčio dydžiai nestabdo atsinaujinančių energijos išteklių plėtros. Pavyzdžiui, Šilutės rajono savivaldybėje, nepaisant didelio mokesčio, vėjo elektrinių įrengtoji galia yra viena didžiausių. Ukmergė, kurioje taikomas 1 proc. tarifas, pagal šį kriterijų yra 42-oje vietoje, nukrito per devynias pozicijas.

Daugiabučių renovacija

Daugiabučių namų renovacijai daugiausia dėmesio skiriama kurortų savivaldybėse – daugiausia daugiabučių renovuota Birštone – 64,18 proc., mažiausiai Pagėgių savivaldybėje – 0 proc.

Mūsų savivaldybė pagal procentinę renovuotų daugiabučių dalį, kuri pernai siekė 15,26 proc., pakilo per tris pozicijas ir užėmė 24-ą vietą. Vertinant renovacijų pokytį, didžiausias per metus jis Palangoje.

Ukmergė šioje srityje išskirta kaip per metus padariusi vieną iš didžiausių proveržių šalyje – pasistūmėjome net 2,87 proc.

Pagal vidutinę šilumos kainą kilome per 31-ą poziciją ir užėmėme 26-ą vietą.

Ataskaitoje skelbiama, kad kai vidutinė šilumos kaina Lietuvoje buvo 7,78 ct/kWh, mažiausia ji buvo Utenos rajone – 5,65 ct/kWh, o didžiausia Pagėgių savivaldybėje – 13,14 ct/kWh. Vertinant kainos pokytį Ukmergė užėmė 4-ą vietą, kaina sumažėjo 8,36 ct/kWh.

Savivaldybes vertinant pagal kompensacijas šildymo ir karšto vandens išlaidoms gaunančių asmenų dalį kilome per septynias pozicijas į 49-ą vietą, tokias kompensacijas gauna 11,68 proc. vartotojų. Šioje srityje pirmauja Klaipėdos rajonas, kur procentas siekia 2,8, o paskutiniai – Pagėgiai, kur jis yra 21,74.

Kompensacijų gavėjų per metus mūsų rajone sumažėjo 0,12 proc.

Skatinome judumą

Pernai dviračių takų ilgis padidėjo 45-iose savivaldybėse. Labiausiai – kurortuose. Ilgiausi dviračių takai 1 000-iui gyventojų yra nutiesti Birštono (5,8 km), Druskininkų (3,1 km) ir Neringos (2,9 km) savivaldybėse. Ukmergė yra nutiesusi 0,332 km dviračių takų. Šioje srityje pakilome per 10 pozicijų, bet dar esame 41-oje vietoje.

Vertinant elektromobilių skaičiaus pokytį, nustatyta, kad Lietuvoje jis išaugo daugiau nei 50 proc.

Elektromobilių skaičius 1 000-iui gyventojų labiausiai padidėjo Neringos (12 automobilių), Palangos (2,7 automobilio) bei Vilniaus miesto (2,8 automobilio) savivaldybėse. Ukmergė pagal šį kriterijų pakilo per vieną poziciją į 26-ą vietą. Elektromobilių skaičius 1 000-iui gyventojų siekia 1,526 vieneto. Pernai buvo 0,913.

Viešųjų elektromobilių įkrovimo stotelių skaičius pernai šalyje padidėjo 60 proc. Daugiausia jų 1 000-iui gyventojų buvo Neringos (2,9 stotelės), Zarasų (0,9 stotelės) ir Tauragės (0,6 stotelės) rajonuose. Viešųjų įkrovimo stotelių nebuvo devynių rajonų savivaldybėse. Ukmergėje 1 000-iui gyventojų teko 0,117 stotelės. Per metus jų nepadaugėjo nė viena.

Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *