Skelbti ekstremaliosios situacijos negalėjo: pritrūko ir vėjo, ir lietaus

Autorius Ukmergės žinios
Ne tik naujakurių, bet ir gyventojų rajone padaugėjo. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Praėjusią savaitę praūžusi audra pridarė daug žalos – išversta medžių, nutraukta elektros linijų, suguldyti pasėliai, nukentėjo vaismedžiai. Tačiau Ukmergės rajono savivaldybė teigia negalėjusi dėl audros skelbti ekstremaliosios situacijos, kaip kad pasielgė kelios kitos šalies savivaldybės.

Vyriausybės nustatyta tvarka savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centras, prieš priimdamas sprendimą siūlyti merui skelbti savivaldybės lygio ekstremaliąją situaciją, turi remtis Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos pateikta informacija apie audros metu užfiksuotas hidrometeorologines sąlygas. Pažymoje nurodoma, ar iškritusių kritulių ir vėjo greitis atitinka stichiniam meteorologiniam reiškiniui būdingus rodiklius.

Savivaldybės išplatintame pranešime teigiama, kad minėtos tarnybos gautoje pažymoje nurodoma, jog audros metu Ukmergės rajone stichinių meteorologinių reikšmių rodikliai pasiekti nebuvo, todėl savivaldybės lygio ekstremalioji situacija negali būti skelbiama.

Pažymoje pateikti Ukmergės automatinės meteorologinės stoties duomenys skelbia, jog liepos 29 d. per 12 val. iškrito 48,6 mm kritulių, o ekstremali situacija – nuo 15 iki 49,9 mm. Didžiausias vėjo greitis buvo 23,8 m/s, o ekstremalus – nuo 15 iki 27,9 m/s.

Vis dėlto per dvi paras iškritusių kritulių kiekis įspūdingas – 72,3 mm, kai viso liepos mėnesio vidutinis kiekis – 80 mm. Taigi per dvi dienas iškrito net 90 proc. viso liepos mėnesio vidutinio daugiamečio kritulių kiekio.

Savivaldybės žiniomis, šiemet derlių apdraudė 32 Ukmergės rajono ūkininkai. Ekspertams įvertinus žalas, jie gali tikėtis pasėlių draudimo kompensacijos. Tačiau didžioji dalis ūkininkų pasėlių nėra apdraudę ir nerimauja, kad dėl audros padarytos žalos sutartinių įsipareigojimų negalės įvykdyti.

Dėl žalos individualaus vertinimo ar pažymų išdavimo rajono ūkininkai raginami kreiptis į Savivaldybės Žemės ūkio ir kaimo plėtros skyrių.

Ūkininkai, dėl pavojingų meteorologinių sąlygų negalėsiantys įvykdyti įsipareigojimų, turi per 15 darbo dienų nuo susiklosčiusių nepalankių aplinkybių pateikti nuotraukas Nacionalinei mokėjimo agentūrai, kuriose būtų užfiksuoti pavojingų reiškinių paveikti plotai. Jeigu nuotraukose matyti ekstremalių reiškinių padariniai, sankcijos neturėtų būti taikomos. Tiesa, atidėtus įsipareigojimus teks baigti vykdyti vėliau.

Savivaldybė suskaičiavo, kad liepos 28–29 dienomis praūžusi audra Ukmergėje išvertė apie 100 medžių, buvo išgabenti keli šimtai sunkvežimių nulaužtų šakų.

Pasak Ukmergės miesto seniūno Žilvino Dirsės, audra prikrėtė eibių tiek valstybiniuose, tiek privačiuose sklypuose.

Jei dar yra mieste vietų, kur yra nulūžusių, išvirtusių medžių ar pavojingai kabančių nulaužtų šakų, prašo gyventojų apie tai informuoti tel. (8 340) 63483, 8 656 53209.

Šiuo metu savivaldybės lygio ekstremaliąsias situacijas dėl audros yra pasiskelbusios 5 savivaldybės: Akmenės, Joniškio, Radviliškio, Vilniaus ir Kaišiadorių rajonų. Planuoja skelbti ar svarsto tokią galimybę Kelmės, Šiaulių ir Šalčininkų rajonų savivaldybės.

Nacionalinis krizių valdymo centras informavo nesiūlantis skelbti valstybės lygio ekstremalios situacijos visoje šalyje.

O tuo metu ESO praneša, kad jeigu vidutiniam vartotojui Lietuvoje, kurio suvartojimas yra apie 150 kWh per mėnesį, elektros tiekimas nebuvo atnaujintas per 72 val., jam priklauso beveik 35 Eur dydžio fiksuota kompensacijos dedamoji bei 0,82 Eur dedamoji už kiekvieną vėlavimo valandą dėl nepatiekto elektros energijos kiekio.

Taip pat pranešama, kad rengiama papildoma kompensacijų tvarka, kurią žadama visiškai parengti per 10 darbo dienų.

UŽ inf.

Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *