Senieji pastatai bus remontuojami

Autorius Ukmergės žinios

Ukmergės senamiesčio pastatai ne dažnai sulaukia rekonstrukcijos, tad tokie darbai, pakeičiantys senamiesčio veidą, itin laukiami. Rajono savivaldybė neseniai paskelbė gyvenamosios paskirties pastato, esančio Žuvų gatvėje, rekonstravimo projektą, o Kauno gatvėje jau pradėtas vieno pastato kosmetinis remontas.

Namas, kuriame planuojama rekonstrukcija, Žuvų gatvėje Nr. 7 – ne tik senamiesčio teritorija, bet ir Ukmergės senojo miesto vieta. Pastatas, pastatytas 1895-aisiais, yra dviejų aukštų, eklektinio stiliaus. Čia kadaise buvo įsikūrusi žydų krautuvėlė. Ant fasado yra išlikusi tarpukario laikais čia veikusios parduotuvės užrašo dalis „Įvairios prekės Ch. Galaitė-Oguzienė“.

Šis pastatas savotiškai išgarsėjo 2018-aisiais, kai jo fasadą dėl nežinojimo suniokojo statybininkai. Remontuojant pastatą, šalinant aptrupėjusį tinką, dalis užrašo buvo pažeista. Tada buvo kreiptasi į Kultūros paveldo departamentą, kad šis skubos tvarka pastatą pripažintų nekilnojamąja kultūros vertybe ir įtrauktų į Kultūros vertybių registrą. Kaltininkui buvo skirta bauda, o užrašas atstatytas.

Šiame name privačiam darbų užsakovui priklauso du butai antrame aukšte ir mansardos patalpa. Projektu numatomas fasado remontas ir šiltinimas iš vidaus, fasado iš kiemo pusės šiltinimas, langų ir balkono durų bei stogo dangos pakeitimas ir konstrukcijos šiltinimas, grindų konstrukcijos šiltinimas, vertikalių stoglangių įrengimas, laiptinės remontas. Numatyta keisti patalpų išplanavimą, įrengiant mansardinį aukštą.

Keičiant langus ir balkono duris, numatomas istorinio jų išdėstymo atkūrimas. Remontuojant fasadą numatyta išlaikyti senąjį užrašą.

Projektinius pasiūlymus parengė S. Sakalio projektavimo studija „Saulius“.

Tvarkybos darbai prasidėjo ir kitoje Ukmergės senamiesčio vietoje – pastoliai iškilo prie Kauno gatvės 18-o namo. Šis pastatas priklauso keturiems bendraturčiams ir jau seniai nematė remonto. Jo valdytojai dėl to net buvo kritikuojami viešoje erdvėje.

Praėjusių metų pabaigoje buvo surinkti visų savininkų parašai ir kreiptasi į rajono savivaldybės administraciją paskirti pastato administratorių, kuris prižiūrėtų turtą. Pastato administratoriumi paskirta UAB Ukmergės butų ūkis.

Pasak vienos iš bendraturčių, buvo gautas Kultūros paveldo departamento raštas, raginantis remontuoti pastatą.  Tad savininkų bendru sutarimu nutarta daryti kosmetinį fasado remontą. Vėliau teiks prašymą įrašyti į renovacijos laukiančių pastatų sąrašą, nes būtina tvarkyti stogą, pamatus. Remontas esą planuotas keletą metų. Ir projektas buvo paruoštas, tačiau dėl ilgų biurokratinių procesų, ypač dėl to, kad pastatas yra senamiesčio zonoje ir jam taikomi papildomi reikalavimai, dokumentus teko atnaujinti.

Kaip sakė bendrovės  Ukmergės butų ūkio direktorius Raimondas Baltaduonis, perėmus administruoti pastatą, remonto projektas jau buvo parengtas. Butų ūkis išsiėmė leidimus ir pradėjo darbus. Planuojama sutvarkyti aptrupėjusį tinką, perdažyti su paveldosaugininkais suderinta spalva. Langų, durų keisti nenumatyta. Šį kosmetinio remonto projektą taip pat parengė S. Sakalio projektavimo studija.

Darbus, jeigu orai nekliudys, bendrovė planuoja užbaigti per mėnesį. Šiuo metu pradėtas tvarkyti fasadas iš kiemo pusės, vėliau darbai bus atliekami ir iš Kauno gatvės pusės. Pasak direktoriaus, ilgiausiai užtruks vertingųjų elementų atkūrimas.

Dalintis
1  komentaras
  • ir kokia gi partija toje būstinėje, atspėkit 🙂 , galėtų ir patys pasiremontuot, nors kas išorėje, tas ir viduje, nėr ko norėt

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *