Pasisėjo šimtai ąžuoliukų

Autorius Ukmergės žinios
Po ąžuolu – ne veja, o ąžuolynas. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Ukmergės tolerancijos centro kiemelyje auga „daugiavaikis“ ąžuolas – po jo laja žaliuoja daugybė mažų ąžuoliukų.

Pasak buvusios Ukmergės dailės mokyklos direktorės Birutės Žilėnienės, šis gražuolis ąžuolas buvo pasodintas 1991 m. rugsėjo 1 d. Dailės mokyklos atidarymo ir šios mokyklos pirmųjų mokslo metų proga.

„Mokyklos pirmasis direktorius Audrius Žilėnas ąžuoliuką išrinko Ukmergės medelyne. Tuomet medelio ūgis buvo apie 1,50 m. Džiaugiamės, kad naujieji buvusios Dailės mokyklos pastato šeimininkai taip gražiai augina ir puoselėja šį Dailės mokyklos pradžios simbolį“, – tokia žinute feisbuke pasidalino B. Žilėnienė.

Ukmergės tolerancijos centro projektų vadovė Vijolė Ivanauskienė sakė, kad po jų kieme augančiu ąžuolu prisisėjusių ąžuoliukų  tikrai yra daugybė – gal net koks šimtas. Jų šaknys gerokai sutvirtėjusios – nupjovus vėl atauga.

Kol kas nesvarstė medelių kur nors perkelti, tačiau neatmeta, kad tokia mintis gal ateityje ir išsirutulios.

Valstybinių miškų urėdijos Ukmergės regioninio padalinio miško auginimo specialistė Asta Strazdienė mano, kad po ąžuolu greičiausiai gilės sudygo pačios. Tiesiog pasitaikė labai palankios sąlygos – gal tuo metu žemė buvo kiek papurenta, gal žmonės sėklas įmynė.

Be to, labai svarbu, kad medeliams sudygti netrūko ir šviesos.

Kad tiek daug medelių savaime po ąžuolo laja pridygtų miške sunkiai tikėtina, nes paprastai žemę užgožia tankmė, trūksta šviesos, drėgmės.

Pasak specialistės, toliau išnešioti giles padeda pagrindiniai tokių darbų talkininkai – kėkštai. Tai jie paslepia daugiausia gilių, tikėdamiesi vėliau jas rasti ir pasistiprinti. Žinoma, randa ir surenka ne visas.

Miškininkai pastebi, kad gilių derlingumas kasmet labai skiriasi. Be to, ne visos gilės spėja subręsti – jas pažeidžia kenkėjai. Tik sveikos gilės subręsta ir sulaukia rudens šalnų.

Valstybinių miškų urėdijos Ukmergės regioninis padalinys šiuo metu rūpinasi keliais ąžuolynais. Vienas iš jų – pačiame mieste, Gedimino gatvėje, buvusiame medelyne. Čia yra pasodinta 18-os hektarų ploto miško sėklinė ąžuolyno plantacija. Kita 4-ių ha plantacija yra Šešuolių girininkijoje. Taip pat Pašilės girininkijoje (Deltuvos seniūnijoje) yra ąžuolų sėklinis medynas.

Ankstesniais metais, kai Ukmergės miškų urėdijai priklausė medelynas, ji pati organizuodavo ąžuolų gilių, skirtų sėklai, rinkimą. Dabar šie darbai atliekami centralizuotai.

UŽ inf.

Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *