Poilsiautojams maudynių vieta tenka dalintis su baidarininkais

Autorius Skaistė VASILIAUSKAITĖ - DANČENKOVIENĖ
Baidarių išleidimo ir paėmimo vietos Šventojoje ties Ukmerge nepažymėtos. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Šventojoje ties Ukmerge nėra nurodytos vietos baidarių nuleidimui ir iškėlimui. Šiam tikslui pasirenkama miestelėnų mėgiamiausia maudynių vieta prie pagrindinio tilto. Poilsiautojai teigia, kad jiems tai nėra nei saugu, nei patogu.

Šia mintimi pasidalinusio ukmergiškio manymu, mieste reikalinga kita vieta baidarių prieplaukai. Tokia, kur mažu maudynių ploteliu baidarininkams nereiktų dalintis su atsigaivinti ar pasimaudyti atėjusiais žmonėmis, o šiems nereiktų bijoti užkliūti už paliktų baidarių, kurių kartais iškeliama net ir dešimt. 

„Be to, yra ženklas, draudžiantis į šią paupio vietą sukti transporto priemonėms nuo Beržų gatvės. Tai, vadinasi, įvažiuojantis ir išvažiuojantis transportas su baidarėmis Kelių eismo taisyklių nepaiso“, – svarsto ukmergiškis.

Įvežti krovinių nedraudžia

Vienas iš žygius baidarėmis organizuojančių verslininkų Ukmergėje patikslino, kad pastatytas minėtas kelio ženklas įvežti krovinį nedraudžia.

Pasirodo, tai – tiesa. Kelių eismo taisyklės nurodo, kad šiuo ženklu „draudžiamas motorinių transporto priemonių, traktorių ir savaeigių mašinų eismas, išskyrus mopedus, motociklus be priekabų, maršrutinį, aptarnaujantįjį transportą ir skiriamuoju ženklu „Neįgalusis“ pažymėtas transporto priemones“.

Sąvoka „Aptarnaujantysis transportas“ taisyklėse aiškinama taip: „Aptarnaujantysis transportas – transporto priemonės, priklausančios draudžiamaisiais kelio ženklais pažymėtoje zonoje esančioms įmonėms, įstaigoms ir organizacijoms, toje zonoje gyvenantiems ar dirbantiems asmenims ar atvežančios į tą zoną krovinius arba atvykstančios jų paimti, įskaitant lengvuosius automobilius taksi, atvežančius į tą zoną keleivius arba atvykstančius jų paimti.“

Baidarės yra laikomos kroviniu, tad baidarių nuomotojai įvažiuoti gali.

Pasak pašnekovo, ši vieta prie pagrindinio tilto yra patogiausia baidarininkų paėmimo ar išleidimo vieta Šventojoje ties Ukmerge. Kitame upės krante įrengta betoninė pakyla tam visiškai netinka, o pats krantas – per aukštas ištraukti baidares. „Šis krantas nuo Beržų gatvės patogus, nes lėkštas“, – sakė jis.

Dėl kitos vietos įrengimo jis svarstė, kad tai pareikalautų nemažų investicijų, tad vargu, ar savivaldybė imtųsi tokios iniciatyvos. Jeigu mieste būtų kita patogi vieta, ja ir naudotųsi. Tačiau sakė, kad populiariausios baidarininkų išleidimo ir paėmimo vietos yra tiltai, kurie gerai pastebimi, esą tiltas kelionėje upe yra kaip ženklas.

Atkreipė dėmesį, kad Anykščių rajone tiek žemėlapiuose, tiek prie upės yra sužymėtos baidarių išleidimo ir paėmimo vietos. O mūsų mieste tokių ženklų nėra. 

Vieta patogi

Kitas baidarių nuoma Ukmergėje užsiimantis verslininkas antrino, kad minėtas ženklas aptarnaujančiam transportui įvažiuoti nedraudžia. Atkreipė dėmesį, kad ir kai kurie poilsiautojai, atvykę nusimaudyti, ženklo nepaiso.

Pasak jo, baidarių nuomotojai stengiasi elgtis kultūringai. „Važiuojame pakraščiu, lėtai, nekeldami dulkių. Gal ir kai kurie baidarininkai nekultūringi, tačiau, kiek pasišnekame tarpusavyje, dauguma gerbia poilsiautojus ir stengiasi netrukdyti.“

Pasak jo, vieta ties Beržų gatve nuleisti ir paimti baidares Ukmergėje yra patogiausia, nes galima privažiuoti, o kitame upės krante įrengta vieta visiškai netinkama. Prie stadiono taip pat nepatogu – krantas aukštesnis, statesnis, o ir plotas siauresnis. Iš vandens ištrauktas baidares tenka nemažą atstumą nešti iki aikštelės.

Prisiminė, kad seniau buvo patogi vieta nuo Gruodžio 17-osios gatvės, kur būdavo galima privažiuoti miško keliuku. Tačiau gyventojai savo lėšomis išsiasfaltavo kelią prie namų ir gavo leidimą įrengti draudžiamąjį ženklą.

Ukmergės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas Dainius Vyšniauskas atkreipė dėmesį, kad vieta ties Beržų gatve – viena tų, kur išleidžiama gelbėtojų valtis, vykdant gelbėjimo ar upės žvalgymo ieškant skenduolių operacijas. Pasirodo, tarnyba šiemet teikė prašymą miesto seniūnijai apgenėti ties posūkiu augančias pušis ir padaryti specialiojo transporto privažiavimą, nes dabar ugniagesių automobilis nepravažiuoja.

Mano, kad valčių prieplaukos įrengimas gal ir įmanomas, tačiau reiktų pirmiausia patikrinti pakrantes ir surasti tam tinkamą vietą. Jei nebus naudojama nuolat, tokia vieta greitai apaugs ir išnyks.

Ženklas sunkiai pastebimas

„Ukmergės žiniose“ beveik prieš mėnesį esame rašę, kad kelio ženklas, draudžiantis automobiliams važiuoti link Šventosios upės nuo miesto Beržų gatvės pusės, vairuotojams yra sunkiai pastebimas, „įlindęs“ į užaugusias pušis. Tačiau nuo tada situacija taip ir nepasikeitė.

Ukmergės miesto seniūnas Žilvinas Dirsė sakė, kad pušys aplink ženklą šiemet negenėtos, nurodymo apgenėti medžius iš Savivaldybės administracijos negavo, tačiau planuoja daryti didesnį pjovimą, nes yra gautas ugniagesių prašymas.

„Šiuos darbus planuojame liepos pabaigoje – rugpjūčio pradžioje“, – kalbėjo seniūnas. Pasak jo, iki šiol to padaryti nebuvo galima, nes vegetaciniu laikotarpiu, kai paukščiai peri ir augina vaikus, genėjimas yra draudžiamas. „Ženklo matomumas avarinių situacijų nesukelia, tad priemonė nėra skubi, turime laikytis įstatymų“, – aiškino Ž. Dirsė.

Pažymėta tik žemėlapiuose

Ukmergės rajono savivaldybės administracijos direktorė Inga Pračkailė sakė, kad buvusi įrengta baidarių paėmimo ir išleidimo vieta prie tilto nuo miesto centro pusės panaikinta. Įrengiant pėsčiųjų taką tai padaryta specialiai, kad transportas su priekabomis negadintų įrengtos infrastruktūros. Atkreipė dėmesį, kad norint atvežti ar išvežti baidares turi būti galimybė privažiuoti iki pat kranto. Upės pusė nuo Užupio kaip tik tam tinkama.

Pasak direktorės, baidarininkai šioje vietoje nestoja be perstojo. Be to, jie tokie patys poilsiautojai, kaip ir tie, kurie nori upėje maudytis.

Atkreipė dėmesį, kad maudymosi vietų prie Šventosios upės yra pakankamai daug – ir prie stadiono, ir pušyne nuo Gruodžio 17-osios gatvės, ir nuo Mirabelių tako yra nuožulnių vietų, kur patogus krantas su smėliuku. Jos manymu, prie tilto, kur triukšmą kelia važiuojantys automobiliai, vieta poilsiui kaip tik nėra labai tinkama.

Tačiau neatmetė galimybės paieškoti ir kitos vietos baidarininkams – kaip tik dabar yra projektuojami takai link pėsčiųjų tilto. Tačiau tada reikėtų įrengti terasą, sutvirtinti kelią, kas būtų gana sudėtinga, nes mūsų pakrantė užliejama, šaltiniuota ir klampi.

Patikino, kad žemėlapiuose baidarininkų trasos mūsų rajone yra pažymėtos. Tačiau ženklų prie upės mieste išties nėra. Pritarė, kad būtų galima įrengti.

Dėl viešo paplūdimio priminė, jog yra daug reikalavimų paplūdimiui tapti oficialiu: reikia ir motorinės valties, ir gelbėtojo, ir kitų dalykų, kurie sudaro visumą. Kadangi upė Šventoji yra srauni, ragino žmones prie vandens elgtis atsakingai ir  prižiūrėti vaikus.

Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *