Vepriuose stovyklavo vaikai iš Ukrainos

Veprių stovykloje trečią vasarą poilsiavo ukrainiečiai vaikai. Organizatorių nuotr.

Veprių mokykla-daugiafunkcis centras trečius metus iš eilės priėmė ukrainiečius vaikus iš mūsų ilgamečio partnerio Podolės Kameneco miesto Ukrainoje. Tai – kone pusšimtis vaikų iš kariškių ar karo veiksmuose dalyvaujančių šeimų.

Šiemet ukrainiečiai Vepriuose stovyklavo liepos 10–17 dienomis. Kaip papasakojo Veprių mokyklos-daugiafunkcio centro projektų koordinatorė Erika Buikauskienė, iš Ukrainos į mūsų rajoną atvyko 45 vaikai. Iki dešimties iš jų lankėsi čia ir pernai, tačiau dauguma – pirmą kartą. Visi jie yra iš šeimų, kurių tėvai kovėsi ar kaunasi fronte. Dalies vaikų tėvai žuvę. Vaikus atlydėjo trys suaugusieji – medicinos sesuo ir dvi vadovės.

Dauguma stovyklautojus užimančių vadovų – ukmergiškiai. Programoje buvo užsakytos išvykos, edukacijos ir pačių vadovų suplanuoti laisvalaikio užsiėmimai, leidžiantys atsipalaiduoti.

Stovyklautojai lankėsi Vilniuje, Valdovų rūmuose, senojoje sostinėje Kernavėje, Krikštėnų dvare. Jie gamino muilą, kepė šakotį, dalyvavo orientaciniame žygyje po Veprius, žalvario ir odos edukacijos metu gaminosi apyrankes. Tad visos stovyklos dienos buvo tikrai kupinos įspūdžių.

Viena išskirtinių veiklų – vaikai skaitė pernai čia viešėjusių stovyklautojų iš Ukrainos laiškus.

Besibaigiant stovyklai buvo surengtas padėkos vakaras, kuriame dalyvavo rajono savivaldybės administracijos vadovai bei Tarybos nariai. Ukrainiečiai svečiams pristatė savo tautos tradicijas, įsitraukė į Ukmergės kultūros centro Deltuvos filialo surengtas „Etno dūzges“.

E. Buikauskienė sakė, kad ukrainiečiams vaikams stovykla nieko nekainavo – tai mūsų savivaldybės dovana. Tikslios stovyklos kainos įvardyti negalėjo, informavo, kad vien maitinimas vienam žmogui per dieną kainavo 15 Eur, nakvynė – 8 Eur.

Vaikus iš kariaujančios šalies maitino bendrovė „FORS Group“. Atskirai buvo perkamos edukacijų vedimo, autobusų nuomos, lankymosi muziejuose paslaugos. Galutinė suma paaiškės, suskaičiavus visas patirtas išlaidas.

Pernai stovykla kainavo per 20 tūkst. Eur. Šiemet, skirtingai nei pernai ir užpernai, stovyklautojai atvyko savo autobusu.

Išleisdami vaikus namo, organizatoriai į kelionę jiems įdėjo sausą davinį. Iš savo lėšų jį dovanojo rajono savivaldybės tarybos narys Valdas Raugalas. Išlydėtuvėse dalyvavo ir rajono savivaldybės meras Darius Varnas.

Pasak projektų koordinatorės, šiemet liko paskutinė jų centro rengiamos stovyklos „Šventosios vingis“ pamaina, kuri vyks rugpjūčio 24–30 dienomis. Joje dar yra laisvų vietų.

Į stovyklą priimami vaikai nuo 8-erių iki 16-os metų amžiaus. Jų laukia Šaulių edukacinė programa, Lietuvos pinigų muziejaus nuotoliniai užsiėmimai, bronzos liejimo ir šaudymo iš lankų programa su sporto ir laisvalaikio asociacija „Fenikso plunksna“, naktinis žygis, tapyba ant vandens, šokiai, batutas, putų pramogos.

Septynių dienų stovykla su nakvyne ir maitinimu keturis kartus per dieną vienam vaikui kainuoja 265 Eur. Tačiau Ukmergės rajono savivaldybė kompensuoja dalį išlaidų mūsų rajone gyvenantiems vaikams – jiems stovykla kainuoja 161 Eur, o gaunantiems nemokamą maitinimą – 112 Eur.

E. Buikauskienės teigimu, vasaros metu, kol nevyksta stovyklos, jų pastatas taip pat nelieka tuščias. Jį nuomojasi įvairios organizacijos, čia rengiančios savo stovyklas ar kitas veiklas.

UŽ inf.

Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *