Išbandyta nauja technologija žvyrkelių priežiūrai

Deltuvos seniūnijoje išbandyta moderni kelių priežiūros technika.

Ukmergės technologijų ir verslo mokykloje išbandyta moderni Suomijos gamintojo žvyrkelių priežiūros įranga „MeriRoad“. Tai – žvyrkelių greideriavimui, profiliavimui, griovių kraštų pjovimui, žvyruotų plotų tankinimui ir kitiems darbams skirta technika.

Praėjusią savaitę Ukmergės technologijų ir verslo mokykla surengė jos demonstravimo renginį.

Jame dalyvavo Suomijos gamintojo „Suokone“, „Valtra“ traktorių atstovai Lietuvoje, įžvalgomis dalinosi ir užduotis stebėjo Suomijos inžinieriai bei AB Kelių priežiūros specialistai.

Įranga buvo išbandyta ne mokyklos teritorijoje, o viename Deltuvos seniūnijos Sarapų kaimo kelyje. Šiuos darbus susidomėję stebėjo ir rajono vadovai bei seniūnai.

Ukmergės technologijų ir verslo mokyklos direktorius Jonas Cesevičius pasakojo, kad jų mokykla ruošia kelininkus. Ši specialybė nėra labai populiari – diplomus kasmet gauna keliolika jaunuolių. Mokant specialybės – kaip naudotis kelių technika – naudojama mokyklos turima technika. Norėtų įsigyti praėjusią savaitę demonstruotą suomišką įrangą, tačiau ji kainuoja daug – apie 200 tūkst. Eur, tad, pasak direktoriaus, tektų ieškoti būdų, kaip tai padaryti.

Kuo išskirtinė pristatyta įranga? Pasak direktoriaus, prie traktoriaus pakabinama freza pakankamai plati ir paprasta, lyginant su kitomis. Direktoriaus žiniomis, minėtos firmos technika naudojama daugelyje pasaulio šalių, tačiau visur žvyrkeliai yra iš skirtingos skaldos, taigi aiškinamasi, kokios galimybės būtų Lietuvoje. 

Renginyje apsilankę Ukmergės rajono savivaldybės meras ir seniūnai neslėpė susižavėjimo. „Turėdama tokią modernią įrangą mokykla galėtų sėkmingai prisidėti prie mūsų savivaldybei priklausančių kelių priežiūros, žinoma, neviršydama mokymo programos apimties. Svarbiausia – parengti aukštos kvalifikacijos kelininkus“, – kalbėjo meras Darius Varnas.

Jis išreiškė viltį, kad Švietimo, mokslo ir sporto ministerija atkreips dėmesį į tokias iniciatyvas bei skirs dar daugiau dėmesio investicijoms į profesinį švietimą.

Pasak mokyklos direktoriaus J. Cesevičiaus, dabar svarstoma galimybė naująja technika pabandyti patvarkyti pėsčiųjų taką link Pašilės. Tada galima bus įvertinti, kaip ji susidoros su senu ištrupėjusiu asfaltu.

UŽ inf.

Darbus stebėjo ir rajono vadovai bei seniūnai.

Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *