Aplinkosaugininkų dėmesys – žvejojantiems iš valčių 

Vandens telkiniuose – aplinkosaugininkų reidai.

Aplinkos apsaugos departamento pareigūnai praneša, kad iki liepos 21 dienos tikrins, kaip žvejai laikosi Žvejybos taisyklių, žvejodami vandens telkiniuose iš valčių. Taip pat bus tikrinama, kaip asmenys laikosi aplinkosaugos sąlygų vandens telkiniuose, plaukiodami vandens transporto priemonėmis. Reidai organizuojami visoje Lietuvoje. 

Žvejojant iš vandens transporto priemonės, vienas žvejys vienu metu gali naudoti ne daugiau kaip dvi meškeres, išskyrus atvejus, kai žvejojama iš su inkaru ar kitomis priemonėmis sustabdytos vandens transporto priemonės.  Vienu metu žvejas gali naudoti ne daugiau nei šešis kabliukus. Išimtys taikomos tik stintų ir seliavų žvejyboje, kurioje naudojama ne daugiau nei 12 kabliukų. 

Apribojimai vandens transporto priemonėms taikomi norint mažinti neigiamą poveikį aplinkai. Pavyzdžiui, savaeigės plaukiojimo priemonės sukeltas triukšmas ir bangavimas trikdo paukščius perėjimo metu.

Ruošiantis plaukioti vidaus degimo variklį turinčiomis plaukiojimo priemonėmis svarbu pirmiausia įvertinti, kur, kada ir kaip tai galima daryti, atsižvelgti į plaukiojimo priemonės variklio galingumą, vandens telkinio dydį ir ar telkinys yra saugomoje teritorijoje.  

Išsiruošiant į žvejybą žvejui svarbu pasitikrinti turimų žvejo mėgėjo bilietų galiojimą, perskaityti ir prisiminti Žvejybos taisykles. 

Žvejojant su savimi reikia turėti tame vandens telkinyje galiojantį žvejybos leidimą (arba elektroninio žvejybos leidimo numerį) ir dokumentą, leidžiantį nustatyti asmens tapatybę arba nemokamos žvejybos teisę patvirtinantį dokumentą.

Nusprendus, kuriame tvenkinyje žvejosite, ALIS sistemoje pagal rajonus galima pasitikrinti, ar išsirinktas tvenkinys yra išnuomotas. Jeigu ieškomo tvenkinio pavadinimo sąraše nerandate, galima pirkti žvejo mėgėjo bilietą, skirtą žvejoti valstybiniuose vandens telkiniuose, į kuriuos neišduoti leidimai naudoti žvejybos plotą ir neorganizuojama limituota žvejyba.

Pastebėjus vandens telkinyje draudžiamus žvejybos įrankius (pvz., tinklus, ežerines gaudykles), kurie nepažymėti plombomis ar plūdurais, jų neišimkite, neplėšykite ar neneškite į krantą ir nedelsiant praneškite apie radinius skubiosios pagalbos tarnybų telefonu 112. Išimdami juos iš vandens telkinių rizikuojate tapti įtariamaisiais dėl galimai neteisėtos žvejybos.

Primename, kad žvejoti arčiau kaip 10 m atstumu nuo tinklinių ne mėgėjų žvejybos įrankių, pažymėtų laikantis žvejybos įrankių ženklinimo tvarkos, yra neleistina. Šiuo metu vandens telkiniuose pastebėti tokius žvejybos įrankius galima dažniau, nes nuo birželio pradžios atliekami įvairūs moksliniai žuvų išteklių tyrimai.  

Nemokamai žvejoti gali: asmenys iki 18-os metų, pensininkai, neįgalieji,  asmenys, kuriems žvejybos ploto naudotojas suteikė nemokamą teisę, valstybinių švenčių dienomis, pvz., per Žolinę, rugpjūčio 15 d.

Nuo liepos 2 d. įsigaliojus Administracinių nusižengimų kodekso pakeitimams, kuriais sugriežtintos baudos fiziniams asmenims už žvejybos pažeidimus. Pvz., žvejyba neturint dokumento, įrodančio teisę žvejoti gali užtraukti finansinę atsakomybę nuo 30 iki 90 eurų. O už žvejybą draudžiamais žvejybos įrankiais, būdais ar draudžiamoje vietoje gresia nuo 600 iki 1 500 eurų bauda. Išsamesnę informaciją rasite Administracinių nusižengimų kodekso 291-ame straipsnyje.      

Asmenims, nesilaikantiems aplinkosaugos sąlygų plaukioti vandens telkiniuose plaukiojimo priemonėmis, numatyta atsakomybė gali siekti nuo 150 iki 3 000 eurų. Už tam tikro pobūdžio pažeidimus gali būti skiriamas savaeigės plaukiojimo priemonės konfiskavimas.

UŽ inf.

Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *