Partijos ir kandidatai ruošiasi rinkimams

Autorius Skaistė VASILIAUSKAITĖ - DANČENKOVIENĖ
lrs.lt nuotr. Kandidatai kausis dėl darbo Seime.

Liko dešimt dienų, per kurias politinės kampanijos dalyviai turi užsiregistruoti, norėdami dalyvauti rudenį vyksiančiuose Seimo rinkimuose. Kai kurie partijų paskelbti kandidatai jau užsiregistravo.

Iki šio ketvirtadienio ryto Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) savarankiškais politinės kampanijos dalyviais buvo užregistravusi 17 politinių partijų, 92 partijų iškeltus kandidatus ir 4 save išsikėlusius kandidatus.

Politinės kampanijos dalyvių registravimas vyks iki liepos 22-osios (imtinai). Partijos pačios skelbia apie keliamus kandidatus, tačiau ne visi skuba teikti dokumentus VRK – tam dar yra laiko.

VRK Mokymų ir komunikacijos skyriaus patarėja, laikinai vykdanti skyriaus vedėjo funkcijas Diana Daubarė sakė, kad iki numatytos datos užsiregistruoti privalo partijos ir save keliantys kandidatai, o tie kandidatai, kurie yra partijų sąrašuose vienmandatėse ir daugiamandatėje apygardose, pareiškinius dokumentus gali pateikti iki rugpjūčio 9-osios.

Kol partijos iškeltas asmuo nėra užregistruotas VRK, jis nėra oficialiai patvirtintu kandidatu.

Birželį Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partija patvirtino kandidatų į Seimą vienmandatėse apygardose sąrašą, opozicinė Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) patvirtino kandidatų į Seimą daugiamandatėje ir vienmandatėse apygardose sąrašus. Šį pirmadienį savo keliamų kandidatų sąrašą daugiamandatėje apygardoje paskelbė Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“. Jau paskelbtuose sąrašuose – ir ukmergiškiai.

LSDP sąrašą, kuriame yra 141 kandidatas, ves pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė. Sąraše – ir regionų lyderiai, ir nacionalinio lygio politikai. Taip pat jame yra nepartinių kairiąsias pažiūras palaikančių asmenų. Tarp kandidatų į Seimą – ir ukmergiškiai. Ukmergės skyriaus pirmininkė Indrė Kižienė LSDP sąraše į Seimą kandidatuoja 17-u numeriu. Ji atstovaus Ukmergės socialdemokratus Deltuvos pietinėje (Ukmergė–Širvintos) vienmandatėje apygardoje. Kitas ukmergiškis sąraše – Arūnas Dudėnas, jo numeris – 84. Partija jį iškėlė atstovauti Deltuvos šiaurinėje (Anykščiai–Ukmergė) apygardoje.

TS-LKD iškeltas kandidatas Deltuvos pietinėje vienmandatėje apygardoje – Giedrius Auglys. Kandidatų sąrašas daugiamandatėje apygardoje dar nepatvirtintas. TS-LKD skelbia kandidatų sąrašą po visuotinio reitingavimo partijos viduje. Jame yra 204 kandidatai. Pirmajame dešimtuke rikiuojasi dabartiniai ministrai, Seimo nariai, komisijų nariai, o G. Auglys užima 158-ą vietą. Galutinį sąrašą dar turi patvirtinti TS-LKD Taryba. Kadangi maksimalus galimų kandidatų skaičius sąraše yra 141, tad pozicijos dar keisis, o dalis išreitinguotų kandidatų į sąrašą visai nepaklius. Sąrašą partijos Taryba tvirtins liepos 18-ąją. 

Demokratų sąjungos sąrašą, kurį taip pat sudaro 141 kandidatas, ves Saulius Skvernelis. Sąrašo pirmajame dešimtuke – visuomenei gerai žinomi vardai, tarp kurių – ir dabartiniai Seimo nariai, ir anksčiau įvairias pareigas ėję politikai. Sąraše yra regionų politikų bei naujų veidų. 6-u numeriu įrašytas Algirdas Stončaitis, kuris greičiausiai bus kandidatu ir Deltuvos pietinėje vienmandatėje apygardoje. Toliau sąraše yra trijų ukmergiškių vardai: Irmos Vaitaitienės numeris 54, Arnoldo Vilčinsko – 74, Jolantos Keburienės – 110.

Iš ukmergiškių I. Kižienė ir G. Auglys jau užsiregistravo VRK sistemoje. Registruotų politinės kampanijos dalyvių sąrašas skelbiamas VRK svetainėje.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) skelbia, kas Seimo rinkimuose ves jų kandidatus – tai Aurelijus Veryga, tačiau sąrašų dar ne. Partijos Ukmergės skyriaus pirmininkas Juozas Varžgalys, kuris šiuo metu yra Ukmergės vienmandatėje apygardoje išrinktu Seimo nariu, sakė, kad preliminari LVŽS Tarybos posėdžio, kuriame bus patvirtinti sąrašai, data – liepos 29-oji.

Lietuvos Respublikos Konstitucija numato, kad Seimo nariu gali būti renkamas ne jaunesnis kaip 21-ų metų Lietuvos Respublikos pilietis, nuolat gyvenantis Lietuvoje, nesusijęs priesaika ar pasižadėjimu užsienio valstybei, neturintis nebaigtos atlikti teismo nuosprendžiu paskirtos bausmės ir įgyvendinęs kitus Rinkimų kodekse nustatytus reikalavimus.

Šie Seimo rinkimai yra pirmieji, kai pakeitus Konstituciją kandidatuoti į Seimą gali kandidatai, sulaukę 21-ų metų amžiaus – ketveriais metais jaunesni nei iki šiol.

Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *