Į žygį aplink Lietuvą leidosi su kilnia misija

Vidą Patėjūną į kelionę aplink Lietuvą išlydėjo Ukmergės onkologinių ligonių asociacijos „Uola“ nariai.

Ukmergiškis Vidas Patėjūnas šią savaitę leidosi į ypatingą kelionę aplink Lietuvą. Išsigydęs vėžį vyras tokiu būdu skleidžia žinią apie onkologiniams ligoniams padedančią POLA organizaciją.

V. Patėjūnas aplink Lietuvą išvyko savo paties rekonstruotu ryškiai raudonos spalvos automobiliu. Ant mašinos šonų yra užrašai, skelbiantys, kad keliauja aplink Lietuvą su POLA. Dar vienas užrašas skelbia „Kad prieš vėžį laimėtų gyvenimas“. Taip pat nurodomas trumpasis telefonas 1408, kuriuo paskambinus galima paremti šią organizaciją.

Bendrovėje „Ukmergės šiluma“ elektros gamybos inžinieriumi dirbantis vyras neslepia onkologine liga – prostatos vėžiu – susirgęs praėjusių metų sausį.

Buvo sėkmingai operuotas, paskui paskirtas sanatorinis gydymas. Liga atitraukė, dabar yra visiškai sveikas.

Vyras pasakojo, kad jam buvo nustatyta III stadija, tačiau neprireikė nei chemoterapijos, nei spindulinio gydymo, nes auglys pašalintas lokaliai. Po operacijos buvo paskirta tik sanatorija. „Laiku atrado ir išoperavo“, – pasakojo vyras.

Kai susirgo V. Patėjūnas sužinojo apie POLA. Taip sutrumpintai vadinasi Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacija, kurios misija – pagerinti pacientų ir jų artimųjų gyvenimo kokybę. Susipažino ir su Ukmergėje įsikūrusia tą pačią misiją vykdančią organizacija „Uola“.

Vyras gavo POLA kortelę, suteikiančią daugybę įvairių nuolaidų ir lengvatų. Sako iki savo ligos nieko nebuvo apie šią organizaciją girdėjęs. O tai yra negerai – mano, kad apie tokias veiklas reikia skleisti žinią labai plačiai, nes bet kuriuo metu bet kuris iš mūsų gali išgirsti klastingos ligos diagnozę.

Dar iki operacijos V. Patėjūnas buvo įsigijęs seną, nugyventą „Daihatsu“ markės automobilį. Pradėjo jį remontuoti, bet dėl ligos darbus kuriam laikui teko pristabdyti. Sveikatai pasitaisius, mašiną susitvarkė. Galima sakyti, simboliškai panašiu laiku ir automobilis, ir pats jo savininkas pasveiko. 

Neįprastos kelionės sumanytojas pasakojo, kad apkeliauti mūsų šalį jos pasienio keliais planavo seniai. Kai susirgo ir kai teko gulėjo sanatorijoje, buvo daug laiko susidaryti šios kelionės maršrutą, o kartu ir pervertinti kai kuriuos dalykus. Tada ir nutarė ne šiaip sau leistis į žygį, o atlikti kartu ir prasmingą veiklą – skleisti žinią apie POLA.

Į kelionę vyras iš pradžių planavo leistis vienas, bet paskui priėmė dukros Ievos pasiūlymą vykti kartu. Dėl to labai džiaugėsi, nes tiksliai įveikti suplanuotą maršrutą vienam būtų labai sudėtinga. O ir kelionė puikioje draugijoje neprailgsta.

Tvirtina, kad prieš ją reikėjo ne tik pasidaryti tikslų maršrutą su pažymėtomis nurodytomis koordinatėmis, bet ir pasirūpinti leidimais būti šalies pasienio zonoje.

Ukmergiškis į žygį iškeliavo šią savaitę, pirmadienio rytą. Tada kalbintas sakė, kad grįžti planuoja savaitgalį – greičiausiai šeštadienį. Iš viso suplanuota įveikti 1 500–1 600 kilometrų. Didelė dalis jų – lauko keliukais, bekele. Tik pajūrio savivaldybėse pasienio zonoje daugiau asfaltuotų ruožų.

Iš Ukmergės ekipažas suko link Šalčininkų, paskui pasieniu judėjo į Lietuvos Šiaurę.

Į kelionę aplink Lietuvą atliekant kilnią misiją V. Patėjūną pirmadienį išlydėjo ne tik artimieji, bet ir Ukmergės onkologinių ligonių asociacijos „Uola“ nariai.

Išvažiuodamas vyras išsivežė jų laišką – raginimą skleisti žinią, kad onkologinė liga nėra nuosprendis, su ja galima susigyventi, draugauti ir ilgai laimingai gyventi pilnavertį gyvenimą.

Tai – liga, kuri priverčia stabtelėti ir pamąstyti, ar teisingai gyvename – be pavydo, apkalbų, sumaterialėjimo, susireikšminimo, ar mylime vieni kitus…

„Ištikti bėdos nelikite vieni, burkitės į organizacijas, bendrijas, klubus, asociacijas. Šiandien ši liga pasibeldė į mano duris, rytoj gal ir tavęs neaplenks.

Bendrystė veža, bendrystė gydo. Kartu viską ištversite, viską nugalėsite, aplenks baisios ligos palydovas – depresija“,  – rašoma ukmergiškių  žinutėje.

Paklausus, kodėl savo ligos istorijos neslepia, o nutarė ja pasidalinti, sako, kad tai yra labai svarbu – visiems žinoti, kad nereikia delsti, slėptis, atidėlioti ir kad laiku pastebėta liga yra įveikiama.

Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *