Balandžių kaimynystė patinka ne visiems

Gedimino Nemunaičio nuotr. Taisyklės skelbia, kad draudžiama lesinti laukinius paukščius, taigi ir balandžius, bendro naudojimo teritorijoje.

Nors balandžiai pastaraisiais metais yra tapę savotiškais Ukmergės simboliais, jų draugija patinka ne visiems.

Lizdams sukti neretai šie paukščiai pasirenka balkonus. Kaip to išvengti pasakoja daugiabučių priežiūra ir administravimu užsiimančios „Civinity Namai“ pastatų techninės priežiūros vadovas Evaldas Jančiauskas.

Balkone apsigyvenę balandžiai, ypač ankstyvais rytais, burkuoja ir skleidžia ramybę trikdančius garsus. Tačiau triukšmas – ne pagrindinė bėda.

Paukščiai teršia aplinką, o kai išmatos išdžiūsta, į orą patenka smulkių jų dalelių. Jeigu išmatose yra bakterijų, jos per orą gali būti įkvepiamos ir taip atsidurti žmonių organizmuose.

Nacionalinio sveikatos centro duomenimis, tarp populiariausių balandžių platinamų ligų yra ornitozė, sukelianti plaučių uždegimą. Be to, gali platinti ir blusas, erkes ir kitus parazitus.

Balandžiai perėti pradeda pavasarį ir kas mėnesį atsiveda vieną vadą – ir taip iki vasaros pabaigos.

Gyvenantys mieste paukščiai šiuo laikotarpiu ieško ramesnių vietų lizdams sukti.

Pasak E. Jančiausko, jeigu balkone ima lankytis balandžiai, tikėtina, kad jie dairosi vietos lizdui sukti.

„Visos balkono vietos, kur balandis galėtų laisvai tupėti ir sukti lizdą, pavyzdžiui, lentynos, turėtų būti pertvarkytos taip, kad prie jų paukščiai neprieitų“, – komentuoja E. Jančiauskas.

Pasak pašnekovo, pasitaiko ir atvejų, kai žmonės į savo daugiabučius prisikviečia balandžius, patys juos lesindami.

Ne daug kas žino, kad balandžių lesinimas mieste – draudžiamas. Didžioji dauguma Lietuvos savivaldybių laukinių paukščių lesinimą yra apribojusios, o balandžių lesinimą ar laikymą balkonuose uždraudusios dėl ir taip didelės balandžių populiacijos.

Lesinantiems balandžius savo balkone ar metantiems maistą iš jo gresia baudos nuo 30 Eur iki 130 Eur, o pažeidimą padarius pakartotinai – nuo 100 Eur iki 230 Eur.

Gyvūnų laikymo Ukmergės rajono savivaldybės teritorijos gyvenamosiose vietovėse taisyklės skelbia, jog asmenims draudžiama laikyti balandžius dviejų butų ar daugiabučių gyvenamųjų namų palėpėse, rūsiuose, balkonuose, gyvenamosiose patalpose. Balandžiai gali būti laikomi savininko nuosavoje valdoje tam pritaikytose patalpose, turint raštišką kaimyninių valdų savininkų sutikimą.

Draudžiama lesinti laukinius paukščius bendro naudojimo teritorijoje, išskyrus tam tikslui įrengtose ir prižiūrimose lesyklose.

Ką daryti, jeigu kaimynai lesina balandžius, o dėl prijaukintų laukinių paukščių kenčia kaimynai? Tokiais atvejais reikėtų fiksuoti paukščių lesinimą ir apie tai pranešti Savivaldybei.

Net jeigu balandžių specialiai nelesinate, tačiau balkone balandžiai užtinka maisto, jis juos privilios. Todėl rekomenduojama balkonuose nelaikyti jokių maisto produktų bei šiukšlių.

Tikimybė, kad sulauksite balandžių, kyla ir tuomet, kai šie paukščiai šalia daugiabučio randa maisto. Pavyzdžiui, namas yra netoli šiukšlių konteinerių, parduotuvių, turgaus ar parko. Tokiais atvejais daugiabutis balandžiams tampa laikina poilsio vieta.

Susiduriant su balandžiais rekomenduojama taikyti ir kitas atbaidymo priemones.

Jeigu namuose auginate katę ar šunį, leiskite jiems reguliariai pabūti balkone. Balandžiai puikiai atpažįsta kitus gyvūnus ir supranta, kad jie gali kelti jiems grėsmę. Žinodami apie tokias rizikas balandžiai apsigyventi jūsų balkone nenorės.

Gali padėti ir gyvūnų, pavyzdžiui, varnos, figūrėlės. Tačiau daugeliu atveju ši priemonė būna laikina, nes ilgainiui balandžiai supranta, kad priešas nejuda ir nekelia grėsmės, todėl grįžta. Atbaidyti paukščius gali ir atspindinčios medžiagos, tokios kaip blizgios nuo vėjo judančios juostos ar kompaktiniai diskai.

Norint, kad balandžiai netupėtų ant balkono atbrailų ar turėklų, rekomenduojama įsirengti specialius paukščiams skirtus spyglius. Juos sumontavus balandžiams nepatogu nutūpti, todėl jūsų balkoną paukščiai turėtų aplenkti.

Populiarėjančia priemone tampa ultragarsą skleidžiantys aparatai, kurie skleidžia paukščiams nemalonų, o žmogaus ausiai negirdimą garsą. Girdėdami šį garsą balandžiai neskris į balkoną, o užklydę nenorės jame likti.

Taip pat šie miesto paukščiai yra jautrūs aštriems kvapams, todėl galima naudoti aštrius prieskonius, tokius kaip pipirai, aitrioji paprika, ir jais barstyti balkono patalpas. Balkone taip pat galima pasodinti aitrius kvapus skleidžiančius augalus, pavyzdžiui, levandas, pipirmėtes, bazilikus. Norintiems naudoti specialiai skirtas priemones pravers parduotuvėse parduodami specialūs skysčiai, skirti paukščiams atbaidyti. Jų koncentratu reikia ištepti balkono vietas, kuriuose lankosi balandžiai.

Norint atsikratyti nepageidaujamos kaimynystės geriausia naudoti kelias priemones. Pirmiausia reikėtų susitvarkyti balkoną, išvalyti nuo balandžių jau paliktų teršalų, išnešti nenaudojamus baldus, pašalinti lentynas, kad ant jų paukščiai negalėtų tūpti ir sukti lizdų.

Kuo daugiau laiko leisite balkone jūs ar jūsų augintiniai, tuo didesnė tikimybė, kad balandžiai nesirinks balkono kaip saugaus prieglobsčio perėti.

Pasitaiko ir atvejų, kuomet balandžiai vietos saugiai perėti ieško daugiabučio namo  palėpėje ar techninėse patalpose. Tokiais atvejais rekomenduojama kreiptis į  administratorių, kad kiaurymės, per kurias balandžiai patenka į pastatą, būtų užsandarintos.

UŽ inf.

Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *