Dainų šventėje – repeticijos iki nakties ir neišdildomi įspūdžiai

Dainiaus Vyto nuotr. Orkestras ir šokėjos ruošiasi eisenai.

Visą savaitę Lietuvą džiuginusi Dainų šventė, kurioje dalyvavo ir gausus būrys ukmergiškių, baigėsi.

Jos kulminacija tapo šeštadienį Vilniaus Vingio parke nuskambėjusi Dainų diena, kurioje dalyvavo net 12 tūkstančių choristų, atlikusių daugiau nei 3-ijų valandų programą.

Liepos 6-ąją ukmergiškiai kartu su kitais keliasdešimt tūkstančių Lietuvos dainų šventės dalyvių dalyvavo eitynėse Vilniuje nuo Katedros aikštės. Visi judėjo keturis kilometrus sostinės centru iki pat Vingio parko estrados – į Dainų dienos koncertą.

Ukmergiškius į šventę lydėjo koordinatorės – Savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus specialistės Ingrida Krikštaponienė ir Lolita Gerulskienė.

L. Gerulskienė papasakojo, kad eitynėse dalyvavo rajono savivaldybės meras Darius Varnas, administracijos direktorė Inga Pračkailė bei kai kurie Tarybos nariai. Atsižvelgiant į organizatorių užduotą žolynų temą, ruošiantis eitynėms Deltuvos kultūros namai iš šiaudų pagamino aštuonis baltiškus ženklus, 50 paukščių. Tad delegacija atrodė vientisai, estetiškai, ekologiškai.

Pasak L. Gerulskienės, ukmergiškiai Dainų šventėje išsiskyrė gausa. Iš mūsų rajono dalyvavo 27 kolektyvai, per 600 žmonių. Vyko dvi laisvosios menininkės – Rasa Šimonienė kalbėjo tarmiškai, Gražina Gabrilavičienė mėgdžiojo paukščių balsus. Taip pat važiavo ir orkestras su savo šokėjomis. „Kiti rajonai tokiu skaičiumi pasigirti negali. Pasirodėme beveik visose programose – vokalinių ansamblių, chorų, folkloro, teatro, šokių, dainų. Neturime tik kanklininkų“, – pasakojo koordinatorė.

Teatrai, folkloro kolektyvai į šventę vyko vienai dienai, vokaliniai ansambliai – dviem, kiti darbavosi visas dienas. „Vadovai labai atsakingai ruošė kolektyvus. Repeticijos vyko nuo ryto iki vakaro, kartais šokėjai grįždavo pirmą valandą nakties, sukaitę, pavargę“, – pasakojo L. Gerulskienė. Ukmergiškiai gyveno mokykloje su vidiniu kiemu, kuriame taip pat vyko repeticijos.

Teiraujantis apie iššūkius, sakė, kad maitino tikrai gerai. Koordinatorės apsilankė visose maitinimo vietose ir tuo įsitikino. Gal tik pirmąją dieną pritrūko daržovių, tačiau vėliau viskas buvo sklandu.

Trys vaikai susirgo, medikai konstatavo virusą. Taip pat pasitaikė alergijų dėl vabzdžių įkandimų, kai kuriems sutino kojos, vienu atveju teko kreiptis į priimamąjį.

Šokėjams buvo iššūkis vienoje iš kompozicijų iškėlus rankas klūpėti ant dirbtinės stadiono žolės ar skaldos – pirmąją dieną grįžo kone iki kraujo nutrintais keliais. Kitomis dienomis dengė kelius, juos apsirišdami.

Kolektyvus į šventę iš Ukmergės vežė 15 autobusų parko ir 11 mokyklinių autobusų. Kai kurie jų važiavo po kelis kartus.

Maitinimo, kelionių ir kitos išlaidos, L. Gerulskienės teigimu, finansuotos iš Dainų šventei skirtų nacionalinių lėšų. Drabužių klausimus sprendė įvairiai. Daug kolektyvų  buvo aprengti 2018 metais, minint Lietuvos šimtmetį. Resursai kasmet papildomi iš etninės kultūros programos, taip pat 50 proc. prisideda Nacionalinis kultūros centras. Šiemet rajono biudžete Dainų šventei buvo skirta 20 tūkst. Eur. Mūsų kolektyvai repeticijoms turėjo marškinėlius su užrašu „Ukmergė“, gavo lietpalčius, taip pat buvo nupirktos tautinės juostos prie tautinių kostiumų.

Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *