Pradedama teikti pacientų pavėžėjimo paslauga

Nuo liepos Ukmergėje, kaip ir visoje Lietuvoje, pradėta teikti pacientų pavėžėjimo paslauga. Kriterijus atitikę pacientai ją gali užsisakyti telefonu 1808 iš namų į gydymo įstaigą ir atgal.

Sveikatos apsaugos ministerija skelbia, kad pavėžėjimo paslauga skirta keturioms tikslinėms grupėms. Ji skirta gyventojams, kuriems nustatytas 55 proc. ar mažesnis dalyvumo lygis, nustatytas neįgalumo lygis, 75-erių metų bei vyresniems asmenims, ir kai šioms trims grupėms priklausantys asmenys turi teisę į priemokas už kompensuojamuosius vaistus dėl nepakankamų pajamų. Ketvirtoji grupė – asmenys, kuriems paslauga yra reikalinga dėl sveikatos būklės.

Trumpuoju numeriu 1808 užsakyti pavėžėjimo paslaugą gali ir socialinis darbuotojas, šeimos narys, sveikatos priežiūros specialistas. Kartu su pacientu užsakytu transportu gali vykti ir jį lydintis asmuo.

Skelbiama, kad operatorius, patikrinęs, ar pacientas turi teisę gauti paslaugą, skiria jo poreikius atitinkančią transporto priemonę, suderina laiką. Paslauga yra planinė, ją užsakyti rekomenduojama ne anksčiau kaip prieš mėnesį ir ne vėliau nei prieš dvi darbo dienas.

Pasiteiravome, kaip ši paslauga startuoja mūsų savivaldybėje, ar nebus painiavos, visiems skambinant vienu trumpuoju numeriu.

Ukmergės rajono savivaldybės administracijos direktorė Inga Pračkailė informavo, kad savivaldybė vykdys tik hemodializuojamų asmenų pavėžėjimo funkciją.

„Tokių žmonių rajone nėra daug, jų skaičius aiškus, srautai nėra dideli, problemų dėl kontaktavimo nekyla“, – kalbėjo direktorė. Visų kitų asmenų, atitinkančių kriterijus, pavėžėjimą koordinuoja Greitosios medicinos pagalbos (GMP) tarnyba.

Anot GMP tarnybos vadovo Nerijaus Mikelionio, didžiąją dalį pavėžėjimo paslaugų vykdys ne GMP brigados, o viešuosius konkursus laimėjusios įmonės.

Pavėžėjimas skirstomas į nespecializuotą ir specializuotą. Pastaroji paslauga teikiama greitosios medicinos pagalbos automobiliu. Nespecializuoto pavėžėjimo metu medikas pacientų nelydi.

Pavėžėjimo paslaugos bus apmokamos valstybės biudžeto bei Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis, išskyrus hemodializės – ją kompensuos savivaldybės.

Pilotinis pacientų pavėžėjimo projektas startavo praėjusių metų vasarą 20-yje šalies savivaldybių.

Siekiant surinkti aktualius duomenis bei įdiegti įvairius techninius ir organizacinius sprendimus, projektas buvo įgyvendinamas etapais, įjungiant skirtingas pacientų grupes: turinčius hemodializės ir transplantacijos paslaugų poreikį, vyresnius nei 75-erių metų amžiaus pacientus, turinčius negalią.

Nuo šiol visoms šioms pacientų grupėms pavėžėjimo paslauga teikiama ir toliau, tik išplečiant geografiją iki visos Lietuvos.

Per vienuolika bandomojo projekto mėnesių iš viso buvo suteikta 16,5 tūkst. pavėžėjimo paslaugų, iš jų 12,3 tūkst. – inkstų ligomis sergantiems pacientams, kuriems periodiškai būtina atlikti hemodializės procedūrą. 1,7 tūkst. pacientų buvo vežami į gydymo įstaigą specializuotoms ambulatorinėms paslaugoms gauti, per 700 kartų – ambulatorinėms reabilitacijos paslaugoms.

UŽ inf.

Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *