Medis kliudė teismo pastatą – žalą padengti teks Savivaldybei

Gedimino Nemunaičio nuotr. Puvinio pažeistas medis – grėsmė turtui ir gyvybei. Tačiau nustatyti, kad medis tikrai supuvęs, kartais įmanoma tik jį nupjovus.

Nuvirtusiam medžiui kliudžius teismo pastatą Ukmergėje, žalą turi padengti Ukmergės rajono savivaldybė.

Ukmergės rajono meras Darius Varnas neseniai pasirašė potvarkį dėl draudimo išmokos, atsižvelgiant į AB „Lietuvos draudimas“ gautą raštą.

Įvykis, dėl kurio į Savivaldybę kreipėsi draudimo įmonė, nutiko šiemet, balandžio 14 d.

Per jį nukentėjo Deltuvos gatvėje esantis Nacionalinei teismų administracijai priklausantis teismo pastatas. Ant jo užvirtęs medis statinį nežymiai apgadino.

Patirta žala nėra didelė – Savivaldybės administracijos Apskaitos skyriui pavesta atlyginti „Lietuvos draudimo“ Nacionalinei teismų administracijai išmokėtą draudimo išmoką – 771,79 Eur.

Šis potvarkis per vieną mėnesį pasirinktinai gali būti skundžiamas Savivaldybės merui, Lietuvos administracinių ginčų komisijai, Regionų administracinio teismo Vilniaus rūmams ar bet kuriems Regionų administracinio teismo rūmams.

Ukmergės miesto seniūnas Žilvinas Dirsė pasakojo, kad virsdamas teismo pastatą kliudė senas uosis. Tačiau vizualiai jis neatrodė ligotas ar nudžiūvęs. Tik kai nuvirto paaiškėjo, kad jo šaknų sistema pažeista. O kadangi to nuspėti nebuvo įmanoma, mano, kad Savivaldybė žalos neturėtų padengti.

„Tačiau tai – tik mano asmeninė nuomonė“, – sakė seniūnas, atkreipdamas dėmesį, kad neretai nustatyti, jog medis pažeistas neįmanoma, kol jis nenugriūna. Ypač tai liečia uosius, turinčius silpnesnę šaknų sistemą. Vienas kitas uosis, augantis šalia teismo esančiame Miniatiūrų parke, nuvirsta kasmet, nors visi, kurie buvo palikti tvarkant teritoriją, specialistų buvo apžiūrėti ir įvertinti kaip sveiki.

Minėtas įvykis, kai draudimas išsireikalauja iš Savivaldybės padengti išlaidas, atsiradusias dėl virstančių medžių padarytos žalos, pasak Ž. Dirsės, laimei, pirmas ir vienintelis per pastaruosius metus.

Tačiau seniūnas atkreipia dėmesį, kad problemų dėl šalia pastatų augančių senų medžių esama. Deja, jei tik prireikia kurį nupjauti, tuojau susiduriama su neigiama gyventojų reakcija.

Gegužės pabaigoje viena sena liepa buvo nupjauta pačiame miesto centre, Kęstučio aikštėje, priešais Savivaldybę. Redakcijoje tada taip pat sulaukėme gyventojo skundo, kad pjaunamas parkas. Tačiau, seniūno teigimu, nukirsta liepa buvo smarkiai pažeista puvinio ir tai buvo matyti vizualiai. Negana to, patvirtinti, kad liepos šalinimas yra neišvengiamas, buvo atvykęs ir specialistas.

Pasidomėjus, kodėl tada buvo paliktos dar kelios apdžiūvusios Kęstučio aikštės parko liepos, seniūnas sakė, kad leidimas joms pjauti neišduotas. Nors medžiai antrus metus stovi beveik be lapų, specialistai konkrečios priežasties, kodėl taip yra, nenustatė.

Jie rekomendavo apdžiūvusias liepas apgenėti, bet palikti. Seniūnas sakė, kad dabar svarstoma, kaip tai padaryti estetiškai.

Pernai vasaros pabaigoje kalbintas želdinių inventorizacijos paslaugas Ukmergėje atlikusios bendrovės vadovas svarstė, kad Kęstučio aikštės šimtametės liepos galėjo neatlaikyti sausros. Neigiamą įtaką šaknims galėjo padaryti ir atlikti aikštės tvarkymo darbai.

UŽ inf.

Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *