Buvęs knygynas atvėrė duris kultūrinei veiklai

Atidarymui pasiruošę.

Duris lankytojams pravėrė buvęs Ukmergės senasis knygynas. Šias patalpas valdys Vlado Šlaito viešoji biblioteka, „Vilkamirgės“ galerija rūpinsis meno sklaida, o renginius organizuos VšĮ „Nekarūnuotas“.

Kęstučio aikštėje dar cariniais laikais statytame pastate beveik ištisą šimtmetį veikė knygynas, vadintas Ukmergės senuoju knygynu. Paskutiniu metu jis sunkiai vertėsi, o po pandemijos, 2022 metų balandį, paskelbė užsidarantis.

Kadangi patalpos priklauso savivaldybei, buvo nutarta čia tęsti kultūrinę veiklą.

Buvęs Ukmergės senasis knygynas dabar vadinsis „Ukmergės senuoju (nebe)knygynu“.

Vlado Šlaito viešosios bibliotekos direktorė Sigita Astikienė sakė, kad pavadinimas primena kone šimtmetį skaičiuojančią istoriją, buvusią patalpų paskirtį, nuo kurios labai nenutolta.

Atlikus remontą biblioteka čia įrengė erdvę susirinkti, bendrauti, naudotis internetu. Veiklas čia orientuos į jaunimą. Sieks, kad patalpos būtų atviros lankytojams patogiu metu. Antradieniais–penktadieniais jos bus atviros nuo 10 iki 19 val., o šeštadieniais – iki 16 val.

Pasak S. Astikienės, bibliotekos misija yra aktyviai dalyvauti bendruomenės gyvenime, įsitraukti į vietos aktualijas, kurti šiuolaikišką ir inovatyvią, atvirą krašto pažinimui erdvę. „Tokią erdvę ir kuriame „Ukmergės senajame (nebe)knygyne“, – sakė ji.

Į šias patalpas persikėlė ir „Vilkamirgės“ galerija, iki šiol veikusi bendradarbytės centro „Spiečius“ patalpose. Pirmoji čia eksponuojama paroda – Violetos Bubelytės ir Vadim Šamkov fotografijų paroda.

„Vilkamirgės“ galerijos kuratorė Oksana Judakova sako, kad pagrindinė veiklos kryptis čia – profesionalaus meno sklaida. „Kadangi profesionalumą matuojame ne tik pagal formalųjį išsilavinimą, bet ir pagal kūrybos gylį, galerijoje pristatome ne tik žinomų menininkų, bet ir niekam nežinomų, meno nestudijavusių kūrėjų parodas. Šiuo metu vykdome Lietuvos autsaiderių meno tyrimą, todėl galerijoje bus rengiamos autsaiderių meno parodos“, – dalijosi galerijos įkūrėjai O. Judakova ir Arūnas Kulikauskas.

VšĮ „Nekarūnuotas“ – šiemet įsikūrusi organizacija – su biblioteka pasirašė neterminuotą sutartį dėl renginių organizavimo.

Organizacijos nariai atidarymo proga surengė simbolinę meninę akciją „Sujunk: Sena-nauja“. Jos metu daužė lėkštes su užrašytais bendradarbiaujančių institucijų pavadinimais. Kaip sakė VšĮ „Nekarūnuotas“ direktorė Eglė Butkutė, vėliau organizacija pakvies į kūrybines dirbtuves, kurių metu iš šių šukių dėlios mozaiką.

„Ukmergės senajame (nebe)knygyne“ biblioteka taip pat inicijuos savo veiklas, susijusias su literatūra, istorija, paveldu, knygomis.

Ketvirtadienį vykusi atidarymo šventė užbaigta ukmergiškių dueto, pasivadinusio „Odi & Haris“ koncertu. Haroldui Liumparui pasitelkus garso režisūros įgūdžius ir „loop“ techniką, sujungiami įvairių instrumentų garsai, kuriuos papildo Odilijos Murauskaitės vokalas. „Odi & Haris“ šioje erdvėje koncertavo jau nebe pirmą kartą.

Prieš pradedant naują gyvenimą patalpas teko atnaujinti. S. Astikienė informavo, kad remontui prireikė per 30 tūkst. eurų. Pakeista elektros instaliacija, perdažytos sienos, įrengtas patogus tualetas, į kurį bus galima įvažiuoti ir su vežimėliu, pakeistos palangės, durys, įrengtas galerijos apšvietimas, įkurta darbo vieta, nupirkti patogūs krėslai lankytojams. „Vykdant remontą labai pagelbėjo Savivaldybės administracija, Statybos ir infrastruktūros skyriaus vedėjas Tadas Balžekas, Turto ir įmonių valdymo skyriaus vedėja Daiva Gladkauskienė“, – dėkojo bibliotekos direktorė. Pasak jos, trys partneriai toliau vystys idėją ir kurs vientisą programą.

Buvusiame knygyne knygas pirko ne viena ukmergiškių karta, daugumai miestelėnų ši vieta yra brangi ir svarbi, tad jos išsaugojimas visuomeninėms kultūrinėms veikloms – sveikintinas žingsnis.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *