Rinkimuose dalyvavo mažiau nei trečdalis šią teisę turinčių ukmergiškių

Rinkimuose į Europos Parlamentą dalyvavo vos 27,56 proc. teisę balsuoti turinčių ukmergiškių, o jų pasirinkimas buvo kiek kitoks nei visos Lietuvos.

Daugiausia simpatijų ukmergiškiai išsakė socialdemokratų partijai – 20,35 proc., antroje vietoje – Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai – 16,25 proc. Trečioje vietoje pagal ukmergiškių skirtus balsus – Lietuvos regionų partijos politikai su Živile Pinskuviene priešakyje. Jiems ukmergiškiai atidavė 15,64 proc. balsų. Lietuvoje ši politinė jėga rinkėjų neįtikino – į Europos Parlamentą neiškovojo nė vieno mandato.

Mūsų šalies rinkėjų valia daugiausia mandatų Europos Parlamente laimėjo konservatoriai. Kaip ir lig šiol jie turės tris mandatus: darbus tęs Andrius Kubilius ir Rasa Juknevičienė. Trečiasis mandatas šį kartą atiteko Seimo vicepirmininkui Pauliui Saudargui. Jis pakeis Liudą Mažylį.

Socialdemokratai, kaip ir prieš penkerius metus, turės du atstovus. Darbą tęs Vilija Blinkevičiūtė, o praėjusią kadenciją dirbusį Juozą Oleką pakeis Vytenis Povilas Andriukaitis.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų partijai atstovaus buvęs sveikatos apsaugos ministras, Seimo narys Aurelijus Veryga.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijai-Krikščioniškų šeimų sąjungai atstovaus mandatą išsaugojęs Waldemaras Tomaszewskis.

Liberalų sąjūdžiui dar penkerius metus atstovaus Petras Auštrevičius.

Pirmą kartą Europos Parlamento rinkimuose dalyvavusi Laisvės partija laimėjo vieną vietą ir darbui į Briuselį siunčia Dainių Žalimą.

Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ atstovas bus eurokomisaras Virginijus Sinkevičius.

Mandatą Europos Parlamente iškovojo apkaltos būdu iš Seimo pašalintas Petras Gražulis, į rinkimus ėjęs su Tautos ir teisingumo sąjunga (centristai, tautininkai).

Rinkimuose į Europos Parlamentą savo partijų sąrašuose dalyvavo ir ukmergiškiai – ukmergiškių išrinktas Seimo narys  Juozas Varžgalys (Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga) ir  Lietuvos regionų partijos atstovė Justina Dirsienė. Rinkimai jiems nebuvo sėkmingi. 

Prieš penkerius metus rinkimai  į Europos Parlamentą vyko kartu su antru šalies Prezidento rinkimų turu, ir tada buvo sulaukta gerokai didesnio balsavusiųjų skaičiaus – tąsyk dalyvavo bemaž pusė.  Šįkart  savo pilietinę valią atėjo išreikšti vos 28,94 proc. rinkėjų.

UŽ inf.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *