Vilkmergėlės upelio tvenkinį švarins amūrai

Ukmergės miesto bendruomenė „Kaimynai“ Vilkmergėlės upelio tvenkinyje „apgyvendino“ 55 amūrus.

Tikimasi, kad amūrai, besimaitinantys žolėmis, tvenkiniui neleis užželti.

Bendruomenės pirmininkė Irena Šlepikienė sakė, kad į tvenkinį paleisti 55 nedideli amūrai, įsigyti iš bendruomenės lėšų. Už juos sumokėta 140 Eur. 

Pirmininkė papasakojo, kad ir anksčiau bendruomenės vyrai, kurie yra žvejai, kas kur pagavę kokią žuvį paleisdavo į tvenkinį.

Pasak I. Šlepikienės, tvenkinį lankyti, jame maudytis mėgsta ne tik greta jo gyvenančios bendruomenės nariai, bet ir žmonės, atvykstantys iš miesto.

Tačiau tvenkinys dėl gedimų užtvankoje vasaromis išdžiūdavo,  per karščius likdavo tik siaurutis vandens upelis, o pakraščiuose suželdavo žolė. Dėl šios problemos buvo kreiptasi į rajono savivaldybės administraciją, ir pernai vasarą į bendruomenės kreipimąsi sureaguota. Užtvanka suremontuota. Po remonto, tikimasi, gal nebeišdžius.

Kadangi atliekant darbus iš tvenkinio buvo visiškai išleistas vanduo, žuvų beveik nebeliko. Tad vėl prileidus vandens jame gausiai auga žolės. „Tarėmės, ką daryti ir vyrai pasiūlė, kol dar nėra plėšrių žuvų, įleisti amūrų, kurie yra žolėdžiai, kad jie išvalytų vandenį“, – dalijosi sumanymu pirmininkė. Amūrai nupirkti visai maži. „Vos nepavėlavome. Kai pradėjome domėtis, supratome, kad įžuvinimo sezonas jau beveik baigiasi ir paaugintų amūrų jau negavome“, – kalbėjo I. Šlepikienė. Bendruomenė tikisi, kad amūrai augs sotūs, dideli ir atliks gerą darbą, dėl kurio jie buvo nupirkti, o vanduo bus švarus ir visi galės maudytis.

Ateityje į tvenkinį planuojama vėl įleisti pavienių lynų bei kitų žuvų. 

Pirmininkė pasidžiaugė, kad miesto seniūnija tvarko paplūdimį kitame tvenkinio krante. Bendruomenė tvarko krantą savo pusėje. „Atvežė porą mašinų smėlio. Tvarkomės pakrantę. Norime, kad dugnas būtų švarus, nedumblėtas“, – pasakojo pašnekovė. Anot jos, bendruomenė tai daro ne vien dėl savo narių, bet ir dėl visų ukmergiškių ir kviečia juos taip pat prisidėti puoselėjant tvenkinio aplinką, dalyvauti organizuojamose talkose.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *