Ukmergiškės sukurtas stalo dekoras tapo nugalėtoju

Ukmergiškė Erika Pečiulė (Zylė) renginių idėjų ir tendencijų festivalyje „Revolution“ vykusiame stalų dekoro konkurse tapo nugalėtoja. Jos pasirinkta trapumo tema ir meniškas prisistatymas sužavėjo visus komisijos narius.

Idėjų ir tendencijų festivalis „Revolution“ šurmuliavo gegužės 22–24 dienomis Vilniuje. Jo metu vyko konferencija ir diskusijos, kuriose dalyvavo apie 90 pranešėjų iš Lietuvos ir užsienio, veikė  ekspozicijų erdvė Rotušės aikštėje, vyko renginių rinkos projektų apdovanojimai, renginių vedimo, fotografų, įspūdingiausio torto, stalo dekoro konkursai. Toks renginys, suburiantis pramogų industrijų dalyvius, vyko antrą kartą.

Stalo dekoro konkurse tarp septynių dekoratorių savo idėją pristatė ir ukmergiškė E. Pečiulė.

Ji papasakojo, kad kvietimą dalyvauti konkurse iš renginio kuratorės Agnės Žiogaitės gavo balandžio pradžioje. Idėja, ką norėtų sukurti, gimė iš karto, bet pasiryžti dalyvauti nebuvo lengva. Eriką kankino daugybė dvejonių. Pirmiausia, gegužę laukė dvi didelės šventės bei kelionė į Italiją, kur moteris šventė savo penkiasdešimtmetį. Tad laiko ruoštis konkursui labai trūko. Be to, žinodama vertinimo komisijos narius ir konkurentus, profesionalus, nerimavo, kad nebūtų sutrypta.

Besibaigiant registracijos terminui Erika vis dar dvejojo ir tik sulaukusi pakartotinio kuratorės, sakiusios, jog į konkursą kviečiami tik atrinkti, originaliai kuriantys dekoratoriai, paraginimo ryžosi dalyvauti.

„Manimi labiau tikėjo visi kiti – šeima, draugai – nei aš pati. Labai palaikė dukra“, – kalbėjo Erika.

Pasak ukmergiškės, pernai konkurse dalyvavo penki dekoratoriai, dauguma jų kūrė pagal vieną konceptą ir tik vieno dekoras buvo išskirtinis. Jis ir tapo laimėtoju. Šiemet visi septyni dalyviai pateikė kardinaliai skirtingas idėjas.

„Mačiau, kad yra labai rimtų konkurentų. Man buvo svarbu nesusimauti. Kad galėčiau tapti nugalėtoja, apie tai net negalvojau. Šiame konkurse pirmiausia nugalėjau save, kad išdrįsau dalyvauti. Esu dėkinga už paskatinimą kuratorei“, – neslėpė Erika.

E.Pečiulės pagrindinė dekoro puošmena konkurse buvo neįtikėtinai trapūs balti pienių pūkai.

Dar rinko rabarbarų žiedus, smilgas, plukes bei pakalnutes. Šie augalai tapo atskirais dekoro akcentais. Erika iš natūralių medžiagų konstravo karkasą kompozicijai, sukūrė floristinius takelius. Gėlių žiedus, kad nenubyrėtų, fiksavo laku. „Pienes komponavau dar neperžydėjusiais žiedais. Sunku buvo numatyti galutinį rezultatą, nes niekad anksčiau to nebuvau dariusi“, – pasakojo dekoratorė.

Reikėjo sukurti ne tik stalo dekorą, bet ir prisistatymą, paruošti aprašą anglų kalba. Erikos prisistatymas buvo eiliuotas. Jame taip pat akcentavo trapumą, laikinumą. „Žmogaus gyvenimas labai laikinas. Jį galima palyginti su gėlės žiedu. Šiandien žiedas žydi, rytoj jo jau nebėra“, – dalijosi mintimis.

Lygindama savo darbą su kitų dekoratorių Erika sako: „Man gražu modernūs darbai, bet tai – ne man. Aš kuriu su tuo, kas iš gamtos, kas natūralu. Viena yra nupirkti detales iš sandėlio ir jomis dekoruoti, kita – rinkti ir ruošti gyvas lauko gėles.“

Stalų dekoras konkurse vertintas pagal nustatytus kriterijus. Atsižvelgta į tvarumą, idėjos originalumą, kompoziciją, meniu, prisistatymą. Vietoje meniu Erika pateikė savo eiles.

Komisija, kurią sudarė menininkas Tadas Černiauskas, dekoratorius Mantas Petruškevičius, vestuvių planuotoja Laura Vagonė, tendencijų ekspertas Stefan Nilsson ir pernai metų šio konkurso laureatas Lukas Svirplys, be svarstymų nugalėtoju paskelbė „Zylės dekoro“ stalą.

Dekoravimu Erika užsiima ne taip ir seniai. 28-erius metus ji dirba floriste, iš jų 23-ejus – savo gėlių parduotuvėje „Kupolės gėlės“. „Vaikai jau dideli, atsirado daugiau laiko ir jaučiau, kad noriu realizuoti save“, – pasakojo Erika.

Prieš pat pandemiją ir karantiną moteris dalyvavo vestuvių planavimo kursuose. Juose ir atrado naują veiklos nišą. „Supratau, kad vestuvių planuotoja nebūsiu, nes tai – vadyba, o aš esu kūrėja. Tačiau pagalvojau, kad galiu dekoruoti šventes. Turėjau drąsos pabandyti“, – dalijosi pašnekovė. Pirmoji dekoruota šventė – kaimyno vestuvės.

Dabar moteris dekoruoja įvairias šventes.

Pasak jos, daugelis mano, kad dekoratoriui nėra už ką mokėti, nes jis tik patiesia staltiesę ir padeda puokštę ant stalo. „Iš tiesų, kai dekoruoju šventę, aš dirbu visą dieną, o pasiruošimas trunka dar ilgiau. Išklausiusi kliento norus turiu sukurti viziją, kuri derėtų su šventės aplinka. Toliau laukia inventoriaus, spalvų, apšvietimo parinkimas ir derinimas. Mano namai pilni įvairaus inventoriaus, kurį į šventes gabenu savo automobiliu. Tenka važiuoti net keletą reisų“, – dalijosi savo darbo niuansais moteris.

Ukmergiškiams yra žinomi E. Pečiulės darbai viešose miesto erdvėse. Dvejus metus ji puošė Ukmergę žiemos šventėms: vienais metais Žuvų gatvėje buvo galima paklaidžioti jos sukurtame eglaičių labirinte, kitąmet ji menine instaliacija papuošė erdvę prie piliakalnio. Taip pat E. Pečiulė įgyvendino Tolerancijos centro tvoros nuo Gedimino gatvės pusės puošybos tautiniais raštais idėją.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *