Pristatyta Lietuvos bažnyčių fotografijų paroda

Veprių seniūnijoje, Kultuvėnų kaime, galerijoje „Chesiux“, įrengtoje Lukenskų namuose, atidaryta Valentino Ivinsko fotografijų paroda „Lietuvos bažnyčios“.

Joje eksponuojamos dar sovietmečiu darytos Lietuvos miestų ir miestelių bažnyčių fotografijos.

Parodoje – per 40 V. Ivinsko fotografijų. Jose užfiksuotos ne tik katalikiškos bažnyčios, bet ir kitų konfesijų maldos namai – mečetės, cerkvės. Išorė, aplinka, vidaus puošybos detalės. Kai kurios fotografijos darytos naktį. Pasak autoriaus, sovietmečio laikais bažnyčių aplinka dažnai būdavo apleista, tad tamsa padėdavo tai užmaskuoti, fotografijoje akcentuojant tik bažnyčios vaizdą.

V.Ivinskas dalį gyvenimo dirbo kombinuotų kadrų operatoriumi arba, kaip tais laikais vadindavo, „kinošniku“, o paskutinius keturis dešimtmečius skyrė fotografijai. 1983 metais jis paliko Lietuvos kino studiją ir pradėjo dirbti Enciklopedijų leidyklos fotografu, kur liko iki pat pensijos.

Dirbdamas šį darbą važinėjo po visą Lietuvą, fotografuodamas įvairius objektus enciklopedijai. Fotografavo ir bažnyčias, nors  tuo metu publikuoti tokias nuotraukas (su bažnyčiomis) buvo kone neįmanoma. Visuotinės lietuvių enciklopedijos leidiniams reikalauta kitokių vaizdų. Vis tik V. Ivinskas sukaupė didžiulę kolekciją bažnyčių fotografijų, kurių tik maža dalis pateikta šioje – dar tik antroje – personalinėje autoriaus parodoje.

Tarp Lietuvos bažnyčių – viena kita ir Baltarusijos, kur autoriui teko keliauti fotografuojant enciklopedijoms.

Galerijoje „Chesiux“ surengtoje parodoje greta V. Ivinsko fotografijų eksponuojama ir autentiška Veprių bažnyčios nuotrauka, kurią padovanojo Saulius Pilinkus, „Daiktų istorijų“ autorius. Ši fotografija vepriškiams ypač brangi tuo, kad joje Veprių bažnyčia nufotografuota prieš karą 1937 metais. Nuotraukoje ji yra su bokštu, kuris 1944 m. buvo sugriautas, o po karo nebuvo visiškai atstatytas.

Paroda pristatyta Sekminių dieną. Ši šventė Veprių parapijoje turi ilgaamžes tradicijas – daugelį metų nuo penktadienio iki sekmadienio čia meldžiamasi einant kalvarijas.

Be to, parodos atidarymas sutapo ir su Kultūros naktimi, kai muziejai atviri lankytojams visą parą.

UŽ inf.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *