Teatro sezoną tęs ir vasarą

Pirmą kartą Ukmergės kultūros centro mėgėjų teatras „Vilko pėdsakas“ darbuosis kone visą vasarą. Be pasiruošimo Lietuvos dainų šventei teatro, šiemet pristačiusio naują spektaklį, laukia ir kelionės bei pasirodymai festivaliuose.

Įprastai teatrinis sezonas prasideda rudenį ir baigiasi sulig vasaros pradžia. Maždaug tokiu ritmu „Vilko pėdsakas“ iki šiol ir dirbo. Šiemet šimtmečio Dainų šventei „Kad giria žaliuotų“ besiruošiantis teatras sezoną tęs iki liepos vidurio.

„Vilko pėdsakas“ Dainų šventėje dalyvaus Teatro dienoje, kuri vyks liepos 3-iąją Vilniuje. Šioje šventėje, bendradarbiaudamas su kitų miestų teatrais, kolektyvas vaidins Vinco Mykolaičio-Putino dramos „Valdovas“ ištraukoje. Pagrindinis režisierius Jonas Buziliauskas vadovauja net trims kolektyvams. Ištrauka ruošiama kartu su Punsko, Suvalkų, Kupiškio, Anykščių, Skapiškio mėgėjų teatrais. Jungtinėmis režisierių ir aktorių jėgomis bus sukurtas vaidinimas, pasakojantis apie pagonybės laikus, atspindintis pavergtos genties kovą už laisvę.  

Kiti šalies mėgėjų teatrai ruošia kitų lietuvių dramaturgijos kūrinių ištraukas, kurios taip pat bus pristatytos Dainų šventėje Valdovų rūmų kieme įrengtoje scenoje. Dar kiti užpildys Valdovų rūmų menes ar pasirodys su performansais Pilies gatvėje. O Teatro dieną vainikuos bendras visų teatrų darbas – Justino Marcinkevičiaus „Mažvydas“.

Iki pasirodymo Dainų šventėje ukmergiškių laukia ilgas pasirengimas, aktoriai ruošiasi pagoniškus rūbus. Pirmoji repeticija vyko Anykščiuose. Kitos repeticijos su pasirodymais numatytos kitose vietovėse – Skapiškyje, Telšiuose. Po Dainų šventės, liepos 16-ąją, kūrinys bus suvaidintas Anykščiuose, prie Puntuko akmens.

Be pasiruošimo Dainų šventei „Vilko pėdsakas“ vasarą dalyvaus ir festivaliuose. Šiuo metu kolektyvas turi du kūrinius: kaukių performansą „Miesto metamorfozės“ ir spektaklį pagal Kosto Ostrausko pjesę „Gaidžio teismas“.

Kaukės balandžio mėnesį „nubudo“ Vlado Šlaito viešojoje bibliotekoje, kur prieš tai buvo eksponuojamos, ir pristatė performansą. „Miesto metamorfozės“ rodytos ir Kaišiadoryse – šių metų Lietuvos kultūros sostinėje, tarptautiniame teatrų festivalyje. Pasirodymą stebėję svečiai – profesionalūs teatrai iš Latvijos bei Sakartvelo – parodė didelį susidomėjimą performansu, daug klausinėjo apie idėją bei jos išpildymą.

Gegužę šis kaukių performansas keliaus į Skapiškyje vyksiančią tarptautinę teatrų šventę „Pienės pūkas“. Vis daugiau renginių organizatorių domisi meninėmis žiūrovų provokacijomis, įtraukiančiomis į veiksmą, skatinančiomis diskusiją, kokiomis kiti mėgėjų teatrai nelabai užsiima.

Ukmergiškis „Vilko pėdsakas“ yra bene vienintelis mėgėjų teatras Lietuvoje, savo veiklą grindžiantis ne vien tradiciniais spektakliais, bet ir performansais bei bendruomeniniu menu, kai siužetai imami iš aplinkos, o žiūrovai tampa dalyviais.

Teatrui vadovauja Skaistė Vasiliauskaitė-Dančenkovienė, režisavusi pastarųjų dvejų metų Ukmergės kultūros centro spektaklius „Vilkošvaistės“ ir „Po tamsos – šviesa“, skirtus Vasario 16-ajai. Šiuose pastatymuose dalyvavo ir „Vilko pėdsako“ aktoriai.

Šiųmetė premjera – spektaklis „Gaidžio teismas“ – taip pat keliauja. Neseniai jis parodytas Liaušių bei Siesikų kultūros namuose. Nors kūrėjai iš pradžių šiek tiek nerimavo, kaip publika priims groteskinį spektaklį, kuriame veikėjų pažiūros užaštrinamos iki absurdiško kraštutinumo, nėra lengvo juoko, bet grubus sarkazmas, drąsa pasiteisino. Galbūt tokia forma ne visiems priimtina, tačiau dauguma žiūrovų spektaklį ne tik priima, bet ir pasidalina pastebėjimais, komentarais, kokių minčių sukėlė tekstai, veiksmas, scenografija, kostiumai, minties perteikimas.  Spektaklis, įskaitant išankstinę peržiūrą, Ukmergėje parodytas keturis kartus. Kamerinėje „Kambario“ teatro erdvėje, talpinančioje iki 40-ies žiūrovų, salė visus kartus buvo pilna. Tai rodo, kad teatras jau turi savo gerbėjų ir palaikytojų ratą. 

„Gaidžio teismas“ taip pat bus rodomas tarptautiniame teatrų festivalyje „ARTimi“, kuris vyks birželį Anykščiuose. Ukmergiškiai pasirodys tarp kitų teatrų iš Anykščių, Utenos, Raseinių, Mažeikių, Vilkaviškio, Vilniaus, Kupiškio rajono Skapiškio bei Rumunijos, Lenkijos, Italijos.

UŽ inf.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *