„Balandinė“ kol kas bus be balandžių

Autorius Skaistė VASILIAUSKAITĖ - DANČENKOVIENĖ

Balandinė, kuriai įrengti lėšų buvo skirta dar praėjusių metų Ukmergės rajono savivaldybės biudžete, pagaliau rado savo vietą – ji įkurta „Ryto“ ugdymo centro kieme. Tačiau, pasirodo, laikyti paukščių joje kol kas neplanuojama.

Rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Vaidotas Kalinas pasakojo, kad ilgiausiai užtruko vietos parinkimas. Iš pradžių siūlyta balandinę statyti Ukmergės kraštotyros muziejui priklausančio Tolerancijos centro kieme vietoje vieno iš senų sandėlių, tačiau paaiškėjo, kad senamiestyje panašų statinį, kad ir be pamatų, įkurdinti sudėtinga. Lauktų ilgi biurokratiniai procesai. Tad teko laužyti galvas, kurgi ir kokiu formatu balandinė galėtų „nutūpti“.

Sprendimas, pasak V. Kalino, atėjo galvojant – o ką gi tokio objekto kaimynystė džiugintų? Žinoma, pirmiausia – vaikus. Juk veikla, susijusi su gyvūnais, suteikia daug teigiamų emocijų. Ne veltui jie dažnai pasitelkiami terapijai. Taip atsigręžta į „Ryto“ ugdymo centrą, kurio teritorijoje jau gyvena purpleliai. Pasiūlyta įrengti dirbtuvėles – „Balandinę“. Įstaigos vadovei sutikus, buvo pradėti darbai.

Taigi praėjusią savaitę šio centro teritorijoje buvo tik pamatai, o dabar jau stovi visas medinis namelis. Veiklų, pasak V. Kalino, dar teks palūkėti, nes statinį dar reikia impregnuoti, į jį būtina privesti elektrą. Kadangi „Balandinėje“ veiks dirbtuvės, elektra reikalinga prietaisams – šlifavimo, gręžimo, pjovimo ir kt., kurie bus saugūs naudoti vaikams. Taip pat galvojama apie kondicionierių, kuris karštu metu leistų atsivėsinti, o vėsiu oru sušilti.

„Šios dirbtuvėlės yra kaip paprastas sodo namelis. Žiemą, kai oro temperatūra minusinė, užsiėmimai nevyks, bet rudenį, pavasarį, kai vyksta ugdymo procesas, dirbtuves naudoti planuojame kuo aktyviau, – kalbėjo V. Kalinas. – Čia specialiojo pedagogo-technologijų mokytojo padedami vaikai galės gaminti viską, kas susiję su paukščių gyvenimu, pradedant pačių paukštelių kūrimu iš įvairių medžiagų – molio, plastiko, medžio – ir baigiant lesyklėlių ar inkilų gaminimu bei dekoravimu.“

Pasak vedėjo, aptarus su specialiuoju pedagogu, manoma, kad į veiklas galės įsitraukti „Ryto“ ugdymo centro mokinukai nuo pirmos klasės iki vyriausiųjų grupės. Taip pat tikimasi pritraukti ir kitų ugdymo įstaigų, esančių Dukstynos mikrorajone, vaikus.

V.Kalinas sakė, jog paukščių šiame statinyje apgyvendinti bent jau kol kas neplanuojama. Nors iš pradžių galvota apie kelias dekoratyvinių balandžių poreles, šiuo metu šis sumanymas nebus įgyvendinamas.

„Pirmiausia tegul startuoja veiklos. Vėliau, jeigu bus poreikis, matysime. Voljerą galima labai greitai įrengti. Tačiau nuo pat pradžių apie balandinę kalbėjome pirmiausia kaip apie edukacijų erdvę, kuri duotų naudą, leistų įgyti žinių, įgūdžių, teiktų gerų emocijų, taptų traukos objektu“, – sakė vedėjas. Kaip jau minėta, ugdymo centro teritorijoje jau auginami kiti paukšteliai, džiuginantys vaikus. Tad retsykiais taip pat planuojami ir terapiniai užsiėmimai vaikams paukštelių apsuptyje. O dirbtuvės „Balandinė“ papildys jau vystomą ugdymo kryptį dar vienu aspektu.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *