Vandens kasmet suvartojama mažiau

Bendrovė „Ukmergės vandenys“ skelbia, kad šiemet savivaldybės viešojo geriamojo vandens tiekimo teritorijoje vidutinis vieno žmogaus suvartojamo vandens kiekis yra 1,96 kub. m per mėnesį. Tai viena dešimtąja mažiau nei pernai ir beveik dviem dešimtosiomis – nei prieš trejus metus.

Pasak UAB „Ukmergės vandenys“ direktoriaus Rimo Arlinsko, vidutinį suvartojamo vandens kiekį nustato Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT), imdama statistinį gyventojų skaičių ir bendrą suvartojamo vandens kiekį ir išvesdama vidurkį. Vidurkis nustatomas vadovaujantis šalies Vyriausybės patvirtintu Geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo viešosios sutarties standartinių sąlygų aprašu.

Bendrovė skelbia, kad Ukmergės rajono savivaldybėje nustatytas vidutinis geriamojo vandens kiekis vienam gyventojui per mėnesį šiemet – 1,96 kub. m. Pernai jis buvo 2,06 kub. m, užpernai – 2,21 kub. m, o 2021 metais – 2,15 kub. m. Taigi, lyginant kelerių pastarųjų metų skaičius, matyti, kad vidutinis vandens suvartojimas nuolatos mažėja. Tačiau, pasak R. Arlinsko, didesnės įtakos tam daugiau turi įmonės, nei gyventojai.

UAB „Ukmergės vandenys“ turi 14 756 vartotojus, įskaitant įmones, iš jų – 14 530 gyventojų. Vis tik įmonėse, nors jų gerokai mažiau, vartojamo vandens kiekis reikšmingesnis. Paskutiniu metu vidutinio vandens suvartojimo kone 10 proc. mažėjimą lėmė Ukmergės pieninės (UAB „Rokiškio sūris“ filialo) gamybos perorganizavimas, kai buvo atsisakyta pieno perdirbimo. Dėl to nebesuvartoja apie 70–80 tūkst. kub. m per mėnesį.

Pasak direktoriaus, tai, kad gyventojai dažniau perka vandenį parduotuvėse, jo suvartojimo kiekiui iš čiaupo didelės įtakos neturi.

Gyventojų vandens suvartojimo rodikliai labiau priklauso nuo sezono. Įmonės duomenimis, tendencingai vandens suvartojimas padidėja kaimuose vasarą, kai pradedama laistyti daržus. Kiek to vandens prireikia, priklauso nuo to, sausesnė ar drėgnesnė vasara. Mieste gyventojų suvartojamo vandens rodikliai beveik nekinta.

Lyginant mūsų situaciją su kitų šalių, kaip Ispanija, Graikija ir kitomis,  kur vandens ištekliai yra riboti, R. Arlinskas nuramino, kad Lietuvoje vandens ištekliai išžvalgyti ir tikrai pakaks mažų mažiausiai dar šimtui metų. Ukmergėje vanduo iš čiaupo yra švarus, tad gerti jį tikrai saugu.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *