Savivaldybė rengiasi visuotinei gynybai

Į Ukmergę atvykęs prezidento patarėjas Tomas Godliauskas su rajono savivaldybės vadovais bei pagrindinių įstaigų ir organizacijų atstovais praėjusią savaitę aptarė galimus planus bei veiksmus, kaip reikėtų pasiruošti visuotinei gynybai ir galimiems kariniams veiksmams.

Kovo mėnesį šalies prezidento Gitano Nausėdos vizito Ukmergėje metu Nacionaliniame visuotinės gynybos koordinavimo tarybos posėdyje buvo nuspręsta, kad formuojant visuotinį pasirengimą gynybai Ukmergė taptų pavyzdžiu kitoms šalies savivaldybėms.

„Dabar yra tas metas, kai valstybės institucijose ir ginkluotose pajėgose vyksta pasirengimas šalies gynybai. Laikotarpis, kuriame gyvename, leidžia paprasčiau šnekėtis apie karą, apie mobilizaciją. Iki karo Ukrainoje tam buvo skiriama gerokai mažiau mūsų dėmesio“, – sakė T. Godliauskas.

Pasak jo, krizės atveju organizuotumas yra labai svarbus, o savivaldybė, kaip valstybės institucija, yra kertinis akmuo visuotinėje gynyboje.

Svečias kalbėjo, kad, ištikus krizei, tam, kad kariškiai galėtų veikti, turės nenutrūkstamai funkcionuoti civilinė gynyba, gyventojus aprūpinant maistu ir geriamu vandeniu, kad prireikus civiliai būtų evakuoti, kad veiktų sveikatos priežiūros sistema. „Kitaip tariant, civilinė struktūra turi remti karinę, kad ji galėtų sugrąžinti valstybę į normalias vėžes“, – kalbėjo T. Godliauskas.

Jis domėjosi, ar savivaldybė turi planą, kaip atėjus tai dienai X pamaitinti ar perkelti į kitą vietą savo žmones, kiek turima kuro bei maisto atsargų, kas ir kaip saugos strategiškai svarbius objektus.

Teirautasi, kiek vienos iš pagrindinių bendrovių „Ukmergės šiluma“, „Ukmergės vandenys“, Ukmergės autobusų parkas yra savarankiškos ir kiek jos priklausomos nuo kitų tiekėjų. Kalbėta, kaip yra svarbu turėti kuo daugiau užsiregistravusių „kovinių piliečių“ ir „spontaninių savanorių“, turėti labai aiškią organizaciją, kurioje būtų identifikuoti žmonės ir resursai, kad kiekvienas žinotų savo užduotis.

Savivaldybės administracijos direktorė Inga Pračkailė ir parengties pareigūnas (patarėjas) Valdas Rabazauskas, Ukmergės rajono karo komendanto pavaduotojas Artūras Grigucevčius, Krašto apsaugos savanorių pajėgų Didžiosios Kovos apygardos 8-osios rinktinės 805-os pėstininkų kuopos vadas Nerijus Šedys pristatė prezidento patarėjui esamą situaciją rajone, įvardijo pasiekimus ir problemas, su kuriomis susiduriama.

Po šio pasitarimo savivaldybei pavesta susiskaičiuoti, suregistruoti, sudėlioti tam tikrus algoritmus bei planus.

Gegužės 6–8 dienomis kartu su didžiųjų šalies miestų savivaldybėmis Ukmergės atstovai dalyvaus Lietuvos kariuomenės pratybose, o rudenį laukia ir Nacionalinės mobilizacijos pratybos.

Informavo rajono savivaldybės atstovė spaudai Daiva Zimblienė.

UŽ inf.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *