Paleistųjų iš įkalinimo įstaigų laisvėje laukia ir iššūkiai, ir pagalba

Pernai iš laisvės atėmimo bausmės atlikimo vietų į Ukmergės rajono savivaldybę grįžo 24 asmenys. Laisvėje jų laukia ne tik iššūkiai, siekiant integracijos, bet ir pagalba, teikiama institucijų bei nevyriausybinių organizacijų.

Savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Asta Leonavičienė sakė, kad pernai iš 24-ių iš laisvės atėmimo bausmės atlikimo vietų į mūsų rajoną grįžusių asmenų 13 grįžo į miesto teritoriją, 11 – į kaimą.

Ukmergės socialinių paslaugų centro socialiniai darbuotojai minėtiems asmenims teikia pagalbą, o prireikus pagalbai teikti pasitelkiami socialiniai partneriai.

Problemos laisvėje

Socialinės paramos skyriaus duomenimis, asmenys, grįžę iš laisvės atėmimo bausmės atlikimo vietų, susiduria su daugybe problemų – jie neturi lėšų pragyvenimui, gyvenamojo ploto, darbo, būna praradę šeimas, socialinius ir profesinius įgūdžius, neturi palaikymo bei įprastų, gyventi visuomenėje reikalingų įgūdžių.

A.Leonavičienė informavo, kad pernai dėl apgyvendinimo nakvynės namuose kreipėsi 5 iš laisvės atėmimo bausmės atlikimo vietų grįžę asmenys. Kiti turėjo kur grįžti – į jiems nuosavybės teise priklausančius būstus, tėvų namus ar savo sukurtas šeimas.

Teikiantieji pagalbą taip pat susiduria su sunkumais. „Neretai asmenys nepripažįsta ir nėra pasirengę spręsti iškilusių socialinių problemų ir nenori bendradarbiauti su socialiniais darbuotojais bei siekti pokyčių“, – konstatavo A. Leonavičienė. 

Pasak jos, pagalbą teikti padeda ir Visuomenės sveikatos biuras, nevyriausybinės organizacijos. „Kauno arkivyskupijos Ukmergės dekanato organizacija „Caritas“ yra ne kartą pagelbėjusi šiems žmonėms maistu, drabužiais, avalyne, daiktais ar kitaip.“

Savivaldybės parama

Asmenims, kurie laisvės atėmimo bausmės atlikimo vietose praleido ne trumpiau kaip 6-is mėnesius mokama 192,50 Eur vienkartinė pašalpa. Taip pat jie turi teisę užsiregistruoti Užimtumo tarnyboje ir, jei atitinka įstatymo nuostatas, kreiptis dėl piniginės socialinės paramos skyrimo.

„Prireikus teikiamos informavimo, konsultavimo, tarpininkavimo, maitinimo organizavimo, aprūpinimo drabužiais ir avalyne, transporto organizavimo, asmeninės higienos ir priežiūros bei kitos socialinės paslaugos“, – pasakojo skyriaus vedėja.

Iš įkalinimo įstaigų grįžusieji gali kreiptis dėl apgyvendinimo nakvynės namuose, teikiama pagalba dėl asmens tapatybės dokumentų pagaminimo, gyvenamosios vietos radimo, jos deklaravimo, dokumentų piniginei paramai gauti tvarkymo, sveikatos priežiūros paslaugų gavimo, priklausomybių gydymo, įdarbinimo, įsiskolinimų padengimo, socialinių ryšių atkūrimo.

Pasiteiravus, kiek laiko tokie asmenys „globojami“ – kiek laiko jiems teikiama pagalba ir vykdoma stebėsena, A. Leonavičienė paaiškino, kad iš laisvės atėmimo bausmės atlikimo vietų paleistų asmenų socialinę integraciją sudaro du etapai.

Pirmasis apima individualų nuteistojo socialinės integracijos priemonių įgyvendinimą bausmės atlikimo vietoje, pasitelkiant laisvėje veikiančias institucijas bei nuteistųjų artimuosius. Už jį atsakinga įkalinimo įstaiga.

Antrasis etapas – tęstinis. Už jį atsakinga savivaldybės administracija, pagalbą organizuojanti kartu su Ukmergės socialinių paslaugų centru.

„Darbas vykdomas su tais, kuriems iki lygtinio paleidimo, o jei jis netaikomas – iki paskirtos laisvės atėmimo bausmės pabaigos liko vieni metai. Taip pat su tais, kuriems nuo paleidimo iš laisvės atėmimo vietų praėjo ne daugiau kaip vieni metai“, – informavo vedėja.

Surengė mokymus

Lietuvos probacijos tarnybos Vilniaus regiono skyrius neseniai organizavo mokymus Ukmergės socialinės paramos srities darbuotojams. Susitikime dalyvavo Socialinės paramos skyriaus ir Ukmergės socialinių paslaugų centro darbuotojai.

Buvo aptartas bendradarbiavimas, padedant probacijos priežiūroje esantiems asmenims gauti reikiamą pagalbą, suderinti pasikeitimo informacija galimybes, sprendžiant galimybes padėti prižiūrimiesiems adaptuotis bendruomenėje, nebenusikalsti, mažinant nuteistųjų stigmatizavimą bendruomenėse.

Diskutuojant aptartos galimos bendradarbiavimo formos, padedant probacijos priežiūroje esantiems asmenims gauti reikiamą pagalbą.

Įgyvendina programas

Lietuvos probacijos tarnybos Vilniaus regiono skyrius Ukmergėje taiko bent dešimt skirtingų elgesio keitimo programų. Individualios programos turi nusikalstamumo, smurto bei psichiką veikiančių medžiagų vartojimo prevencijos modulius.

Taikomos ir grupinės smurtinį elgesį keičiančios programos, dailės terapija, pykčio valdymo programa, kalbama apie narkotikų bei alkoholio žalą, parengta ir programa prie vairo neblaiviems sulaikytiems vairuotojams.

„Ukmergės žinių“ pakalbinta Vilniaus regiono Ukmergės skyriaus vyriausioji specialistė Vaida Gleiznienė informavo, kad Ukmergėje įgyvendinamos trys programos: motyvacinė – „Elgesys-pokalbis-pasikeitimas“, grupinė – „Intervencinė programa smurtaujantiems šeimoje“ ir individuali – „Tik tu ir aš“. Taip pat vedama psichoedukacinė programa smurtautojams bei motyvacinis interviu. Kitose programose ukmergiškiai gali dalyvauti nuotoliniu būdu.

V.Gleiznienė sakė, kad intensyviai stebimų asmenų mūsų rajone šiuo metu yra 17. „Jie dėvi apykojes. Tie, kurie yra grįžę iš įkalinimo įstaigų, visą laiką turi būti namuose, išskyrus būtinus atvejus – išeiti gali tik į darbą, jei dirba. O jei nedirba, gali vykti tik į sveikatos priežiūros įstaigas ar apsipirkti. Visą kitą laiką turi leisti namuose.

Tie, kurie yra stebimi laisvėje, dieną gali praleisti savo nuožiūra, o nuo 22 val. iki 6 val. privalo būti namuose.“

Pasak specialistės, apykojės yra tvirtos, jas nuimti galima tik atrakinus specialiu raktu. Jei nuteistasis bandytų nusiimti pats, tektų ją sugadinti. „Tada mūsų įranga rodo, kad apykojė nepasiekiama ir suprantame, jog kažkas negerai“, – kalbėjo pašnekovė.

Ji informavo, kad Ukmergės skyriuje dirba 5 asmenys. Iš jų viena specialistė atlieka asmenų stebėseną, pasitelkiant elektroninę įrangą. Viena veda resocializacijos programas. Trys yra priežiūros specialistai, jų darbas – prižiūrėti, kad asmenys įvykdytų jiems paskirtus teismo nuosprendžius, t. y. bausmes, nesusijusias su laisvės atėmimu. „Nuteistasis gali būti įpareigotas nevartoti alkoholio, išklausyti elgesio keitimo programas, įsidarbinti ir dirbti, atlikti visuomenei naudingus darbus, atlyginti padarytą žalą. Mes kontroliuojame, kaip jie laikosi visų šių įpareigojimų.“

Specialistė pranešė, kad planuojama ir daugiau Probacijos skyriaus renginių rajone. Šią savaitę vyko veiklos pristatymas Vidiškiuose. Gegužę planuojamas smurto prevencijos „keturių kampų“ renginys, kuriame diskutuos ir bendradarbiavimo galimybes aptars keturios skirtingos institucijos.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *