Kraujo tyrimai nemokami būna ne visada

Autorius Ukmergės žinios
Kraujo tyrimai nemokami būna ne visada /

 

Į redakciją paskambinusi mūsų skaitytoja teiravosi dėl prostatos specifinio antigeno (PSA) tyrimo, naudojamo prostatos vėžio diagnostikoje, atlikimo tvarkos Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centre (PSPC).

Papasakojo, kad jos vyras yra onkologinis ligonis, penkerius metus turi POLA kortelę. Jam reguliariai tenka darytis šiuos kraujo tyrimus, tačiau Vilniuje juos visada atlieka nemokamai, o užsiregistravus pas šeimos gydytoją Ukmergės PSPC, tenka susimokėti. Teiravosi, kokia yra šio tyrimo atlikimo tvarka Ukmergėje.

Ukmergės PSPC vyriausioji gydytoja Gitana Čepienė sakė, kad šeimos gydytojo skiriamo PSA tyrimo dažnis onkologiniams ligoniams teisės aktuose nėra apibrėžtas.

„Pagal normą šeimos gydytojas onkologiniam ligoniui šį tyrimą gali nemokamai skirti pagal poreikį, kai pacientas yra po prostatos pašalinimo ir gydymo, po radikalių intervencijų“, – komentavo vyriausioji gydytoja.

Pasak G. Čepienės, tai reiškia, kad į kiekvieną situaciją reikia žiūrėti individualiai, įvertinti, kokios procedūros ir kada darytos. „Jeigu pacientas pats mano, kad reikėtų pasitikrinti, o šeimos gydytojas mato, kad paskutinis tyrimas atitiko normą ir naujo daryti nėra poreikio, tada tyrimas gali būti mokamas. Poreikis yra, kai pacientas po gydymo yra stebimas ir jam yra paskirta konsultacija būklei įvertinti“, – sakė ji.

Ne onkologiniams ligoniams nemokamą PSA tyrimą šeimos gydytojas gali skirti pagal Prostatos vėžio ankstyvos diagnostikos programą. Pagal ją šis kraujo tyrimas atliekamas 50–69 m. vyrams, o jei šeimoje prostatos vėžiu sirgo tėvas, brolis – nuo 45-erių kartą kas dvejus metus.

„Vilniuje teikiamos trečio lygio paslaugos, todėl onkologai gali nemokamai skirti tyrimus kas mėnesį“, – paaiškino G. Čepienė.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *