Startuoja naujovė – tarpiniai patikrinimai

Startuoja naujovė – tarpiniai patikrinimai / Mokyklose vyks žinių patikrinimai.

Kovo mėnesį prasidės šalyje pirmą kartą rengiami tarpiniai vienuoliktokų patikrinimai.

Jų rezultatai sudarys 40 procentų kitų metų abiturientų brandos egzaminų rezultato. Ši naujovė kelia nemažai klausimų.

Nacionalinės švietimo agentūros duomenimis, tarpiniuose patikrinimuose dalyvaus daugiau nei 26 tūkst. vidurinio ugdymo programos vienuoliktų (trečių gimnazijos) klasių mokinių.

Nurodoma, kad tarpiniai patikrinimai yra valstybinių brandos egzaminų dalis: jų metu galima gauti iki 40 proc. galutinio egzamino vertinimo taškų, kurių užteks, kad egzaminas būtų išlaikytas.

Aiškinama, kad per tarpinį patikrinimą surinkęs ne mažiau kaip 35 taškus iš 40-ies galimų abiturientas ateis į egzaminus žinodamas, kad valstybinis egzaminas jau išlaikytas, kad ir kiek taškų per jį surinktų.

Ukmergės rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus duomenimis, mūsų rajone šiuos tarpinius patikrinimus laikys 283 mokiniai. Skyriaus vedėjas Vaidotas Kalinas pasvarstė, kad, nors tarpiniai patikrinimai įvedami tam, kad nuimtų įtampą nuo abiturientų, dabar įtampa sukuriama jau vienuoliktoje klasėje.

Planuojama, kad tarpiniai atsiskaitymai vyks nuo kovo 5 dienos iki balandžio 5 dienos, išskyrus du, kurie bus organizuojami gegužės mėnesį.

Pažymima, kad vienuoliktokai laikys po vieną dalyko tarpinį patikrinimą, išskyrus lietuvių kalbos ir literatūros bei matematikos, kurių bus po du.

Antrasis lietuvių kalbos ir literatūros tarpinis patikrinimas bus vykdomas jau kitais mokslo metais – gruodį arba sausį.

Įprasto tarpinio patikrinimo trukmė bus 90 minučių. Lietuvių kalbos ir literatūros pirmojo patikrinimo metu vienam kandidatui bus skiriama 30 minučių, matematikos pirmasis ir antrasis tarpiniai patikrinimai truks po 45 minutes.

Tarpiniai patikrinimai bus vykdomi elektroniniu būdu. Mokinių atliktos užduotys, išskyrus lietuvių kalbos ir literatūros (kalbėjimo), bus vertinamos automatiškai. Jie preliminarius rezultatus sužinos iškart, kai tik baigsis užduoties laikas.

Sausio mėnesį tikrinta, kaip pasiruošta  patikrinimams – techninė infrastruktūra, pati elektroninė testavimo sistema, pats procesas.

Pasak Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo, rajono įstaigos yra aprūpintos reikiama kompiuterine įranga, išbandant sistemas viskas veikė sklandžiai. Trikdžių, galinčių sutrukdyti patikrinimą nebuvo, mokiniams nekilo problemų dėl prisijungimo prie testavimo sistemos ir darbo joje.

Kadangi tarpiniai patikrinimai taps sudėtine brandos egzaminų dalimi, vienuoliktokams dar šiemet tenka apgalvoti, kokius egzaminus laikys kitąmet.

Ukmergėje jau yra paskirti brandos egzaminų tarpinių patikrinimų vykdymo centrai – tai Antano Smetonos, Jono Basanavičiaus, Taujėnų gimnazijos bei Ukmergės technologijų ir verslo mokykla.

Nuo kitų metų nebelieka mokyklinių egzaminų, visi bus valstybiniai, tačiau bus skiriami du lygiai – A ir B.

Matematikos pirmasis B lygio patikrinimas vyks kovo 13-ąją, jį laikys 134 ukmergiškiai, A lygio – kovo 14-ąją, jį laikys 149 mokiniai.

Lietuvių kalbos ir literatūros pirmasis patikrinimas numatytas balandžio 2–5 dienomis, A lygio patikrinimą laikyti rengiasi 175, B lygio – 108 mokiniai.

Užsienio kalbų tarpiniai patikrinimai rajone bus du: anglų kalbos kovo 19-ąją ruošiasi laikyti 282 mokiniai, prancūzų kalbos kovo 5-ąją – 1 mokinys.

Biologijos tarpinį patikrinimą kovo 26-ąją laikys 179, geografijos kovo 27-ąją – 122, fizikos kovo 8-ąją – 55,  informatikos kovo 21-ąją – 37, ekonomikos ir verslumo kovo 15-ąją – 22 mokiniai.

Chemijos tarpiniam patikrinimui, kuris vyks gegužės 6-ąją, ruošiasi 43, istorijos gegužės 7-ąją  – 141 mokinys.

Į  brandos atestatus bus įrašomi ir tarpinių patikrinimų, ir valstybinio brandos egzamino rezultatai. O jeigu mokinys nuspręs nelaikyti egzamino, tai atestate jam bus įrašomas tik tarpinio patikrinimo, kurį bus išlaikęs, įvertinimas.

Jei netenkins gauti rezultatai, tarpinius patikrinimus mokiniai galės perlaikyti 2025 metų pavasarį (ketvirtoje gimnazijos klasėje), išskyrus lietuvių kalbos ir literatūros (kalbėjimo) pirmąjį tarpinį patikrinimą. Perlaikymo galimybė bus sudaryta tik vienus metus – pirmiesiems prie naujovės besipratinantiems abiturientams.

Kadangi tarpiniai patikrinimai lems 40 proc. brandos egzaminų įvertinimų, dalyvauti juose privaloma. Tik esant rimtai priežasčiai ar ligai bus galima tarpinį patikrinimą laikyti vėliau. 

Tarpinius patikrinimus kritikavo Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga, nurodydama, kad ši koncepcija nėra suderinta su programų turiniu, nėra metodinės medžiagos, trūksta pavyzdinių užduočių, vertinimo instrukcija nebuvo patvirtinta iki sausio 23 dienos. Atkreiptas dėmesys: ši situacija rodo, jog pokyčiams nėra deramai pasiruošta.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *